target menu
... / ... / ... / Nieuws / Nieuwe Da Vinci-operatierobot
 

Nieuwe Da Vinci-operatierobot

Op 8 mei is de eerste operatie uitgevoerd met de nieuwe Da Vinci-robot. Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers verrichtte de openingshandeling. Uroloog Martijn Busstra deed de operatie.

Ernst Kuipers ingebruikname nieuwe Da Vinci Xi

Virtual reality
Manager OK Martijn van den Berge over de Da Vinci-robot: "Een van de grootste verschillen met de oude robot is dat er allerlei innovatieve ontwikkelingen zijn ingebouwd. Denk aan slimme 'virtual reality'-simulatie-games om de gebruikers te trainen en te ontwikkelen in het gebruik van de robot."

Certificaten
Oefenen kan nu ook zonder patiënten of een hele robot-installatie. Van den Berge: "Artsen kunnen nu op elk moment voor een training achter de console kruipen. Alle ontwikkelingen worden bijgehouden en er zijn zelfs certificaten voor het behalen van diverse modules. Bij de introductie van de oude Da Vinci moest bijvoorbeeld uroloog dr. Busstra nog oefenen op een sinaasappel die zich bevond in een soort plastic bal met gaten.”

Veel kabels
De nieuwe robot is lichter, de bediening is moderner en vooral de aansluitingen zijn versimpeld. In de oude waren er vaak storingen door de vele kabels en aansluitingen die deels op de grond lagen. Nu lopen er twee blauwe glasvezelkabels van en naar de robot. Hierdoor is de kans op storingen in aansluitingen en kabelbreuken drastisch verlaagd.

Supermodern
Van den Berge: "Daarnaast ziet de nieuwe robot er natuurlijk supermodern en strak uit. Deze past zeker goed bij de rest van de nieuwbouw."

Ernst Kuipers ingebruikname nieuwe Da Vinci Xi

gepubliceerd: 8 mei 2018.

Deel deze pagina: