target menu
... / ... / ... / Nieuws / Nonnekens wint Den Hoed Award
 

Nonnekens wint Den Hoed Award

Wetenschappelijk onderzoeker dr. Julie Nonnekens van het Erasmus MC heeft de Daniel den Hoed Award 2016 gewonnen.

Radioactief
Zij mag het toegekende bedrag, € 250.000, besteden aan haar research naar de effecten van radioactieve antikankertherapie in gezonde cellen en in kankercellen.
Julie Nonnekens
Gefeliciteerd!
"Ik ben ontzettend blij met de award. Die biedt mij de kans om de komende drie jaar mijn onderzoek verder te ontwikkelen. Dat leidt hopelijk tot mooie toepassingen bij patiënten."

Wat doet een moleculair geneticus?
"Ik onderzoek biologische processen, bijvoorbeeld effecten van behandelingen. Dat doe ik op moleculair niveau. Mijn focus ligt op DNA en DNA-schadereparatie. Met de fundamentele kennis die dit oplevert, kunnen we de effecten van behandelingen beter begrijpen. Met deze kennis willen we ook de therapie gaan aanpassen, zodat die effectiever werkt."

Wat wordt de kern van uw onderzoek?
"We focussen op de gerichte radioactieve behandeling van patiënten met uitgezaaide neuro-endocriene tumoren. De patiënten hebben veel baat bij deze therapie, die mede in het Erasmus MC is ontwikkeld. Helaas lukt het nog vaak niet om de patiënten volledig te genezen. Met de subsidie gaan we beter in kaart brengen hoe de therapie werkt op celniveau. Bijvoorbeeld hoe en welk type DNA-schade wordt veroorzaakt door de therapie en wat er verder met de kankercellen gebeurt. De kennis willen we ook gebruiken om de therapie te verbeteren, zonder extra bijwerkingen."

Waarom is radioactiviteit nuttig tegen kanker?
"De soort radioactiviteit die bij de behandeling wordt gebruikt, lutetium-177, richt veel DNA-schade in de kankercellen aan. Daardoor gaan ze dood en krimpt de tumor."

Radioactiviteit is toch gevaarlijk en ongezond?
"Niet als deze gecontroleerd tegen kanker wordt ingezet. Het bijzondere van onze therapie is dat de radioactiviteit gekoppeld is aan een molecuul. Dat komt na een injectie in de bloedbaan en herkent specifiek de kankercellen. Die nemen het op. De radioactieve stof kan dus op een slimme manier de kankercellen detecteren en vervolgens daar DNA-schade aanrichten, zonder de gezonde cellen te raken."

Waarom niet dezelfde kankerbehandeling voor alle patiënten?
"Elke type kanker is anders. En elke patiënt is anders. De radioactieve stof die wij toedienen, wordt alleen door bepaalde type kankercellen opgenomen. Deze behandeling zal bij een ander type kanker helaas niet aanslaan."

Wie heeft baat bij uw onderzoek?
"Patiënten met uitgezaaide neuro-endocriene tumoren. Maar ik verwacht dat we de kennis uit de studie op den duur ook kunnen toepassen bij patiënten met bijvoorbeeld prostaatkanker."

Wanneer is uw nieuwe behandeling klaar voor gebruik?
"Ik hoop dat we over zo'n drie jaar kunnen beginnen met de eerste patiëntenstudie. Maar voordat het zo ver is, moeten we eerst de effectiviteit bepalen en eventuele bijwerkingen in kaart krijgen."

Zie ook: ENETS, de werkgroep 'Endocriene Tumoren' van het Erasmus MC.
Ook dr. Leonie Smeenk won de Daniel den Hoed Award 2016. Zie nieuwsbericht.

gepubliceerd: 27 maart 2017.

Deel deze pagina: