target menu
... / ... / ... / Groep 7-8 / Geschiedenis
 

Geschiedenis

Van 1863 tot nu.

8 bedden
In de eerste helft van de negentiende eeuw bleven de meeste zieke kinderen gewoon thuis. Kindergeneeskunde kwam niet voor in de opleiding van artsen. Zieke kinderen tuinfotowerden gezien als zieke volwassenen in het klein. In 1863 besloten zeven mannen dat er een speciaal ziekenhuis voor kinderen moest komen. Kinderen tussen de twee en twaalf jaar konden er worden opgenomen. Het was een klein ziekenhuis met maar acht bedden. Meer ruimte was er niet. Het ziekenhuis lag boven een meubelwinkel in een drukke winkelstraat en had geen tuin, maar een van de oprichters woonde vlakbij. Hij vond het goed dat kinderen zijn tuin gebruikten. De artsen vonden frisse lucht toen heel belangrijk om beter te kunnen worden. Een opname kostte 40 cent per dag. Dat was toen veel geld. Gelukkig hoefden alleen de ouders die hiervoor het geld hadden dit bedrag te betalen. Het grootste gedeelte van het geld dat het kinderziekenhuis nodig had, werd door rijke mensen gegeven.

Koningin Sophia
In 1869 bezocht koningin Sophia het ziekenhuis. Zij gaf 100 gulden en een naaimachine. Om de koningin hiervoor te bedanken kreeg het ziekenhuis de naam: Sophia Kinderziekenhuis.

ambulance van vroegerNieuwbouw
In 1876 startte de bouw van een nieuw, groot kinderziekenhuis. De eerste steen werd gelegd in het bijzijn van koningin Sophia. In 1884 werkten er verschillende artsen, acht verpleegkundigen, drie verpleegkundigen in opleiding, een portier en zijn vrouw die in de keuken werkte en drie dienstbodes die allerlei werkzaamheden deden. Veel geld was er niet. Er moest zuinig gedaan worden. Ze probeerden met inzamelingsacties meer geld binnen te krijgen. 

Laboratorium
Niet alleen het gebrek aan geld was een probleem. Artsen hadden nog niet veel verstand van bacteriën: piepkleine beestjes waarvan je ziek kan worden. In de overvolle ziekenzaaltjes kwamen infectieziektes vaak voor. In 1894 richtte het Sophia Kinderziekenhuis een kleine ruimte in als laboratorium: een speciale ruimte voor onderzoek naar bacteriën.

146 bedden
In 1937 verhuisde het ziekenhuis naar een ander gebouw. Het ziekenhuis werd samengevoegd met het ziekenhuis voor baby's: de Zuigelingenkliniek. Er stonden in totaal 146 bedden. In deze periode werden er steeds meer gespecialiseerde artsen aangenomen. Zo kwam bijvoorbeeld de eerste arts in dienst die gespecialiseerd was in harten van kinderen (een cardioloog). En specialisten die bijvoorbeeld erg veel wisten over de huid (dermatologen) of over de maag en de darmen. Daarnaast kwamen er aparte kinderchirurgen.

265 bedden
In 1994 verhuisde het Sophia Kinderziekenhuis naar de huidige plek met veel meer ruimte. Er zijn nu ongeveer 265 bedden. Kinderen vanuit het hele land worden hier behandeld aan bijvoorbeeld het hart, de maag, darm of lever. Het Sophia Kinderziekenhuis heeft een van de grootste Intensive Care afdelingen voor ernstig zieke kinderen in Europa.