target menu
... / ... / ... / ... / Dagverpleging / Voorbereiding
 

Voorbereiding

Wanneer uw kind in dagverpleging geholpen wordt, krijgt u een brief met daarin de datum van de geplande opname.

Man kijkt naar kindje met infuuspomp. 

Voorbereiding
Wanneer uw kind weet wat er gaat gebeuren, kan angst worden verminderd. Een goede voorbereiding begint een paar dagen voor het bezoek aan het ziekenhuis. U heeft zo voldoende tijd om de informatie te herhalen en uw kind krijgt zo de gelegenheid om alles in zich op te nemen en vragen te stellen. Het is ook belangrijk om uw kind zelf te laten verwoorden wat het gehoord heeft, zo krijgt u een indruk van wat er in uw kind omgaat en of hij/zij het heeft begrepen. Betrek bij de voorbereiding ook de eventuele andere kinderen uit het gezin. Voor hen is het belangrijk om te weten wat er met hun broertje of zusje gaat gebeuren. Kijkt u samen met uw kind ook eens op onze kinder- en jongerensite.  

Wat vertelt u uw kind?

 • Vertel uw kind dat hij/zij een dag naar het ziekenhuis gaat voor een operatie of behandeling en dat u er bent om voor hem/haar te zorgen.
 • Leg uit wat er gaat gebeuren, houd het verhaal eenvoudig en vertel over de leuke én vervelende kanten.
 • U kunt uw kind vertellen dat hij/zij pijn kan voelen na de ingreep, maar dat de medicijnen de pijn wegnemen. Informatie over pijn en verdriet en de mogelijkheid om daar iets aan te doen, is belangrijk. Benadruk de nare dingen niet, maar vertel er wel eerlijk over.
 • Ook tijdens het verblijf in het ziekenhuis is het belangrijk dat u met uw kind praat over zijn/haar ervaringen. Blijf steeds eerlijk vertellen wat er nog moet gebeuren.

Wanneer uw kind een ingreep met narcose heeft kunt u nog vertellen dat hij/zij:  

 • door de arts in een speciale slaap wordt gebracht en daarom niets van tevoren mag eten of drinken;
 • door die speciale slaap niets van de ingreep merkt;  
 • weer naar huis mag als de behandelend arts en de anesthesioloog het goed vinden.  

Wat u vertelt, hangt ook af van de leeftijd van uw kind. Ieder kind reageert anders. Hoe ouder het kind, hoe meer u kunt vertellen:

Baby’s en peuters (0-4 jaar)
Baby’s en peuters zijn nog te klein voor mondelinge uitleg. Zij kunnen het beste al spelend voorbereid worden. Laat bijvoorbeeld een pop naar het ziekenhuis gaan of maak samen een tekening. Voor deze kinderen is een vertrouwde omgeving zeer belangrijk. De aanwezigheid van de ouder/verzorger geeft het kind een vertrouwd gevoel.

Kleuters (4-6 jaar)
Kinderen van vier tot zes jaar kunt u al meer vertellen. Laat de voorbereiding niet al te lang duren en vertel niet alles in één keer. Probeer te voorkomen dat uw kind een verkeerde voorstelling van het ziekenhuis krijgt. Kleuters kunnen fantasie en werkelijkheid niet goed van elkaar scheiden en kunnen gaan fantaseren over medische ingrepen. Ga daarom niet te veel in op details. U kunt bij de voorbereiding gebruikmaken van plaatjesboeken en een pop die naar het ziekenhuis gaat.

Basisschoolkinderen (6-12 jaar)
Bij kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar is het begripsvermogen en tijdsbesef beter ontwikkeld. U kunt al veel beter uitleggen wat er gaat gebeuren, waarom en hoe lang het gaat duren. Maak eventuele angsten van uw kind bespreekbaar. De medische details zijn niet van belang en moeten dan ook minimaal zijn.  

Adolescenten (vanaf 12 jaar)
Tieners willen graag goed op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren en willen betrokken worden bij beslissingen over onderzoek en behandeling. Ze maken zich vaak zorgen over wat hen mankeert en welke gevolgen dit kan hebben voor bijvoorbeeld hun uiterlijk of toekomst. Wees hier eerlijk over en probeer op alle vragen serieus te antwoorden.  

Voorlichtingsboekjes
Als aanvulling op de voorbereiding kunt u gebruik maken van onderstaande boekjes:

 • Nijntje in het ziekenhuis, Dick Bruna, ISBN: 9073991870. Vanaf 2 jaar.    
 • Karel in het ziekenhuis, Liesbet Slegers, ISBN: 9059540131. Vanaf 2 jaar.
 • Een bed op wieltjes, Vivian den Hollander, ISBN: 9026987846. Vanaf 3 jaar.
 • De operatie van kleine olifant, José Boone, ISBN: 9060207467. Vanaf 4 jaar.
 • Naar het ziekenhuis, Sylvie Vanhoucke, ISBN: 9058380734. Vanaf 7 jaar.
 • Bezoekuur, alles over het ziekenhuis, Christa Carbo, ISBN 9021617730. Vanaf 8 jaar.

Ronald McDonald Speeldek
Om te zorgen voor voldoende rust voor uw kind en de andere kinderen, mogen er slechts twee volwassenen per kind op de afdeling Dagverpleging aanwezig zijn. Broertjes en zusjes worden daarom niet toegelaten. Voor broertjes/zusjes van nul tot tien jaar is opvang in het ziekenhuis mogelijk bij het Ronald McDonald Speeldek. Hiervoor moet u wel reserveren en betaalt u een kleine bijdrage. Het Speeldek bevindt zich naast de Hoofdingang en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. In het weekend van 14.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is: (010) - 310 81 20.

Wat neemt u mee?

 • makkelijke kleding;
 • een extra verschoning;
 • pantoffels of sokken;
 • eventueel flesvoeding of dieetvoeding;
 • eigen flesje of tuitbeker;
 • een knuffel.

Op de afdeling is verder voldoende speelgoed aanwezig. Uw kind krijgt een pyjama van het ziekenhuis.

Anesthesiespreekuur
Wanneer uw kind een ingreep of behandeling onder narcose (anesthesie) heeft, dan hebben u en uw kind ter voorbereiding een gesprek met de anesthesioloog op het anesthesiespreekuur. Meer over dit spreekuur en over nuchter zijn, leest u onder 'Anesthesie bij kinderen'.