target menu
... / ... / ... / Nieuws / Prestigieuze prijs voor Kayser
 

Prestigieuze prijs voor Kayser

Prof.dr. Manfred Kayser, hoogleraar forensische moleculaire biologie en afdelingshoofd Genetische Identificatie bij het Erasmus MC, heeft de wetenschappelijke prijs ontvangen voor uitstekende bijdragen aan het gebied van forensische genetica van de International Society for Forensic Genetics.

Baanbrekend
Dit werd bekendgemaakt tijdens het 27e Congres van de International Society for Forensic Genetics (ISFG) in Seoul, Korea eerder deze maand. Kayser ontving de prestigieuze tweejaarlijks uitgekeerde wetenschappelijke prijs voor zijn baanbrekende werk in twee subvelden van forensische genetica: forensische DNA-fenotypering en haploïde markers.

Voorspelling
Manfred Kayser ISFG2017 Scientific PrizeForensische DNA-fenotypering is een relatief jong subveld van forensische genetica. Het heeft betrekking op de voorspelling van extern zichtbare eigenschappen van dragers van op plaatsen delict achtergebleven DNA. Dit kan behulpzaam zijn bij het opsporen van onbekende misdadigers. Kayser's pionierswerk met oog-, huid- en haarkleur heeft ervoor gezorgd dat deze uiterlijke kenmerken met een bruikbare zekerheid kunnen worden voorspeld op basis van DNA.

Forensisch
Met zijn team heeft hij onderliggende genen gevonden, voorspellende DNA markers geïdentificeerd, statistische voorspellingsmodellen ontwikkeld, DNA-tests ontwikkelden gevalideerd voor forensische toepassingen. Deze DNA tests worden nu internationaal toegepast in forensisch onderzoek. 

Cellen
Het tweede onderwerp waarvoor Kayser de prijs ontving, betreft manieren om mannelijk DNA te identificeren in gevallen waarin het bewijsmateriaal vaak een mengsel van mannelijke en vrouwelijke cellen is, bijvoorbeeld bij gevallen van verkrachtingen. Standaard DNA-profilering is daarbij niet informatief genoeg.

Verbetering
Kayser droeg zorg voor de introductie van Y-chromosoom DNA analyse in forensische genetica, maar ook voor de verdere verbetering van de techniek. Met zijn team vond hij vele nieuwe Y-DNA 'markers', waaronder die met ongewoon hoge mutatiesnelheden, waarmee mannelijke verwanten kunnen worden geïdentificeerd. Met standard forensische Y-DNA analyses is dit niet mogelijk. Y-DNA tests worden nu toegepast in forensisch onderzoek in vele landen, waaronder Nederland.

gepubliceerd: 13 september 2017.

Deel deze pagina: