target menu
... / ... / ... / ... / Voorbereiding / Wat vertelt u uw kind?
 

Wat vertelt u uw kind?

Vader leest dochter voor

Voorbereiden van uw kind
Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan angst worden verminderd. Een goede voorbereiding begint een paar dagen voor het bezoek aan het ziekenhuis. U heeft zo voldoende tijd om de informatie te herhalen en uw kind krijgt zo de gelegenheid om alles in zich op te nemen en vragen te stellen. Het is ook belangrijk om uw kind zelf te laten verwoorden wat het gehoord heeft, zo krijgt u een indruk van wat er in uw kind omgaat en of hij/zij het heeft begrepen. Betrek bij de voorbereiding ook de eventuele andere kinderen uit het gezin. Voor hen is het belangrijk om te weten wat er met hun broertje of zusje gaat gebeuren. Kijkt u samen met uw kind ook eens op onze kinder- en jongerensite.

Wat vertelt u uw kind?

  • Vertel uw kind waarom het naar het ziekenhuis moet en wat er gaat gebeuren.
  • Houd het verhaal eenvoudig en vertel over de leuke én vervelende kanten.
  • Informatie over pijn en verdriet en de mogelijkheid om daar iets aan te doen, is belangrijk. Benadruk de nare dingen niet, maar vertel er wel eerlijk over.

Wat u vertelt hangt ook af van de leeftijd van uw kind. Ieder kind reageert anders. Hoe ouder het kind, hoe meer u kunt vertellen.

Baby’s en peuters (0-4 jaar)
Baby’s en peuters zijn nog te klein voor mondelinge uitleg. Zij kunnen het beste al spelend voorbereid worden. Laat bijvoorbeeld een pop naar het ziekenhuis gaan of maak samen een tekening. Voor deze kinderen is een vertrouwde omgeving zeer belangrijk. De aanwezigheid van de ouder/verzorger geeft het kind een vertrouwd gevoel.

Kleuters (4-6 jaar)
Kinderen van vier tot zes jaar kunt u al meer vertellen. Laat de voorbereiding niet al te lang duren en vertel niet alles in één keer. Probeer te voorkomen dat uw kind een verkeerde voorstelling van het ziekenhuis krijgt. Kleuters kunnen fantasie en werkelijkheid niet goed van elkaar scheiden en kunnen gaan fantaseren over medische ingrepen. Ga daarom niet te veel in op details. U kunt bij de voorbereiding gebruik maken van plaatjesboeken en een pop die naar het ziekenhuis gaat.

Basisschoolkinderen (6-12 jaar)
Bij kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar is het begripsvermogen en tijdsbesef beter ontwikkeld.
U kunt al veel beter uitleggen wat er gaat gebeuren, waarom en hoe lang het gaat duren. Maak eventuele angsten van uw kind bespreekbaar. De medische details zijn niet van belang en moeten dan ook minimaal zijn. 

Adolescenten (vanaf 12 jaar)
Tieners willen graag goed op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren en willen betrokken worden bij beslissingen over onderzoek en behandeling. Ze maken zich vaak zorgen over wat hen mankeert en welke gevolgen dit kan hebben voor bijvoorbeeld hun uiterlijk of toekomst. Wees hier eerlijk over en probeer op alle vragen serieus te antwoorden.  

Voorlichtingsboekjes
Als aanvulling op de voorbereiding kunt u gebruik maken van onderstaande boekjes:   

 
  'Nijntje in het ziekenhuis'
Dick Bruna
ISBN: 9073991870
Vanaf 2 jaar
  


'Karel in het ziekenhuis'
Liesbet Slegers
ISBN: 905954013
Vanaf 2 jaar

 
'Een bed op wieltjes'
Vivian den Hollander
ISBN: 9026987846
Vanaf 3 jaar