target menu
... / ... / ... / Nieuws / Recordopbrengst voor Thoraxdiner
 

Recordopbrengst voor Thoraxdiner

De zesde editie van het Thoraxdiner, ten bate van onderzoek naar hart- en vaataandoeingen, heeft maandag 3 april in Rotterdam 240.000 euro opgebracht. Dat is een record.

Thorax Foundation Diner
Burgerzaal

Burgemeester Ahmed Aboutaleb had, als ambassadeur van het eerste uur, de fraaie Burgerzaal van 'zijn' stadhuis op de Coolsingel (foto onder) aangeboden als locatie. Er werden tevens opmerkelijke objecten geveild, onder leiding van Alexander Pechtold (D66), die even was weggegaan van de formatieonderhandelingen. Zo'n 160 gasten woonden de avond bij.

Sponsors
Het diner was mogelijk dankzij de sponsors First Dutch, ING en NIBC. De gehele opbrengst gaat ditmaal naar 'Pijn op mijn borst, is het mijn hart?' van cardioloog dr. Eric Dubois. Dit onderzoek richt zich op een snelle detectie van het acute hartinfarct. Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 30.000 mensen een hartinfarct, eenderde is vrouw, tweederde man. De beste behandeling is meestal om met spoed te dotteren.

Druk op borst
De klachten van een hartinfarct kunnen echter verschillen. De meest bekende is druk op de borst, al dan niet met uitstraling naar de keel of armen. Jaarlijks bezoeken enkele honderden patiënten de afdeling Spoedeisende Hulp in het Erasmus MC met klachten van pijn op de borst. Cardiologen proberen bij deze patiënten zo snel mogelijk vast te stellen of er sprake is van een hartinfarct. Soms lukt dit heel snel en is de diagnose duidelijk, maar vaak is het een stuk moeilijker om een hartinfarct aan te tonen of uit te sluiten.

Onduidelijk
Het onderzoek van dr. Dubois richt zich op patiënten van wie op het eerste gezicht onduidelijk is of de klachten berusten op een infarct. Tot op heden liggen deze patiënten tot wel vijf uur op de Spoedeisende hulp, in afwachting van herhaalde bloedmetingen om vast te stellen of hun klachten van het hart komen. Dubois: "Met dit onderzoek willen wij een snellere diagnose gaan verrichten, waardoor een eventuele behandeling eerder kan worden gestart. 'Time is muscle' is hierbij een gevleugelde uitspraak."

Veiling
Geveilde Items waren onder meer een lunch met Aboutaleb, een kunstwerk van Lita Cabellut, gesigneerde Feyenoordshirts, een ontvangst door modeontwerper Mart Visser, een ontvangst door politicus Pechtold en een kookworkshop aan huis door kok Herman den Blijker.
Thorax Foundation Diner, burgemeester Aboutaleb
Thorax Foundation Diner
Thorax Foundation Diner, Alexander Pechtold

gepubliceerd: 5 april 2017.

Deel deze pagina: