target menu
... / ... / ... / ... / 2016 - October - December / Vragen en antwoorden over varkensgriep
 

Vragen en antwoorden over varkensgriep

Veel gestelde vragen en antwoorden over de varkensgriep.

Wat is varkensgriep?
Varkensgriep is een besmettelijke ziekte bij varkens veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. In Nederland komen regelmatig uitbraken van griep onder varkens voor, met name in de herfst en de winter. Sommige inluenzavirussen kunnen overgaan van varken naar mens. Dit komt echter zelden voor en alleen bij mensen die veel in contact komen met varkens.

Wat zijn de ziekteverschijnselen bij mensen?
varkensgriepMensen die besmet raken met een varkensgriepvirus kunnen griepachtige klachten krijgen, zoals koorts, verkoudheid, keelpijn, hoesten en hoofdpijn. Meestal zijn de klachten mild en gaan ze vanzelf over. Bij mensen met onderliggende aandoeningen kan varkensgriep, net als bij de seizoensgriep, ernstiger verlopen. Hiervoor is een goede behandeling beschikbaar.

Wie kan besmet raken?
Mensen die veel in contact komen met varkens kunnen besmet raken met varkensinfluenza. Dat zijn vooral mensen die beroepsmatig met varkens werken.

Hoe kan je besmetting voorkomen?
Besmetting kan voorkomen worden door goede hygiënemaatregelen toe te passen, zoals handen wassen na contact met varkens en niet eten in de buurt van varkens. Het eten van varkensvlees kan niet tot besmetting leiden.

Kan varkensgriep overgaan van mens op mens?
Ja, er zijn gevallen bekend van besmetting van mens op mens, maar dit is zeer zeldzaam. Toch worden gevallen van varkensgriep bij mensen onderzocht omdat in zeer zeldzame gevallen daaruit een nieuw griepvirus kan ontstaan waar mensen ziek van kunnen worden. Dit is in 2009 gebeurd, waarschijnlijk in Zuid-Amerika. Dit was de aanleiding voor het ontstaan van de pandemie met het influenzavirus A(H1N1).

Hoe vaak komt varkensgriep voor bij mensen?
Voor het eerst in ruim 20 jaar is in Nederland een patiënt met varkensgriep gemeld. Het is niet uit te sluiten dat besmetting bij mensen vaker voorkomt. Omdat de klachten meestal mild zijn komen mensen die besmet raken met dit varkensgriepvirus vaak niet bij een arts.

Bron: RIVM in samenwerking met de afdeling Viroscience, Erasmus MC

gepubliceerd: 2 december 2016

Deel deze pagina: