target menu
... / ... / ... / ... / Dagverpleging / Verloop van de dag
 

Verloop van de dag

De afdeling Dagverpleging bevindt zich op de tweede etage. Het verloop van de dag hangt af van de ingreep/behandeling.

Man, vrouw en kindje

Onderzoek/behandeling zonder narcose
Als uw kind een behandeling of een onderzoek zonder narcose heeft, meldt u zich bij aankomst in het ziekenhuis bij de balie van de afdeling Dagverpleging op de tweede etage. De verpleegkundige die het onderzoek uitvoert stelt zich voor en geeft u verdere informatie. Wanneer u vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de behandelend arts of de verpleegkundige van uw kind.

Ingreep onder plaatselijke verdoving
Als uw kind een ingreep krijgt onder plaatselijke verdoving, heeft u een brief ontvangen met daarin de datum en tijd van opname. Bij aankomst in het ziekenhuis wacht u in de centrale hal, tot de verpleegkundige u komt halen. Komt u na 7.45 uur aan in het ziekenhuis, dan kunt u direct doorlopen naar de afdeling Dagverpleging. 

Op de afdeling meldt u zich bij de balie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. Van de verpleegkundige krijgt u nadere informatie. Uw kind krijgt EMLA zalf aangebracht. Deze zalf verdooft de huid, zodat uw kind minder voelt van de prik voor de plaatselijke verdoving. De plastisch chirurg komt meestal nog even langs op de afdeling. Wanneer uw kind aan de beurt is, kleden u en uw kind zich om in speciale kleding en wordt u naar de operatiekamer van OK-Sophia gebracht.

Na de ingreep gaat uw kind met behulp van een rolstoel terug naar de afdeling, waar hij/zij nog een half uurtje moet blijven en nog iets te eten en te drinken krijgt, voordat hij/zij naar huis kan. U krijgt pijnstilling mee voor de eerste vierentwintig uur.  

Ingreep met narcose
Bij een ingreep met narcose (anesthesie) heeft u tijdens het anesthesiespreekuur een formulier meegekregen met instructies voor de voorbereiding thuis. Uw kind mag voor de ingreep of behandeling geen sieraden om hebben, deze kunt u dan ook beter thuislaten. Zorgt u er ook voor dat uw kind geen nagellak of henna op heeft.

Bij aankomst in het ziekenhuis wacht u in de centrale hal tot de verpleegkundige u komt halen. Bij aankomst na 7.45 uur loopt u direct door naar de afdeling Dagverpleging. Op de afdeling stelt de verpleegkundige zich aan u voor en informeert u over het verdere verloop van de dag. Wanneer uw kind een bed krijgt toegewezen, vindt u daar een pyjama voor uw kind. De verpleegkundige meet de temperatuur bij uw kind.

Wanneer uw kind aan de beurt is, gaat u met uw kind naar de voorbereidingskamer voor anesthesie. Zodra uw kind slaapt, komt u terug naar de afdeling. Bij Keel- Neus- Ooringrepen blijft u in de wachtruimte van OK-Sophia. Na de ingreep kunt u naar uw kind toe in de uitslaapkamer. Uw kind slaapt waarschijnlijk nog. De anesthesieverpleegkundige geeft aan wanneer uw kind weer terug mag naar de afdeling, waar hij/zij verder wordt verzorgd.

Meer over anesthesie leest u onder 'Anesthesie bij kinderen'.

Weer naar huis na opname met narcose
Na de ingreep blijft het infuus zitten, tot uw kind weer naar huis mag. Uw kind mag naar huis, als er geen complicaties zijn en er toestemming is van zowel de behandelend arts als de anesthesioloog. Meestal is dit tussen 16.00 en 17.00 uur.

Het is mogelijk dat uw kind na de ingreep toch wordt opgenomen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, aanhoudende misselijkheid bijvoorbeeld of een uitloop van de ingreep. De arts vertelt u dit zo spoedig mogelijk. 

Geeft u uw kind de eerste 48 uur op gezette tijden pijnmedicatie, volgens voorschrift van de arts.  De dosis die de anesthesioloog voorschrijft is hoger dan u mogelijk gewend bent.

Het is belangrijk dat u rekening houdt met de volgende punten:

  • na de ingreep of behandeling onder anesthesie is uw kind niet meteen weer helemaal zichzelf. Het is daarom belangrijk uw kind per auto te vervoeren en ervoor te zorgen dat er naast de bestuurder een tweede volwassene aanwezig is die uw kind kan begeleiden;
  • wat en wanneer uw kind weer mag eten of drinken, is afhankelijk van de ingreep/anesthesie.