target menu
... / ... / ... / Nieuws / Uitleg bij roze lintje 2018
 

Uitleg bij roze lintje 2018

Borstkankerchirurg dr. Linetta Koppert en internist-oncoloog dr. Agnes Jager gaan nader in op het roze lintje. Het Erasmus MC kreeg dit lintje voor het eerst niet.

Academisch BorstkankercentrumErvaringen patiënten
Het roze lintje brengt vooral patiëntenervaringen in kaart en niet de medische kwaliteit. De Borstkankervereniging benadrukt zelf: "De roze lintjes zijn nadrukkelijk géén medisch keurmerk."

Ook heel belangrijk
"Maar", zeggen de twee borstkankerspecialisten, "ook patiëntenervaringen zijn voor ons belangrijk. We vinden het echt jammer dat we het lintje 2018 niet hebben gekregen."

Alle expertise
Wat betreft de medische kant scoort het Erasmus MC goed. Denk hierbij aan het minimum aantal operaties per jaar, de mate van achtergebleven kankerweefsel en de samenstelling van het mammacareteam. Het ziekenhuis biedt veel ervaring en heeft alle expertise in huis. Ook bijvoorbeeld het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe therapieën en bestralingstechnieken is er van hoog niveau.

Hoofdbehandelaar
Een verbeterpunt voor het Erasmus MC (inclusief het voormalige Havenziekenhuis en het Academisch Borstkankercentrum) is dat veel patiënten niet goed blijken te weten wie hun hoofdbehandelaar is.

Complexer
Dat komt, leggen Koppert en Jager uit, omdat de patiënten complexere borstkanker hebben. Ze worden daarom behandeld door meerdere specialisten van diverse vakgebieden tegelijk. Denk aan een geneticus, chirurg, radiotherapeut (bestralingsarts), chemokuurspecialist, gynaecoloog en borstreconstructiechirurg.

Punten van verbetering
Weten bij welke arts je terecht kunt, begrijpelijke uitleg krijgen, de voor- en nadelen van behandelingen goed bespreken, op dit soort punten scoort het Erasmus MC niet slecht, maar wel onder het gemiddelde.

Langer en ingewikkelder
De lagere score hangen deels samen met het soort patiënten: "Eenvoudige vormen van borstkanker behandelen wij amper. Onze patiënten vragen een meer uitgebreide zorg en uitleg, bijvoorbeeld omdat ze op jonge leeftijd borstkanker hebben gekregen, omdat ze uit families komen met erfelijke borstkanker of omdat ze meerdere aandoeningen tegelijk hebben. Hun behandeltraject is langer en ingewikkelder. Dat geldt ook voor de diagnose, uitleg en nazorg, die zijn complexer."

Apart beoordelen
"We behandelen bijvoorbeeld veel vrouwen bij wie de borstkanker is teruggekeerd. En ook vrouwen met borstkanker die zwanger zijn. Zij worden vanuit andere ziekenhuizen doorverwezen naar ons." Omdat deze behandelingen ingewikkelder zijn dan gemiddeld, zouden Koppert en Jager er blij mee zijn als de academische zorg apart wordt beoordeeld, in plaats van samen met de minder complexe zorg. De Borstkankervereniging overweegt of dit kan.

Waardering
Koppert en Jager: "De medische borstkankerzorg die we bieden, is van hoog niveau, maar we willen dat waardering van onze patiënten ook hoog is. Daar werken we nu hard aan."

gepubliceerd: 6 juli 2018.

Deel deze pagina: