target menu
... / ... / ... / Groep 5-6 / Afdelingen
 

Afdelingen

Spoedeisende Hulp wist je dat afdelingen
Als je snel hulp nodig hebt of als je een ongeluk hebt gehad, dan ga je naar de Spoedeisende Hulp. Kinderen komen met de auto of met een ambulance naar het ziekenhuis. Op de Spoedeisende Hulp helpt een arts/verpleegkundige de kinderen en beslist wat er moet gebeuren. Misschien is meer onderzoek nodig en moeten ze langer in het ziekenhuis blijven of misschien mogen ze snel weer naar huis. 

Poli's
Als er geen spoed is, maak je een afspraak op de polikliniek. Poliklinieken heten ook wel poli's. Er zijn veel verschillende poliklinieken. Als je bijvoorbeeld vaak oorpijn hebt, kom je op de Keel-, Neus,- en Oorpoli. Als je last hebt van je buik, ga je naar de Maag-, Darm-, en Leverpoli. De arts of de verpleegkundige kijkt of een onderzoek nodig is, of een operatie of dat de kinderen medicijnen nodig hebben. Daarna mogen ze weer naar huis. Soms met een afspraak voor een volgende keer. 

Opname
Als kinderen wat langer in het ziekenhuis moeten blijven, bijvoorbeeld voor een operatie of voor onderzoeken, heet dat een opname in het ziekenhuis. Ze blijven dan ook slapen. Dit kan op de afdeling Medium Care zijn of op de afdeling Intensive Care.

Afbeelding   Afbeelding


Op de Medium Care liggen kinderen die lang ziek zijn, een operatie krijgen of net een operatie hebben gehad. 

Op de Intensive Care Kinderen liggen oudere baby's en kinderen die heel erg ziek zijn. Op de Intensive Care Neonatologie liggen baby's die te vroeg geboren zijn of ziek zijn bij de geboorte. 'Care' is het Engelse woord voor zorg. 'Intensive' betekent intensief. Kinderen op een Intensive Care (IC) hebben extra zorg nodig en worden heel goed in de gaten gehouden. Het Sophia Kinderziekenhuis heeft een van de grootste Intensive Care afdelingen voor kinderen in Europa!   

Kinderen liggen op een zaal met andere kinderen of in een aparte kamer. Zo'n aparte kamer heet een box. In een box liggen meestal kinderen die erg ziek zijn of veel rust nodig hebben of een besmettelijke ziekte hebben. Maar er liggen ook wel kinderen die gewoon liever alleen willen zijn.

Vaders en moeders mogen blijven slapen op de Medium Care. Op de Intensive Care is dat niet mogelijk. Maar in het Ronald McDonald Huis naast het ziekenhuis kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren. Het is natuurlijk fijn als je ouders in de buurt zijn.

Dagopname
Als je een paar uur of een dag in het ziekenhuis moet blijven, bijvoorbeeld voor een kleine operatie, dan heet dit een dagopname.