target menu
... / ... / ... / Nieuws / Rubicon voor poliep-onderzoeker
 

Rubicon voor poliep-onderzoeker

Dr. Reinier Meester heeft een Rubicon-beurs ontvangen om in de VS onderzoek te verrichten naar de ontwikkeling van de serrated poliep tot dikkedarmkanker.

Renier Meester MGZ
Topinstituten

Rubicon-beurzen van NWO gaan naar veelbelovende wetenschapstalenten. Die kunnen zich daarmee aan buitenlandse topinstituten twee jaar lang verder bekwamen in hun vakgebied. De bestemming van Meester wordt de Stanford University School of Medicine, in Californië.

Dikkedarmkanker
Het onderzoek waarvoor hij budget ontvangt, heet 'Modelleren van de ontwikkeling van de serrated poliep tot dikkedarmkanker.' Een toelichting meldt: "Er is nog weinig bekend over de ontwikkeling van de serrated poliep tot dikke darmkanker, terwijl deze mogelijk een derde van alle ziektegevallen veroorzaakt. Doel is het ontwikkelen van een evidence-based simulatiemodel, waarmee betere keuzes gemaakt kunnen worden ten aanzien van screening naar darmkanker en de behandeling van patiënten met serrated poliepen." De term serrated (vertaling: gekarteld) verwijst naar de zaagtandvorm die zich onder de microscoop aftekent.

Vloggen
Psycholoog dr. Stephanie Wassenburg van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontving eveneens een Rubicon, voor 'Vloggen als moderne leerstrategie.' De toelichting: "De groei in technologie vraagt om nieuwe vormen van pedagogiek. Dit project onderzoekt de effectiviteit van vloggen (videobloggen) in het onderwijs. Daarnaast wordt gekeken hoe innovatieve technologieën, zoals artificiële intelligentie en toegevoegde realiteit, het leerproces kunnen ondersteunen en bevorderen."

Drie ronden
Per jaar financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zo'n 60 jonge onderzoekers met een Rubicon. Hiermee is in totaal € 7 miljoen gemoeid, verdeeld over drie subsidieronden.

gepubliceerd: 13 juli 2017.

Deel deze pagina: