target menu
... / ... / ... / Nieuws / Voorbereiding op operatie met virtual reality
 

Voorbereiding op operatie met virtual reality

Het Erasmus MC-Sophia start een project waarin virtual reality wordt gebruikt om kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op een operatie.

MeisjeNarcose
Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 patiëntjes een operatie onder algehele narcose in het Sophia. Zo'n 70% van de kinderen is angstig voor de ingreep. Zij zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn.

Pijnstillers
Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Bril
Onderzoekers van het Erasmus MC willen virtual reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex, zoals de operatiekamer en uitslaapkamer, en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een - anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren.

Ontdekken
Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat jonge patiënten meer ontspannen de operatie in gaan.

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 9 maart 2017.

Deel deze pagina: