target menu
... / ... / ... / ... / 2012-11 / Vrouw met aneurysma slechter af
 

Vrouw met aneurysma slechter af

Vrouwen met een verwijde buikslagader (aneurysma) worden later behandeld dan mannen met deze levensgevaarlijke aandoening. Vrouwen overlijden er ook vaker aan.

verwijde buikslagader bij vrouwenNauwkeuriger
Door de diagnose nauwkeuriger te stellen en de operatietechniek aan te passen, kunnen vrouwenlevens gespaard worden. Dat stelt Nathalie Grootenboer, arts-onderzoeker van het Erasmus MC, die op dit onderwerp promoveerde.

Gevorderd
Grootenboer: “In de praktijk wordt over een verwijde slagader gesproken wanneer de diameter meer dan drie cm is. De behandeling start wanneer de diameter van de slagader meer dan 5,5 cm is. Deze richtlijn is opgesteld op basis van onderzoek bij vooral mannen. Vrouwen hebben gemiddeld kleinere slagaderen dan mannen, waardoor zij nu in een verder gevorderd stadium van ziekte zijn voordat zij worden behandeld.”

Per toeval
Een aneurysma wordt vaak per toeval ontdekt met een echo of scan die voor een andere doeleinde is gemaakt. Een bloeding door een gescheurde slagader in de buik loopt meestal dodelijk af. Meer dan de helft van de patiënten overlijdt vóór aankomst in het ziekenhuis.


gepubliceerd: 8 november 2012.

Deel deze pagina: