target menu
... / ... / ... / Nieuws / Eervolle gebeurtenis in Oslo
 

Eervolle gebeurtenis in Oslo

Prof. Jan Hoeijmakers is donderdag 2 maart in Noorwegen gelauwerd voor zijn onderzoek. In de zaal waar ieder jaar de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt, kreeg de geneticus een award en een subsidie uitgereikt.

Jan Hoeijmakers en Olav Thon Stiftelsen

Kronen
De Olav Thon Foundation stelde hem 5 miljoen Noorse Kronen beschikbaar, omgerekend ruim € 500.000. De stichter van de foundation is Olav Thon (rechts op de foto). Hij is de rijkste persoon van Noorwegen en bekend van de gelijknamige hotelketen.

Parlement
De plechtigheid vond plaats in het stadhuis van Oslo, in dezelfde zaal als waar de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt. Aanwezig tijdens de ceremonie waren onder meer de voorzitter van het Noorse parlement en de burgemeester van Oslo.

DNA
Hoeijmakers kreeg de erkenning op basis van zijn onderzoek naar het verband tussen DNA-schade en -reparatie, en neurodegeneratie en veroudering.

Hawaï
De professor was verrast toen hij hoorde dat hij de International Research Award 2017 had gewonnen. Hij noemt het een 'eervolle gebeurtenis'. "Hoewel ik ervoor naar Hawaï op vakantie zou kunnen in een eigen jacht," zegt Hoeijmakers met een knipoog, "wil ik het geld nadrukkelijk bestemmen voor verouderingsonderzoek dat ons bij patiënten brengt, waarvoor ik tot nu toe nog geen subsidiegeld heb kunnen krijgen."

Expert
Jan Hoeijmakers staat ook wel bekend als de 'verouderingsprofessor'. De KNAW noemde hem 'de belangrijkste expert in de wereld op het gebied van DNA-onderzoek'.

gepubliceerd: 3 maart 2017.

Deel deze pagina: