target menu
... / ... / ... / Nieuws / Behandeling reuzengroei blijkt effectief
 

Behandeling reuzengroei blijkt effectief

Mensen met een ernstige vorm van acromegalie, in de volksmond reuzengroei genoemd, zijn ook op lange termijn gebaat bij een combinatiebehandeling.

Acromegalie - Rigardus RijnhoutMoeilijk
Deze behandeling wordt in het Erasmus MC al tien jaar toegepast. Promovendus Sanne Franck heeft ontdekt dat combinatietherapie ook na tien jaar nog erg goed werkt.

Buitengewoon
Acromegalie is een zeldzame ziekte waarbij een tumor groeit in de hypofyse. Deze klier in de hersenen stuurt hormonale processen in het lichaam aan, waaronder de groei. De hypofysetumor produceert grote hoeveelheden groeihormoon, waardoor patiënten extreem lang kunnen worden als ze de ziekte op jonge leeftijd krijgen. Ze kunnen ook buitengewoon grote handen, voeten en een vergroving van het gezicht ontwikkelen.

Restanten
In Nederland lijden naar schatting 1.600 mensen aan acromegalie. Jaarlijks komen er ongeveer 160 nieuwe patiënten bij. Minder dan de helft kan worden genezen met een operatie, waarbij de tumor via de neus wordt verwijderd. Bij een meerderheid is dat niet mogelijk, omdat de tumor al te groot is geworden. Bij hen blijven restanten van de tumor achter, en is medicatie nodig om de hormoonproductie onder controle te houden.

Acromegalie - Rigardus RijnhoutWereldwijd
Het Erasmus MC is gespecialiseerd in behandeling van acromegalie. De sector Endocrinologie heeft wereldwijd de grootste groep patiënten onder behandeling met de combinatietherapie, waardoor het effect goed kan worden onderzocht.

Afwachten
"Tien jaar geleden zijn we begonnen met de behandeling met de combinatie van pegvisomant en somatostatine analoga. Maar het is altijd afwachten of een behandeling effectief blijft na verloop van tijd. Dat blijkt dus het geval te zijn", vertelt Sanne Franck.

De Reus
Enkele patiënten met acromegalie zijn er wereldberoemd mee geworden. In de Maasstad genoot Rigardus Rijnhout in de jaren veertig en vijftig internationale bekendheid als 'De Reus van Rotterdam'. Een standbeeld van hem staat in Wijkpark Oude Westen.

gepubliceerd: 13 maart 2017.

Deel deze pagina: