target menu
... / ... / ... / Nieuws / Oogonderzoeker wint Bayer Award
 

Oogonderzoeker wint Bayer Award

Arts-onderzoeker Natasha van Poppelen, die focust op het voorspellen van uitgezaaide oogkanker, heeft de Bayer Ophthalmology Research Award gewonnen.

Bayer Award - Kyra Smit Natasha van Poppelen
Maastricht

Zij ontving, op 28 maart, voorafgaand aan het Nederlands Oogheelkundig Congres in Maastricht de eerste prijs.

Moet arts zijn
Het winnende onderzoeksvoorstel is van Van Poppelen (links op de foto) en collega-onderzoeker Kyra Smit. De prijs kan officieel echter maar door één persoon gewonnen worden, die arts moet zijn.

Onafhankelijk
De Bayer Ophthalmology Research Award wordt ook wel Bora genoemd. Met deze prijs wil de Duitse firma onder meer innovatie in de oogheelkunde bevorderen. Bayer benadrukt dat de winnaars worden aangewezen door een 'volledig onafhankelijke commissie van vooraanstaande oogheelkundige specialisten'.

Oogmelanomen
Van Poppelen en Smit vertellen over hun voorstel: "Sommige typen oogmelanomen zijn zeldzaam, maar erg agressief. Bij de helft van de mensen die dit hebben, zaait de tumor vroeger of later uit. Hiervoor is nog geen succesvolle behandeling beschikbaar."

Bio-marker
"Op basis van de genmutaties kunnen wij de prognose van deze patiënten al goed inschatten. Maar bij patiënten die een oogsparende behandeling hebben ondergaan, is geen tumormateriaal beschikbaar voor mutatie-analyse. Omdat oogbiopten risicovol kunnen zijn, is de ontwikkeling van een niet-invasieve biomarker belangrijk."

Exosomen
"Wij zijn recentelijk begonnen met het isoleren van exosomen. Dit zijn blaasjes die door cellen, met name tumorcellen, uitgescheiden worden in lichaamsvloeistoffen. Van deze exosomen was al bekend dat ze RNA en eiwitten bevatten. Onlangs is echter ook de aanwezigheid van DNA aangetoond."

Mutatiestatus
"In ons onderzoek focussen wij ons op de isolatie van exosomen uit het bloed van oogmelanoompatiënten. Hieruit willen wij DNA gaan isoleren, waarmee de mutatiestatus bepaald kan worden. Met deze aanpak kunnen we hopelijk alle patiënten met een hoog risico op metastasen identificeren. Het wordt dan ook mogelijk hen te monitoren op uitzaaiingen."
 
Zie ook: persbericht Bayer.

gepubliceerd: 13 april 2017.

Deel deze pagina: