target menu
... / ... / ... / Nieuws / Nominatie voor project thuisbehandeling
 

Nominatie voor project thuisbehandeling

Het project 'oncologische behandeling thuis' dingt namens het Erasmus MC mee naar de prestigieuze NIAZ-jaarprijs 2017.

Voorbeeld
Het project is gekozen uit zeven vernieuwende initiatieven in het Erasmus MC. Als de bloedafname en een deel van de behandeling thuis plaatsvindt, betekent dit voor de patiënt minder bezoeken aan het ziekenhuis, minder wachten en minder reizen. De interne inzendingen zijn beoordeeld op onder meer de toegevoegde waarde voor de patiënt, het aantoonbaar leiden tot betere kwaliteit van zorg en de voorbeeldfunctie voor andere zorginstellingen.

Stemmen
Vanaf 1 september staan op de NIAZ-website de inzendingen van 60 zorginstellingen. Alle projecten laten zien hoe zij werken aan steeds betere zorg. Stemmen kan de hele maand september. De tien hoogst gewaardeerde inzenders presenteren hun initiatief op 21 november voor een vakjury. De winnaar ontvangt een plaquette en €10.000.

Vermoeidheid
Simone van der Linden is verpleegkundig specialist op de afdeling Hematologie. Samen met collega Mandy van Rosmalen van de afdeling Interne Oncologie is zij van begin af aan betrokken bij de inzending van het Erasmus MC, 'Oncologische behandeling thuis'. Van der Linden: "Vanuit Hematologie zijn we gestart met een groep patiënten met multipel myeloom. Het zijn mensen met botpijn en vermoeidheid, die soms een eind moeten reizen om hier te komen. En dat in bepaalde behandelschema’s twee keer per week, negen maanden lang. Met de mogelijkheid om deze mensen een injectie onder de huid geven, hebben we de vraag gesteld: kan dat niet thuis? En dat is ons gelukt."

thuismedicatiePersoonsgericht
Patiënten reageren heel positief: ze vinden het veilig thuis. En die positieve feedback is de hoofdzaak, vertelt Van der Linden. "Het scheelt hen veel tijd. Ze kunnen in afwachting van hun injectie even opruimen of een boodschapje doen. Hun aandoening heeft al zo veel impact, hiermee kan hun leven toch min of meer wat rustiger doorgaan, zonder reizen en wachten in het ziekenhuis. En vanuit ons beschouwd, leveren wij daarmee echt persoonsgerichte zorg."

Met elkaar
Er komt heel wat bij kijken om het zo te organiseren, vertelt verpleegkundig specialist Mandy van Rosmalen. "Er is een precieze coördinatie en afstemming nodig: met de patiënt, maar ook de verpleegkundige, de apotheek, de koerier, de thuiszorg, enzovoort." Het project is een samenwerking van Oncologie en Hematologie, benadrukken Van der Linden en van Rosmalen. "Met elkaar dragen wij dit initiatief vanuit thema Daniel den Hoed."

Doorgaan
Van Rosmalen ziet vooral patiënten met borstkanker: "Vaak zijn het vrouwen die werken, met een gezinsleven. Die moeten dan ook nog eens om de drie weken naar het ziekenhuis voor zogeheten onderhoudstherapie. Dat heeft veel invloed op hun dagelijkse leven en kost elke keer weer veel tijd. Dit project maakt voor hen een verschil. Met een behandeling thuis hopen we dat we hun leven toch een beetje door kunnen laten gaan."

gepubliceerd: 1 september 2017.

Deel deze pagina: