target menu
 

Sprekers

RJdeVos_onderzoekerRobert-Jan de Vos, Sportarts Erasmus MC

Robert-Jan de Vos is sinds januari 2016 werkzaam als sportarts op de afdeling orthopaedie van het Erasmus MC. Zijn aandachtsgebieden zijn de behandeling van peesblessures, liesblessures bij sporters en acute spierblessures. Door de generalistische aanpak van de sportarts is echter verwijzing voor alle soorten musculoskeletale blessures mogelijk. Er is nauwe samenwerking met de orthopaedisch chirurgen Rien Heijboer en Duncan Meuffels, waardoor onderling overleg of een verwijzing kan plaatsvinden indien dit noodzakelijk is. Dr. de Vos is momenteel clubarts bij SBV Excelsior en verzorgt medische begeleiding bij nationale jeugdteams van de KNVB. Op wetenschappelijk gebied is hij actief betrokken bij het onderzoek naar sportblessures. Hij promoveerde in 2010 met het proefschrift getiteld "Imaging and Treatment of Chronic Midportion Achilles Tendinopathy". Momenteel begeleidt hij studenten en promovendi bij onderzoeksprojecten naar de waarde van nieuwe beeldvormingstechnieken en behandelmethoden van peesblessures. Daarnaast richt hij zich op preventie van sportblessures bij voetballers en hardlopers. Zijn presentatie op de sportrefereeravond zal in het teken staan van preventie van voetbalblessures.
Blessures zijn inherent aan voetbal. Gedurende een seizoen kunnen ongeveer 50 blessures per team worden verwacht. Dit verklaart ook waarom blessurepreventie erg belangrijk is. Het presteren van een team kan worden beïnvloed, evenals de ontwikkeling van een individuele speler en de kosteneffectiviteit per speler. Daarnaast is bekend dat preventie op maat voor het individu effectiever is dan breed geïmplementeerde preventie. Het is dus zinvol om spelers met een verhoogd risico op bepaalde blessures te identificeren en een gerichte preventieve interventie aan te bieden. In het seizoen 2015/2016 is een aantal preventief sportmedische testen bij 49 geselecteerde jeugdspelers van SBV Excelsior uitgevoerd. De testen zijn gericht op het voorkomen van blessures aan de enkel, hamstrings, adductoren en de Achillespees. De testen zijn geselecteerd op basis van wetenschappelijke literatuur en praktische uitvoerbaarheid. De resultaten uit dit onderzoek zijn vergeleken met de normwaarden uit de bekende wetenschappelijke literatuur. Vervolgens is voor iedere jeugdspeler een op maat gemaakt preventief programma samengesteld onder begeleiding van de clubfysiotherapeuten. Vervolgonderzoek zal bestaan uit herhaling en uitbreiding van deze metingen en het maken van associaties met blessurerisico.

 

Heijboer2012Rien Heijboer,Orthopaedisch Chirurg Erasmus MC

Rien Heijboer studeerde Geneeskunde aan de Erasmusuniversiteit van 1969-1975. Hij was arts-assistent in het Sint Joseph Ziekenhuis te Oosterhout en begon zijn Heelkundige vooropleiding in 1978 in het Refajaziekenhuis te Dordrecht. In 1980 werkte hij zes maanden in het Rowley Bristow Orthopaedic Hospital in Pyrford (nabij Londen), waarna van 1981-1985 de opleiding tot orthopedisch chirurg werd afgerond in Rotterdam. Vanaf 1985 is hij staflid op de afdeling orthopedie in het ErasmusMC met als aandachtsgebieden arthroscopische chirurgie van heup, knie en enkel en sportletsel. Rien Heijboer is voorzitter van de werkgroep Sportorthopedie van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOTS). Hij is al meer dan 20 jaar consulent van Feyenoord.

 

Stephan Breda 2017Stephan Breda, Promovendus Erasmus MC

Stephan Breda volgde zijn studie Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (2008-2014). Daarna begon hij met zijn specialisatie tot Radioloog in het Erasmus MC. Deze specialisatie werd voor 3 jaar onderbroken ter gelegenheid van een aantrekkelijk promotietraject. In de komende 3 jaar zal hij namelijk richten op de JUMPER-studie, een onderzoek naar de Jumper's knee (springersknie). Dit is een overbelastingsletsel bij sporters die veel sprongbelasting hebben, zoals basketballers en volleyballers. In een gerandomiseerde klinische trial zal hij bij ca. 80 sporters verschillende vormen van oefentherapie met elkaar worden vergeleken. De voortgang van de sporters zal gedurende 24 weken worden geëvalueerd met geavanceerde 3D-UTE-MRI en echografie. Ook zal shear wave elastografie (SWE) op de knieschijfpees worden onderzocht. Informatie over de studie kan worden geraadpleegd op www.jumperstudie.nl

Foto ArcoArco van der Vlist, Promovendus Erasmus MC

Arco van der Vlist studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (2010-2016). Na afronding van zijn studie is hij aan de slag gegaan als promovendus bij de afdeling Orthopaedie. Hier voert hij binnen de onderzoeksgroep van Robert-Jan de Vos onderzoek uit naar de waarde van een nieuwe injectiebehandeling bij chronische achillespeesklachten bij patiënten bij wie de standaard oefentherapie onvoldoende werkzaam is geweest . De injectiebehandeling, een hoog-volume injectie rondom de achillespees, heeft als doel de nieuwgevormde bloedvaten en de daarmee lopende zenuwtakken rondom de aangedane achillespees te gronde te laten gaan. Doordat deze zenuwtakken te gronde gaan, kunnen mogelijk de pijnklachten verminderd worden. Meer informatie over deze klinische trial, genaamd de HAT-studie, kan gevonden worden op www.achillespeesonderzoek.nl.