target menu
... / ... / ... / Nieuws / Test voorkomt onnodige antibiotica
 

Test voorkomt onnodige antibiotica

Rotterdamse en Zwitserse onderzoekers hebben samen een test ontwikkeld waarmee onnodig gebruik van antibiotica bij pasgeborenen kan worden teruggedrongen.

Handje van pasgeborene, PCT-test
Eerder stoppen

Dankzij de zogeheten PCT-test, gemaakt door researchers van het Erasmus MC en Luzerner Kantonsspital (Zwitserland), konden de pasgeborenen konden 12 uur eerder stoppen met antibiotica. Nog een voordeel: hun verblijf in het ziekenhuis werd zo verkort.

Voorkomen
Pasgeborenen die mogelijk bloedvergiftiging (sepsis) hebben, krijgen te vaak en te lang antibiotica toegediend. Als een kind op jonge leeftijd hieraan wordt blootgesteld, beïnvloedt dat de ontwikkeling negatief. Bijvoorbeeld de kans op eczeem, allergie of darmontstekingen kan zo worden verhoogd.

Save of sorry
Bloedvergiftiging bij pasgeborenen is moeilijk te diagnosticeren, maar levensbedreigend. Daarom krijgen deze baby's een antibioticabehandeling vóórdat zeker is of ze sepsis hebben. Dr. Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis: "Naar schatting 8% van de pasgeborenen krijgt antibiotica, onder het motto van 'better safe than sorry'. Slechts bij 0,1% is er werkelijk sprake van een sepsis."

Procalcitonine-test
Wendy van Herk, promovenda in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, voerde de studie uit naar de veilige toepassing van de procalcitonine test (PCT test). Er zijn 1.710 zuigelingen onderzocht in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechie en Canada. De helft van de baby's kreeg de antibioticabehandeling op basis van de geldende richtlijnen, bij de andere helft werd tijdens de antibioticabehandeling door middel van de PCT test gekeken of er echt sprake was van sepsis.

Valide en veilig
De studie is gepubliceerd in medisch vakblad The Lancet. Van Rossum: "De PCT-test is valide en veilig. Om deze nieuwe kennis snel en efficiënt in kinderziekenhuizen toe te passen, wordt door het Erasmus MC een app ontwikkeld. Die zou veel pasgeborenen kunnen helpen aan een betere start in het leven."

Meer informatie: persbericht.

gepubliceerd: 20 september 2017.

Deel deze pagina: