target menu
... / ... / ... / Nieuws / Roze lintje 2017 gekregen
 

Roze lintje 2017 gekregen

Het Erasmus MC Kanker Instituut en Havenziekenhuis hebben samen het roze lintje 2017 ontvangen. Vorig jaar behaalden ze dat ook.

Vrouw man kankerPatiëntgericht
Het lintje staat voor patiëntgerichte borstkankerzorg. De Borstkankervereniging Nederland heeft het op 6 juli toegekend aan 81 van de 84 ziekenhuizen in Nederland. Welke dat zijn, staat in de Monitor borstkankerzorg. De nadruk lag dit jaar op gedeelde besluitvorming, oftewel samen beslissen.

Goed teken
Omdat tegenwoordig vrijwel alle ziekenhuizen voldoen aan de maatstaven, is het lintje niet meer zo onderscheidend. Een woordvoerder van de Borstkankervereniging zegt dat het een goed teken is dat het lintje zo vaak kan worden uitgereikt. De vereniging wil meer gaan kijken naar waarin ziekenhuizen verschillen. "Het Erasmus MC Kankerinstituut en Havenziekenhuis hebben bijvoorbeeld expertise met jonge vrouwen met borstkanker. Dat zou bij een toekomstig lintje apart kunnen worden vermeld." Een criterium voor 2018 wordt wellicht dat ook de patiënt met uitgezaaide borstkanker een vast aanspreekpunt krijgt.

Behandelplan
In het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC - Havenziekenhuis krijgt iedere patiënt een eigen behandelplan. Elke patiënt wordt besproken door een team waarvan alle betrokken specialisten deel uitmaken (multidisciplinair). Dit zijn onder meer een internist/oncoloog, radiotherapeut, plastisch chirurg en oncologisch chirurg. Speciale aandacht is er voor jonge vrouwen met borstkanker, complexe borstkanker en vrouwen met een genetische mutatie die tot borstkanker kan leiden. Deze expertise is onderscheidend ten opzichte van veel andere ziekenhuizen. Kijk naar een filmpje (3.58 minuten) waarin patiënt Ingrid vertelt over haar ervaringen met het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC - Havenziekenhuis, en de uitleg van oncologisch chirurg dr. Jet van Dam.

Mannen
Een probleem voor de vereniging bij het vergaren van de informatie is dat ziekenhuizen opgaven doen waarvan wordt betwijfeld of die juist zijn. Als voorbeeld wordt mannen met borstkanker genoemd: veel ziekenhuizen claimen ervaring met deze (beperkte) groep te hebben, maar dat kan haast niet.

Roze lintje 2017Goh, klopt dit?'
Het Erasmus MC en Havenziekenhuis hebben die expertise samen aantoonbaar wel. De woordvoerder zegt dat de vereniging via via controles uitvoert en informatie ontvangt van wat actieve vrijwilligers. De vereniging vraagt bij twijfelachtige informatie: 'Goh, klopt jullie opgave wel?'. Soms wordt het beweerde dan ingetrokken, zegt ze.

Zie ook het persbericht over de uitreiking roze lintje 2017.
Lees waarom Erasmus MC/Havenziekenhuis het lintje kreeg.

gepubliceerd: 6 juli 2017.

Deel deze pagina: