Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Restart a Heart day, 28 oktober 2023

Het Erasmus MC organiseert al voor de 4e keer de Restart a Heart Day en sluit hiermee aan bij het wereldwijde initiatief van alle reanimatieraden om mensen bewust te maken voor het belang van reanimatie door omstanders bij een circulatiestilstand.

Logo Restart a Heart

We willen dat steeds meer mensen beseffen hoe belangrijk het is om te leren reanimeren en weten hoe een AED gebruikt wordt. Burgerhulpverleners zijn vaak sneller ter plaatse dan de hulpdiensten. Door sneller te beginnen met reanimeren, kunnen meer levens gered worden !

Deze dag is voor iedereen in Rotterdam en omstreken, wees welkom en kom kijken, laat je inspireren en leer reanimeren, in de centrale hal van het Erasmus MC

Heb je vragen? Stuur een email naar Restartaheartday2023@erasmusmc.nl.

Restart a Heart Day Erasmus MC

Waarom is reanimatie door omstanders zo belangrijk?

De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Omstanders zijn vaak eerder aanwezig dan de ambulancedienst. In deze kostbare minuten kunnen omstanders helpen, vooral omdat 70% van de gevallen van een circulatiestilstand in en om het huis plaatsvinden. Leer daarom reanimeren en red levens. Jij maakt het verschil!

Grafiek van overlevingskansen. Na 1 minuut is de overlevingskans ongeveer 90%. Na 3 minuten is de overlevingskans 70%, na 6 minuten is de kans 50% en na 10 minuten is de kans maar 10%.

 

 

 

 

 

Iedereen die een reanimatie buiten het ziekenhuis ziet, zou moeten kunnen handelen en in staat zijn een aantal eenvoudige levensreddende handelingen uit te voeren:

  1. signaleer en 112 bellen
  2. borstcompressie starten
  3. een AED aansluiten

Door deze levensreddende handelingen direct te starten kunnen de overlevingskansen van mensen die buiten het ziekenhuis een circulatiestilstand krijgen worden verdubbeld (tot zelfs verviervoudigd).

Waar en wanneer

Op Zaterdag 28 oktober tussen 10:00 en 15:00 uur kunnen patiënten, bezoekers, bedrijven, omwonenden, scholieren en burgers uit Rotterdam en omstreken in het Erasmus MC meer te weten komen over volwassen- en kinderreanimatie.

Waar
In de Centrale Hal van het Erasmus MC – te bereiken via de hoofdingang

Routeplanning

Stands en workshops – Kom kijken, laat je inspireren

Op verschillende plaatsen in de centrale hal van het Erasmus MC zijn er diverse (P)BLS workshops waar u hands-on kunt meedoen en leren reanimeren.

Er zijn stands aanwezig van diverse afdelingen binnen het ziekenhuis. Deze afdelingen zijn op verschillende manieren betrokken bij de zorg rondom een patiënt  voor, tijdens en na een reanimatie.

De volgende stands zijn aanwezig

De stand van de Spoedeisende Hulp

De Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC is een level 1 traumacentrum , waar 24 uur per dag gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen  klaar staan om aan slachtoffers van bijvoorbeeld een ernstig ongeval optimale zorg te leveren aan volwassenen en kinderen.
Op de spoedeisende hulp (SEH) help je de ene keer een bouwvakker met een zwaar ongeluk, de andere keer een kind na een verdrinking. Maar ook vangen wij patiënten in reanimatiesetting op, deze patiënten worden aangekondigd via de noodlijn en wij zorgen dan dat er direct een team van specialisten klaar staat.  Op de SEH nemen wij de patiënt over van onze collega’s van de Ambulance of MMT. 
En dit is wat ons werk zo bijzonder en dynamisch maakt er is geen dag hetzelfde!

Tijdens de Restart a Heart Day zijn wij met een stand aanwezig en geven wij demonstraties over hoe de opvang van een reanimatie patiënt gaat op onze SEH. Heeft u vragen, stel ze gerust wij beantwoorden ze graag.

Klik hier als je meer wilt weten van onze SEH, of neem een kijkje op onze instagram site van de SEH.

De stand van Intensive Care

Op de Intensive Care Volwassenen (ICV) verlenen wij intensieve en speciale zorg aan patiënten in een levensbedreigende situatie. Belangrijke lichaamsfuncties zoals ademhaling en bloeddruk worden daarbij extra bewaakt en/of overgenomen. Reanimaties komen helaas ook voor op de IC of er komen patiënten op de IC nadat zij thuis, op straat of elders in het ziekenhuis gereanimeerd zijn.

Op de Restart a Heart Day bouwen wij speciaal voor u een IC setting na en vertellen we over de intensieve zorg voor onze patiënten.

Wilt u meer informatie over onze IC? Neem dan een kijkje op onze Instagram pagina of kijk op deze website. Uiteraard kunt u ons ook van alles vragen op de Restart a Heart Day!

Stand Interventie Cardiologie

Op 28 oktober zal het ingrepencentrum cardiologie met een aantal specialisaties vertegenwoordigt zijn bij de Restart a Heart day in het Erasmus MC.

Vanuit de klinische perfusie laten we zien hoe we het hart tijdens open hart chirurgie kunnen ondersteunen met een hart/long machine. 

Bij de Elektrofysiologie laten we zien welke behandel mogelijkheden we hebben als er een storing is bij de elektrische geleiding van het hart.

De interventie cardiologie laat zien hoe de behandeling eruit ziet van een patiënt met een hartinfarct. 

Als bonus hebben we een loterij waarbij de winnaars een rondleiding krijgen op onze afdeling. We laten dan zien hoe de kamer eruit ziet waar deze behandelingen plaatsvinden.

We hopen de bezoekers een leuk kijkje te geven wat ons aandeel is als we het hart restarten.

Cathlab en Elektrofysiologie on Instagram: “RESTART A HEART DAY 2023!! Zaterdag 28 OKT.

Voor meer informatie over Interventie Cardiologie klik hier.

Het Sophia kinderziekenhuis 

Het Sophia is op deze dag vertegenwoordigd met een enthousiast team gespecialiseerde kinderverpleegkundigen.

Wij willen bezoekers kennis laten maken met de PBLS (pediatrice basic life support), maar ook laten we jullie kennismaken met verschillende afdelingen binnen het Sophia. Zo zullen de afdeling neonatologie, kinderthorax centrum en de intensive care kinderen iets vertellen over de afdeling. Dus kom allemaal naar deze ontzettende leuke dag, welke in teken staat van reanimeren

Voor meer informatie over het Sophia kinderziekenhuis klik hier.

De Erasmus MC Academie

 Wilt u na de Restart a Heart Day een volledige reanimatie training krijgen? Dan kan dat via de Erasmus MC Academie.

De Erasmus MC Academie wil een ieder tot een maatschappelijk betrokken (zorg) professional opleiden en organiseert reanimatietrainingen die officieel gecertificeerd zijn door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR).

Voor meer informatie volwassenreanimatie klik hier.

Voor informatie over kinderreanimatie, klik hier.

De stand van de Anesthesie

Als er bij een operatie algehele verdoving nodig is, zorgt de anesthesioloog daarvoor. De anesthesioloog is een arts die tijdens een operatie slaapmiddelen geeft zodat de patiënt niets van de operatie merkt en die zorgt voor een goede ademhaling en een goede bloeddruk zodat er voldoende zuurstof is voor de organen.

Voor de beademing wordt er vaak een buisje in de luchtpijp gebracht, dit noemen we een tube. Voor de bloeddruk worden verschillende medicijnen gebruikt.

De anesthesioloog werkt op de OK nauw samen met de anesthesiologiemedewerker.

Bij een reanimatie is de ademhaling en de bloedsomloop niet goed. Anesthesiologen zitten in het reanimatieteam om hun kennis van de operatiekamer ook in te zetten bij een reanimatie. Die komt dan namelijk heel goed van pas.

Wil je weten hoe we dat doen, kom dan eens kijken bij de anesthesiologiestand op de Restart a Heart Day. Daar laten we zien hoe we de patiënt bewaken en hoe we een tube in de luchtweg plaatsen.

Klik hier voor meer informatie over anesthesiologie.

Stand van Hartbewaking en de klinieken Cardiologie & Cardio-Thoracale Chirurgie

De afdeling Hartbewaking/High Care Thoraxchirurgie Erasmus MC is ook weeraanwezig op de Restart a Heart Day.

Ons team is (NRR/ERC) gecertificeerd en getraind in Basic Life Support, Scenario Training en Immediate Life Support en kunnen mede hierdoor snel, goed en adequaat handelen in verschillende acute levensbedreigende situaties.
Ook zijn onze medewerkers getraind in de EACTS (European Association for Cardio-Thoracic Surgery), deze training is specifiek voor de postoperatieve (de zorg na een operatie) cardio thoracaal chirurgische patiënt. Op de Restart a Heart Day laten we u hiervan graag een instructie film zien en kunt u als bezoeker bij onze stand Basis Basic Life Support leren.

Heeft u vragen? Ons team beantwoord deze graag.

We hopen u op 28 Oktober 2023 te zien bij onze stand!

Voor meer informatie over de kliniek Cardiologie en Thoracale chirurgie klik hier.

De stand van de Radiologie & Nucleaire Geneeskunde

De afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde zorgt voor een groot deel van de diagnostiek binnen het ziekenhuis. Hiermee bedoelen we dat we onder andere röntgenfoto's, (PET)-CT scan en (PET-)MRI scans van iedereen maken die dat nodig heeft. Dat kan zijn om een diagnose te stellen, bijvoorbeeld kijken of iemand na een val zijn of haar heup heeft gebroken. Maar ook kunnen we met scans kijken of iets wat een patiënt heeft niet erger is geworden, bijvoorbeeld een rughernia. Hiermee helpen wij de behandelende arts om te kijken of een er een behandeling of wellicht aanpassing van de behandeling nodig is. Daarnaast verzorgen radiologen en nucleair geneeskundigen ook zelf bepaalde behandelingen, zoals stent plaatsingen in de benen als een slagader verstopt is, of (kanker)behandelingen met radioactieve stoffen. Tot slot werken ook medisch fotografen bij ons; zij zijn gespecialiseerd in foto's maken van bepaalde behandelingen, maar ook foto's voor en na behandelingen van bijvoorbeeld plastisch chirurgen.

Wij zijn tijdens de Restart a Heart Day aanwezig met een mobiel röntgenapparaat en loodschorten die u aan mag doen, kan je zelf een rontgenfoto maken van de aanwezige knuffeldieren en leren wij u graag reanimeren!

Wilt u meer weten over de Radiologie? ons team staat u graag te woord en/of klik op onderstaande link

Radiodiagnostisch laborant | Werken bij Erasmus MC

Stand van Capri Hartrevalidatie

Capri Hartrevalidatie is een centrum voor poliklinische hartrevalidatie in de regio's Rotterdam en Den Haag.

Hartrevalidatie richt zich op het herstel van de kwaliteit van uw dagelijks leven: goed leren leven met een hartaandoening, met de nadruk op goed. Hartrevalidatie zorgt ervoor dat u weer vertrouwen krijgt in uw lichaam en leert omgaan met uw eventuele lichamelijke of psychische beperkingen.

Onder begeleiding van ons multidisciplinaire team van o.a. verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten gaan deelnemers weer bewegen en leren ze hun eigen mogelijkheden en grenzen (h)erkennen. We geven advies over gezonde leefstijl en andere zaken die het herstel kunnen beïnvloeden.
Tijdens de Restart a Heart Day kunt u bij onze stand informatie krijgen en kunt u een kleine fitheidstest doen.

Voor meer informatie over Capri Hartrevalidatie klik hier.

Stand van de Fysiotherapie Erasmus MC

Fysiotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het bewegend functioneren van de mens.

Onze fysiotherapeuten hebben een gedegen kennen van ziektes en aandoening die kunnen leiden tot problemen met bewegen of met de conditie. Wij begeleiden patiënten met hartklachten tijdens de opname in het ziekenhuis en geven adviezen voor de periode na opname.

Wij zijn ook aanwezig op de Restart a Heart Day. bij onze stand kunt ervaren hoe het is om in een ziekenhuisbed te liggen en te oefenen met de bedfiets  onder begeleiding van  de fysiotherapeut ook kunt u oefenen met onze Silverfit apparatuur.

Beren-hospital

Aan alle beren en poppendokters,  er is een beren-hospital! 

Hier kunnen kinderen (hun eigen) beren / poppen verbinden en ‘beter’ maken. Met ‘echte ziekenhuis verbanden, pleisters e.d.  In het berenhospital zijn ook  kleurplaten en kleurtjes aanwezig, zijn er verschillende speurtochten voor verschillende leeftijden.  En er is een heus reanimatiespel! Wie krijgt zijn auto het eerste over de streep?

Informatie over gezonde voeding en gezonde leefstijl

Dit jaar wordt er ook aandacht besteed aan gezonde voeding en leefstijl. U kunt een kleine fitheidstest doen, ook als u minder mobiel bent laat de fysiotherapie van het Erasmus MC u graag zien wat er wel mogelijk is. 

De diëtisten van Erasmus MC staan u graag te woord over vragen rondom gezonde voeding. Ook hebben we het een en ander om zelf te proeven.

Voor meer informatie over Diëtetiek klik hier.

Impressie van Restart a Heart Day 2022

Zaterdag 15 oktober was de derde Restart a heart Day in het Erasmus MC.  ‘Carla Schramm: Reanimatiecoordinator: We sluiten aan bij het wereldwijde initiatief van alle reanimatieraden om mensen bewust te maken van het belang van reanimatie door omstanders bij een circulatiestilstand.’ Iedereen was welkom en de aankondiging in het Algemeen Dagblad, op sociale media en op de posters in de Passage deed zijn werk: naar schatting kwamen ruim 700 belangstellenden een kijkje nemen en leren reanimeren bij de verschillende workshops voor kinderen en volwassenen

Rond 9.30 uur liepen de eerste bezoekers al in de hal en verspreid over de hele dag kwamen er jonge en oude bezoekers langs.

Voor de hoofdingang stonden de politie, brandweer en ambulance. Bezoekers mochten in alle auto’s kijken en vragen stellen aan de medewerkers. Kinderen vonden het fantastisch om zelf eens handboeien om te doen en de zwaailichten aan te mogen doen. Medewerkers van politie, brandweer en ambulance gaven uitleg over hun hulpverlening bij reanimatie.

Van het Erasmus MC gaven medewerkers van de Interventie Cardiologie (waar rondleidingen op de afdeling zelf werden gegeven) , de Intensive Care volwassenen, de Spoedeisende Hulp, het Sophia kinderziekenhuis, afdelingen Anesthesie en Radiologie, Capri Hartrevalidatie, het Berenziekenhuis en de Erasmus Academie presentaties en rondleidingen. Er was ook een informatiestand met en over Gezonde voeding.

Er waren speurtochten voor de jonge en wat oudere kinderen  en sportieve parcours en kon iedere bezoeker zijn bloeddruk, zuurstofgehalte, gewicht en hartslag laten meten bij de Anesthesie.

Het belang van reanimatie

Meestal duurt het langer dan vijf minuten voordat professionele hulpverleners aanwezig zijn bij een reanimatie buiten het ziekenhuis. Het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft is mede daardoor nog laag. Hersenschade ontstaat al tussen de drie en vijf minuten na een circulatiestilstand. Reanimatiecoördinator Carla: ‘Met de Restart a Heart Day willen wij bewustwording creëren over het belang van snelle herkenning en het starten en verlenen van hulp bij een reanimatie. Iedereen die een reanimatie buiten het ziekenhuis ziet, zou moeten kunnen handelen en in staat zijn een aantal eenvoudige levensreddende handelingen uit te voeren. Iets doen is altijd beter dan niets doen!’

Door deze levensreddende handelingen direct te starten kunnen de  overlevingskansen van mensen die buiten het ziekenhuis een circulatiestilstand krijgen, worden verdubbeld (tot zelfs verviervoudigd).

Sponsors van Restart a Heart

Tuinderij Vers, uit Brielle

Tuinderij Vers uit Brielle, sponsort de Restart a Heart Day op 28 oktober,  met  300 zakjes met  appelpartjes, hartelijk dank hiervoor!

Wilt u meer informatie over Tuinderij Vers klik dan hier.

Tuinderij Vers

Hartstichting

De Hartstichting ondersteunt de Restart a Heart Day en we mogen namens hun Pennen, ballonnen en dergelijke uitdelen.

Namens de Hartstichting vragen wij jou: Wil jij ook burgerhulpverlener worden? 

Bezoekadres: Prinses Catharina Amaliastraat 10 | 2496 XD | Den Haag
Postadres: Postbus 300 | 2501 CH | Den Haag

Steun onderzoek naar hart- en vaatziekten. Kijk wat u kunt doen op www.hartstichting.nl.

Lancering spoedcursus levens redden | Hartstichting

Op alle uitingen is een privacyverklaring en disclaimer van toepassing.

Logo Hartstichting

Froot

Namens Froot (leverancier van fruit voor zorgmedewerkers, scholen en bedrijven in heel Nederland), is er fruit beschikbaar gesteld om uit te delen tijdens Restart a Heart Day!
Hartelijk dank hiervoor

www.froot.nu
085 0653600
Energieweg 51
2404 HE Alphen aan den Rijn

Instagram
Facebook
LinkedIn

Logo Froot. Van land naar kantoor.

Rode Kruis

Het Rode Kruis draagt het evenement een warm hart toe

Op 28 oktober mogen we bezoekers namens het Rode Kruis onder andere een Kiss of Life aanbieden.

Het Nederlandse Rode Kruis
District Rotterdam-Rijnmond

Mauritsweg 37, 3012 JV Rotterdam
www.rodekruis.nl/rotterdam-rijnmond/

Logo Rode Kruis

Diergaarde Blijdorp en de Vrienden van Blijdorp

De knuffels, kleurtjes en kleurplaten voor het Beren-hospital krijgen we van  Diergaarde Blijdorp en de Vrienden van Diergaarde Blijdorp
Heel hartelijk dank! Mede namens alle beren en poppendokters.

Diergaarde Blijdorp
Blijdorplaan 8 | Bezoekersinformatie 0900 1857
Postbus 532 | 3000 AM Rotterdam
Vrienden van Blijdorp

Logo's van ANBI, Green Key GOUD en Blijdorp Logo van Vrienden van Blijdorp

ZOLL®

Oplossingen voor reanimatie en spoedeisende zorg

De producten van ZOLL® zijn toonaangevend in hun degelijkheid en betrouwbaarheid voor spoeddiensten, ziekenhuizen, strijdkrachten, openbare veiligheid en alternatieve zorgteams, voor zorg op het gebied van vroegtijdige interventie tot postreanimatiezorg.

Onze producten (zoals een AED)  en diensten sluiten goed op elkaar aan en helpen u levens te redden!

Ontdek meer over ons tijdens de Restart a Heart Day, of neem een kijkje op onze website.

ZOLL

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks

Voor de hoofdingang staan onze ketenpartners Ambulance, Brandweer en Politie waar u van harte welkom bent om in de auto’s te kijken en vragen te stellen.

Brandweerwagen Politieauto Ambulance

  

World Restart A Heart - Nederlandse Reanimatie Raad