target menu
... / ... / ... / Nieuws / Munitie tegen MRSA
 

Munitie tegen MRSA

Prof. Greet Vos heeft met collega's in binnen- en buitenland een Europese grant van € 1,2 miljoen gekregen, via ZonMw. "Hiermee gaan we het gevecht tegen MRSA aan."

Ingrijpen
Arts-microbioloog Vos is projectleider van het MACOTRA-onderzoek, wat staat voor MrsA COntrol of TRAnsmission. Dit wordt uitgevoerd in Nederland, Frankrijk en Engeland. Doel is, zegt ze, om Nederland zo veel mogelijk te vrijwaren van de 'ziekenhuisbacterie' MRSA en om in andere landen beter te kunnen ingrijpen.

MRSA-bestrijdingSearch, destroy
Vos: "De aanwezigheid van MRSA verschilt enorm per land. Wij voeren 'search and destroy' uit. Dat betekent dat elke MRSA die zich presenteert direct wordt geïsoleerd en dat de dragers worden opgespoord. Maar sommige MRSA-stammen zijn sneller dan we ze kunnen opsporen en uitschakelen. Hoe kan dat? En waarom zijn bepaalde stammen succesvol in het ene land, maar niet in het andere?"

USA 300
"In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, is nu al jaren een grote epidemie buiten de zorginstellingen gaande van de zogeheten USA 300-stam. Die is bij herhaling in ons land opgedoken, zonder een epidemie te veroorzaken. Waarom deze stam niet in Nederland is doorgebroken, weten we niet."

Euro
pa
De subsidie komt van Europa, uit het Joint Programme Initiative on Antimicrobial Resistance. Vos werkt samen met dr. Willem van Wamel (afdeling MMIZ), expert in het begrijpen van het gedrag van bacteriën. Dr. Sake de Vlas (afdeling MGZ) gaat wiskundige voorspellingsmodellen bouwen met de nieuwe gegevens die het onderzoek oplevert. Dr. Leo Schouls van het RIVM is de andere Nederlandse partner, naast experts in London en Lyon.

gepubliceerd: 21 maart 2017.

Deel deze pagina: