target menu
 

Bedreigingen voor het tijdig delen van pathogenese sequentiegegevens

Het Nagoya-protocol, een verdrag dat is ontwikkeld onder auspiciën van het Verdrag inzake biologische diversiteit, heeft onbedoelde effecten op het snel delen van ziekteverwekkende sequentiegegevens tussen volksgezondheid en / of onderzoeksinstituten uit verschillende landen in tijden van een crisis voor de volksgezondheid.

Er zijn dringend nieuwe oplossingen nodig om deze obstakels te overwinnen. Dit zijn de conclusies van een artikel van het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC), afdeling van Viroscience en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat op vrijdag 26 oktober 2018 in Science werd gepubliceerd.

Het Nagoya Protocol trad in oktober 2014 in werking onder het VN Biodiversiteitsverdrag. Dit protocol bepaalt dat elk land zijn eigen voorwaarden kan opleggen voor het delen van genetische bronnen (DNA, RNA) zoals bacteriën, virussen en parasieten die kunnen worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling buiten dat land.

De focus lag op de huidige praktijk van het internationaal delen van monsters en isolaten via biobanken, om een idee te krijgen van wat de uitgebreide gevolgen zouden zijn als Genomic Sequence Data (GSD) zou worden opgenomen in het Nagoya-raamwerk. Genoomsequentiegegevens zijn het digitale record van DNA of RNA, verkregen via een proces dat genetische sequentiebepaling wordt genoemd. Eenmaal beschikbaar, kan dit record direct worden gedeeld met andere onderzoekers of deskundigen op het gebied van de volksgezondheid, of door het aan een gedeelde database toe te voegen. Deze praktijk is van het allergrootste belang voor het snel reageren en beheersen van uitbraken, omdat ze als input dienen voor surveillancesystemen waarmee nieuwe gevallen kunnen worden gevolgd. De volksgezondheid heeft veel baat gehad bij deze open science-beweging. Met de opname van genoomsequentiegegevens in het Nagoya Protocol zou het niet langer mogelijk zijn om deze gegevens zo snel en open te delen. Het proces voor het aanvragen van toestemming zou leiden tot een aanzienlijke toename van complexe administratieve mechanismen, zowel voor gebruikers en aanbieders, als tussenpersonen zoals biobanken en databases.

De auteurs stellen een generieke vrijstelling voor - binnen het Nagoya Protocol - voor het delen van pathogenen en pathogenen genoomsequenties tijdens een noodgeval op het gebied van de volksgezondheid zonder de formele toestemmingen en certificaten. Deze formele toestemmingen en certificaten zouden worden besproken en met terugwerkende kracht worden opgesteld nadat de crisis voorbij is. Ze bevelen ook eenvoudige wereldwijde multilaterale verdelingsovereenkomsten aan in plaats van de status-quo van een veelheid van bilaterale onderhandelingen voor het delen van genetische hulpbronnen die wereldwijde samenwerking zo belangrijk voor respons en controle door infectieziekten belemmeren.

Lees het artikel "Bedreigingen voor het tijdig delen van pathogenese sequentiegegevens" (DOI: 10.1126 / science.aau5229, in het Engels)

Het onderzoek voor dit artikel is uitgevoerd in de context van COMPARE - een multidisciplinair onderzoeksnetwerk dat is opgezet met de visie om het ondersteunende analytische raamwerk en wereldwijd gekoppeld platform voor het delen van gegevens en informatie te worden voor de snelle identificatie, beheersing en beperking van opkomende infectieziekten en voedselinfecties. COMPARE brengt organisaties, publieke en diergezondheid en voedselveiligheidsinstellingen en onderzoeksgroepen uit verschillende sectoren, domeinen, disciplines en achtergrond samen in een uniek consortium. Lees meer over COMPARE.


Over de Auteurs
Caroline dos Santos Ribeiro
Senior adviseur
Centrum voor infectieziektebestrijding
(RIVM) Nederlands Instituut voor Volksgezondheid en Milieu

Marion Koopmans
Professor Marion Koopmans is hoofd van de afdeling Viroscience aan het Erasmus MC en co-coördinator van COMPARE.

George Haringhuizen
Public Health juridisch adviseur
(RIVM) Nederlands Instituut voor Volksgezondheid en Milieu

gepubliceerd: 31 oktober 2018

Deel deze pagina: