target menu
... / ... / ... / Nieuws / Vici voor Van Soest
 

Vici voor Van Soest

Dr. Gijs van Soest van het Erasmus MC heeft een Vici-subsidie van € 1,5 miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kan hij vijf jaar onderzoek doen naar aderverkalking.

Gijs van Soest

Spoorzoeken
De universitair hoofddocent van de afdeling cardiologie gaat met de NWO-Vici biochemisch ‘spoorzoeken’. Hart- en herseninfarcten ontstaan veelal door het scheuren van een vette plaque in de vaatwand. Waar en wanneer dat gebeurt, is zeer lastig te voorspellen. Van Soest ontwikkelt een techniek waarmee de instabiliteit van die plaques vroeg kan worden gesignaleerd, zodat op tijd kan worden ingegrepen met bijvoorbeeld gerichte medicijnen.

Invalide
"Een hartaanval of een beroerte is een erg ingrijpende gebeurtenis. Beide zijn vaak het gevolg van aderverkalking, het vormen van vettige afzetting in de slagaders. Hoewel de overlevingskansen beter zijn dan vroeger, raakt nog steeds de helft van de mensen ernstig invalide na een beroerte of lijden aan hartfalen na een hartaanval", vertelt Van Soest.

In beeld
"Het blijft dus belangrijk om beter inzicht te krijgen in oorzaken, persoonlijke risico’s en de beste behandeling. Om gericht te kunnen ingrijpen, moet je kunnen zien hoe gevaarlijk die afzettingen zijn. Dat kunnen we zien aan de precieze mix van verschillende vetmoleculen die zich daarin ophopen, maar dat kunnen we nu nog niet in beeld brengen."

Twee technieken
Van Soest gaat in zijn project twee technieken ontwikkelen om plaatjes te maken van verschillende vetmoleculen in aderverkalking: één voor de halsslagaders en één voor de kransslagaders. "Eerst moeten we in het lab bewijzen dat het werkt. Daarna ga ik beide technieken toepassen bij patiënten met atherosclerose. Zo kunnen we verschillen aantonen tussen bijvoorbeeld een vetafzetting die een hartaanval heeft veroorzaakt en een die geen gevolgen heeft gehad."

Preventief
"Die informatie kan dan in de toekomst gebruikt worden om bijvoorbeeld preventief te behandelen. Ook kunnen we bestuderen wat er gebeurt met de vaatwand van patiënten die cholesterolverlagers krijgen: als je minder cholesterol in je bloed hebt, wat betekent dat dan voor de bloedvaten?"

Succesvol
In totaal ontvangen deze ronde 35 wetenschappers een NWO-Vici, die geldt als een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. De Vici is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die aantoonbaar succesvol een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling kunnen brengen en als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.

gepubliceerd: 23 februari 2018.

Deel deze pagina: