target menu
... / ... / ... / Groep 7-8 / Het Sophia Kinderziekenhuis
 

Het Sophia Kinderziekenhuis

Het Sophia Kinderziekenhuis is een ziekenhuis voor kinderen. Maar wat maakt het ziekenhuis nou zo bijzonder? 

Oudste en grootste kinderziekenhuis van Nederland
Het Sophia Kinderziekenhuis is het oudste en grootste kinderziekenhuis van Nederland. In 2013 bestaat het al 150 jaar! wist je dat 5700 kinderen per jaarklein

Voor kinderen van 0-18 jaar
Kinderen van 0-18 jaar die ernstig ziek zijn, een heel bijzondere ziekte hebben of heel lang ziek zijn, komen naar het Sophia. Maar, omdat het Sophia in het centrum van Rotterdam staat, is het ook een stadsziekenhuis. Minder zieke kinderen kunnen er ook terecht. Bijvoorbeeld kinderen met een gebroken been. 

Universitair Medisch Centrum
Het Sophia Kinderziekenhuis is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum in Rotterdam: het Erasmus MC. Het Erasmus MC werkt samen met een universiteit, vandaar de naam Universitair Medisch Centrum, afgekort UMC.  

Onderzoek en onderwijs
In een UMC vindt veel onderzoek plaats naar nieuwe medicijnen en behandelingen voor bepaalde ziektes. Er worden ook nieuwe artsen opgeleid: co-assistenten. Zij zijn nog bezig met hun opleiding en lopen mee met de artsen in het ziekenhuis om van hen te leren. Naast co-assistenten werken er ook arts-assistenten. Dit zijn artsen die klaar zijn met hun geneeskundestudie en in het Sophia tot specialist worden opgeleid. Een specialist is iemand die veel verstand heeft van één bepaald gebied. Een kinderarts bijvoorbeeld weet heel veel over ziektes die bij kinderen voorkomen. Een hartspecialist weet heel veel over het hart. 

Kinderartsen en super-specialisten
In het Sophia werken dus kinderartsen en worden artsen tot kinderarts opgeleid. Kinderartsen zijn specialisten op het gebied van ziektes die op de kinderleeftijd voorkomen. Zij hebben geleerd hoe zij kinderen het beste kunnen behandelen. Het Sophia Kinderziekenhuis heeft ook 'super-specialisten'. Dit zijn kinderartsen en kinderverpleegkundigen die zich nog verder gespecialiseerd hebben in een bepaald deel van je lichaam. Zij zijn dus dubbel specialist: kinderarts én bijvoorbeeld longspecialist. Voor ieder deel van je lichaam bestaan er in het Sophia aparte 'super-specialisten'. 

  Filmrol Sophia klein