target menu
 

Sprekers

robertjandevos compressed 40%Robert-Jan de Vos, Sportarts Erasmus MC

Robert-Jan de Vos is sinds januari 2016 werkzaam als sportarts op de afdeling orthopaedie van het Erasmus MC. Zijn aandachtsgebieden zijn de behandeling van peesblessures, liesblessures bij sporters en acute spierblessures. Door de generalistische aanpak van de sportarts is echter verwijzing voor alle soorten musculoskeletale blessures mogelijk. Er is nauwe samenwerking met de orthopaedisch chirurgen Rien Heijboer en Duncan Meuffels, waardoor onderling overleg of een verwijzing kan plaatsvinden indien dit noodzakelijk is. Dr. de Vos is momenteel clubarts bij SBV Excelsior en verzorgt medische begeleiding bij nationale jeugdteams van de KNVB. Op wetenschappelijk gebied is hij actief betrokken bij het onderzoek naar sportblessures. Hij promoveerde in 2010 met het proefschrift getiteld "Imaging and Treatment of Chronic Midportion Achilles Tendinopathy". Momenteel begeleidt hij studenten en promovendi bij onderzoeksprojecten naar de waarde van nieuwe beeldvormingstechnieken en behandelmethoden van peesblessures. Daarnaast richt hij zich op preventie van sportblessures bij voetballers en hardlopers. Zijn presentatie op de sportrefereeravond zal in het teken staan van preventie van voetbalblessures.
Blessures zijn inherent aan voetbal. Gedurende een seizoen kunnen ongeveer 50 blessures per team worden verwacht. Dit verklaart ook waarom blessurepreventie erg belangrijk is. Het presteren van een team kan worden beïnvloed, evenals de ontwikkeling van een individuele speler en de kosteneffectiviteit per speler. Daarnaast is bekend dat preventie op maat voor het individu effectiever is dan breed geïmplementeerde preventie. Het is dus zinvol om spelers met een verhoogd risico op bepaalde blessures te identificeren en een gerichte preventieve interventie aan te bieden. In het seizoen 2015/2016 is een aantal preventief sportmedische testen bij 49 geselecteerde jeugdspelers van SBV Excelsior uitgevoerd. De testen zijn gericht op het voorkomen van blessures aan de enkel, hamstrings, adductoren en de Achillespees. De testen zijn geselecteerd op basis van wetenschappelijke literatuur en praktische uitvoerbaarheid. De resultaten uit dit onderzoek zijn vergeleken met de normwaarden uit de bekende wetenschappelijke literatuur. Vervolgens is voor iedere jeugdspeler een op maat gemaakt preventief programma samengesteld onder begeleiding van de clubfysiotherapeuten. Vervolgonderzoek zal bestaan uit herhaling en uitbreiding van deze metingen en het maken van associaties met blessurerisico.

 

meuffels2012 compressed 40%Duncan Meuffels, Orthopaedisch chirurg, Erasmus MC

Duncan Meuffels houdt zich met name bezig met arthroscopische chirurgie (kijkoperaties) en met problemen van de knie en schouder. Veel van deze letsels zijn sport of dans gerelateerd. Op wetenschappelijk gebied is Duncan Meuffels actief betrokken bij het onderzoek naar sportgerelateerde letsels. Hij promoveerde in 2011 op "Novel insights into anterior cruciate ligament injury". Naast zijn wetenschappelijke en klinische werk is Dr Meuffels eveneens voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie en is hij voorzitter van de sportorthopedische werkgroep van de Nederlandse Orthopedische Vereniging.
Tevens is hij consulent bij het revalidatie centrum Rijndam als ook bij de Rotterdamse Dans Academie, het dans gezelschap Conny Janssen Danst, het Scapino Ballet en de Feyenoord Academy.

 

tompiscaer compressed 40%Tom Piscaer, Orthopaedisch chirurg, Erasmus MC

Tom Piscaer is in maart 2017 gestart als staflid orthopedie in het Erasmus MC. Hij is specifiek opgeleid in sport, knie en trauma chirurgie en scopische ingrepen van de heup. Zijn opleiding algemene orthopedie heeft hij in het Erasmus MC en het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft gevolgd. Na zijn opleiding is hij verder gespecialiseerd in sport en knie chirurgie waarvoor hij meerdere gerenommeerde fellowships (European Knee Society/ ESSKA)  heeft gevolgd bij verscheidene knie en sport specialisten in Europa. Hij is verder gespecialiseerd in de kniechirurgie In het Anthonius ziekenhuis te Nieuwegein onder begeleiding van  dr. Jacco Zijl.  Het laatste jaar is hij getraint in de behandeling van specifieke sportletsels en de heuparthroscopie door zijn voorganger drs. Rien Heijboer in het Erasmus MC.

Tom Piscaer werkt nauw samen met de sportartsen van het Erasmus MC in het Academisch Medisch Sport Centrum Erasmus MC en het centrum voor liesblessures. Hierdoor kan er voor iedere patiënt tot de beste zorg op maat worden gekomen.
Tom Piscaer is een reviewer voor wetenschappelijke tijdschriften voor sport en knie chirurgie. Hij heeft zijn promotie gedaan naar vroege kraakbeenafwijkingen en hij neemt deel in de een commissie van de Europese vereniging van Sport Traumatologie Knie chirurgie en Arthroscopie.
Zijn vrije tijd brengt hij graag tijd door met familie en hij houdt erg veel van  wielrennen, zeilen en kitesurfen.

 

weir compressed 40%Adam Weir, Sportarts Erasmus MC

Adam Weir heeft ervaring met de niet-operatieve behandeling van sportblessures. Hij is na zijn studie geneeskunde in Engeland opgeleid in Nederland als sportarts. Hij rondde in 2007 zijn specialisatie sportgeneeskunde af en werkt sindsdien als sportarts.


Hierdoor heeft dr. Weir kennis van een breed palet aan sporten en sportblessures. Zijn belangrijkste aandachtsgebied is de behandeling van liesblessures bij sporters. Daarnaast ziet hij op frequente basis sporters met heup- en bekkenklachten. Verder heeft hij veel ervaring met de behandeling van peesblessures en acute spierblessures. Hij heeft ook als sportarts in een sportziekenhuis in Qatar gewerkt waar hij medisch coördinator was van het liesblessure centrum van het ziekenhuis. Hier heeft hij 2 ½ jaar als lid van een multidisciplinair team sporters met liesblessures gelopen.
Sinds 2017 is hij medisch coördinator van het Erasmus MC-centrum voor liesblessures. Het centrum is opgericht om topzorg te leveren voor sporters met liesblessures. In het centrum wordt er nauw samengewerkt tussen sportartsen, chirurgen, orthopedisch chirurgen en radiologen om sporters zo goed mogelijk te helpen.

Dr. Weir is liefhebber van veel verschillende sporten. Hij tennist zijn hele leven en doet nog steeds veel andere sporten zoals hardlopen, fitness, snowboarding en surfen.
Op wetenschappelijk gebied is dr. Weir actief betrokken bij het onderzoek naar sportblessures. Hij promoveerde in 2011 met het proefschrift getiteld "Diagnostics and treatment of adductor-related groin pain in athletes - new insights". Momenteel begeleidt hij studenten en promovendi bij onderzoeksprojecten naar de waarde van nieuwe beeldvormingstechnieken en behandelmethoden van liesblessures. Daarnaast richt hij zich op onderzoek naar spier- en peesblessures. Hij is ook Deputy Editor van het internationale British Journal of Sports Medicine en voorzitter van het jaarlijkse Nederlandse sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres.