target menu
... / ... / ... / Nieuws / Smeenk wint Den Hoed Award
 

Smeenk wint Den Hoed Award

Moleculair bioloog dr. Leonie Smeenk heeft de Daniel den Hoed Award 2016 gewonnen. Zij mag 250.000 euro besteden aan haar research naar fouten in het DNA die een rol spelen bij het ontstaan van een bepaald type zeer agressieve leukemie.

Leonie Smeenk
Gefeliciteerd!
"Dank je wel! Ik ben er heel blij mee. Deze prijs biedt mij de komende drie jaar de mogelijkheid om mijn onderzoek naar de rol van bepaalde schakelaars in het DNAv verder te ontwikkelen en uit te breiden. Deze schakelaars zijn betrokken bij het aan- en uitzetten van genen die een rol spelen bij het ontstaan en het verder doorgroeien van leukemie."

Wat doet u als moleculair bioloog?
"Ik ben geïnteresseerd in het moleculaire mechanisme achter het ontstaan van leukemie. Ik wil begrijpen hoe leukemie ontstaat en hoe de ziekte zich daarna ontwikkelt. Dit doe ik door op moleculair niveau te kijken, naar het DNA in de cellen, en het leukemieproces te bestuderen."

Wat wordt de kern van uw onderzoek?
"Acute myeloïde leukemie (AML) is een ernstige vorm van bloedkanker. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bij een categorie patiënten met een zeer slechte prognose een schakelaar ('enhancer') door een fout in het DNA een rol kan spelen bij het ontstaan en verloop van de ziekte. Hierdoor wordt bij deze patiënten het eiwit EVI1 in de zieke cellen in hoge mate geproduceerd. In mijn onderzoek wil ik de rol van schakelaars bij de overexpressie van EVI1 en de ontwikkeling van leukemie verder bestuderen."

Hoe gaat u de 250.000 euro besteden?
"Patiënten met deze ernstige variant van leukemie zijn heel moeilijk te genezen en hebben dus een slecht vooruitzicht als het gaat om het succes van de behandeling. Met de Daniel den Hoed Award 2016 wil ik de rol van schakelaars bij dit type leukemie verder onderzoeken en ontrafelen waarom juist bij deze patiënten de behandeling zo moeizaam verloopt."

Wie heeft baat bij uw onderzoek?
"Inzicht in het mechanisme waardoor deze leukemiecellen bij patiënten met overexpressie van EVI1 gaan woekeren, is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor deze patiënten. Het inzicht zal mogelijk ook handvatten bieden om deze en hopelijk ook andere vormen van leukemie te bestrijden."

Waarom is niet elke behandeling bij een leukemiepatiënt hetzelfde?
"Leukemie wordt veroorzaakt door een woekering van afwijkende kwaadaardige witte bloedcellen (leukocyten) in het beenmerg. Het is een verzameling aandoeningen met verschillende genetische afwijkingen. Leukemie is dus niet één dezelfde ziekte, maar een verzameling ziektes. Elke aandoening is weer anders. De ene patiënt is relatief goed te behandelen met chemotherapie, bij de ander is meer nodig."

Kunnen de witte bloedcellen die leukemie veroorzaken niet gewoon worden vervangen met een stamceltransplantatie?
"Een stamceltransplantatie is een behandeling waarbij je stamcellen krijgt toegediend, van een donor of van jezelf. Bij AML gebeurt dit vaak na een behandeling met chemotherapie. Het is echter een ingrijpende, riskante behandeling, waardoor veel patiënten niet in aanmerking komen. Bij de patiënten die wel in aanmerking komen, kunnen we op dit moment nog niet altijd alle zieke cellen specifiek kapotmaken voordat de stamceltransplantatie wordt uitgevoerd. Daardoor kan de ziekte terugkeren. Er is meer onderzoek nodig, om zo gerichtere behandelingen voor elke type leukemie te kunnen ontwikkelen."

Wanneer is uw nieuwe behandeling klaar voor gebruik?
"Mijn onderzoek is gericht op het begrijpen van het mechanisme, het is dus geen onderzoek naar een nieuw geneesmiddel. Maar als je het mechanisme beter begrijpt, kan je de ziekte gerichter aanpakken. Daar zijn al mooie voorbeelden van bij andere vormen van kanker, inclusief bepaalde vormen van leukemie. Daarom biedt dit onderzoek een basis van waaruit nieuwe therapieën ontwikkeld kunnen gaan worden."

Ook dr. Julie Nonnekens won de Daniel den Hoed Award 2016. Zie nieuwsbericht.

 

gepubliceerd: 5 april 2017.

Deel deze pagina: