target menu
... / ... / ... / Nieuws / Spoedeisende Hulp uitgebreid
 

Spoedeisende Hulp uitgebreid

De afdeling Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC wordt groter. Dat gebeurt om het toenemend aantal patiënten met een complexe zorgvraag te kunnen opvangen.

Brancard met spoed naar SEH
De druk op de afdeling is groot. Ambulances brengen elke dag patiënten met multitrauma en andere complexe aandoeningen, terwijl beschikbare bedden vaak bezet zijn en er ook nog een aanzienlijk personeelstekort heerst. Zeven vragen aan afdelingshoofd dr. Tjebbe Hagenaars, traumachirurg.

Wie zijn jullie patiënten?
Hagenaars: "Mensen die een ernstig verkeersongeluk hebben gehad, slachtoffers van criminaliteit, ernstig gewonde kinderen, mensen met een hartinfarct of hersenbloeding, noem maar op. Ze komen meestal uit Zuid-Holland, West-Brabant of Zeeland."

Kunt u drie patiënten noemen?
"Een motorrijder die armen en benen had gebroken, iemand met meerdere schotwonden en een patiënt die een longtransplantatie had ondergaan en nu z'n heup had gebroken."

Kunnen jullie de drukte nog aan?
"We hebben hier een ontzettend goed team, dat voortdurend aan het rennen is. Er zijn volop vacatures, zoals ook elders in de zorg, en die krijgen we niet gevuld. Daardoor raakt het personeel overbelast. Maar nu gaan we uitbreiden met zo'n achttien gespecialiseerde high care-verpleegkundigen."

Wat komt er nieuw?
"Een afdeling bij, die Acuut Kort Verblijf heet. AKV telt zes high care-bedden, met mogelijkheid tot groei naar tien. Hier kunnen patiënten terecht die niet meer op de Spoedeisende Hulp hoeven te verblijven. Na de AKV gaan ze naar huis, een zorginstelling, andere afdeling van het Erasmus MC of ander ziekenhuis."

Hoe lang mag iemand op de SEH blijven?
"In principe tot de volgende dag 12.00 uur. Wij zijn een tussenafdeling: je komt bij ons binnen met de ambulance en gaat daarna door. De patiënt moet op het juiste moment op de juiste afdeling zijn, met de juiste dokters en de juiste verpleegkundigen. Iemand met een hartinfarct bijvoorbeeld, die moet een cardioloog in de buurt hebben."

Is met Acuut Kort Verblijf alles opgelost?
"Als patiënten doorgaan naar Acuut Kort Verblijf, komen er bedden vrij op Spoedeisende Hulp, ja. Overigens wordt vaak gesproken over beddentekort, maar dat is fout: er zijn best bedden, ook in het Erasmus MC, maar het ontbreekt aan personeel, vooral verpleegkundigen. Wij op de SEH hebben omgerekend negentig voltijdsmedewerkers en er staan zo'n negen functies open, al heel lang."

Wanneer gaat Acuut Kort Verblijf open?
"In het voorjaar van 2019. We zijn nu de kamers gereed aan het maken: een voor vier personen en twee eenpersoonskamers. Ook zijn we gestart met het werven van high care-verpleegkundigen."

Zie de vacature Verpleegkundige Acuut Kort Verblijf

gepubliceerd: 21 september 2018.

Deel deze pagina: