target menu
... / ... / ... / Groep 7-8 / Wie werken er?
 

Wie werken er?

In een ziekenhuis werken heel veel mensen met allemaal verschillende beroepen, maar met hetzelfde doel: zo goed mogelijk zorgen voor de zieke kinderen. In totaal werken ongeveer 1600 mensen in het Sophia Kinderziekenhuis en dit zijn niet alleen maar artsen en verpleegkundigen. Denk ook aan vrijwilligers die kinderen wegbrengen naar de afdeling, mensen die het eten rondbrengen, de telefoon aannemen, schoonmaken, de machines onderhouden, pillen uitzoeken of de boekhouding doen. Het zijn er te veel om op te noemen. Een grote organisatie als een ziekenhuis heeft meerdere bazen nodig, zij noemen zich het bestuur.   

Lang naar school
Vaak hebben mensen die in een ziekenhuis werken lang op school gezeten. Je bent niet zomaar kinderarts of kinderverpleegkundige. En met alleen een diploma ben je er nog niet. Je moet natuurlijk goed kunnen omgaan met kinderen en rustig kunnen blijven in drukke, stressvolle situaties.   

Afbeelding   Afbeelding

Een paar beroepen op een rij: wistjedatopleidingarts copy

Verpleegkundige
Iemand die in het ziekenhuis voor je zorgt, je helpt met douchen, aankleden, eten, je temperatuur en bloeddruk opneemt en je medicijnen geeft.

Anesthesioloog
Een arts die kinderen een slaapmedicijn geeft, waardoor ze in slaap vallen voor een operatie en er niets van voelen.

Röntgenlaborant
Iemand die speciale foto's maakt van de binnenkant van je lichaam met behulp van röntgenstralen.

Logopedist
Iemand die oefeningen met kinderen doet om hun spraak te verbeteren.

Diëtist
De diëtist zorgt ervoor dat kinderen het eten krijgen dat ze nodig hebben om weer gezond te worden.

Pedagogisch medewerker
De pedagogisch medewerker zorgt ervoor dat kinderen zich prettig voelen in het ziekenhuis. Door bijvoorbeeld een spelletje met ze te doen of mee te gaan naar een onderzoek.

Kinderfysiotherapeut
Iemand die oefeningen doet met kinderen om hun spieren sterker te maken en gewrichten beter te laten werken. Een gewricht is een verbindingsstukje tussen twee botten, waardoor je je armen en benen kunt bewegen.  

Leraar
Kinderen die vaak of lang in het ziekenhuis zijn, gaan gewoon naar school. Ze krijgen les van de leraren in het ziekenhuis. Dit kan in het ziekenhuislokaal zijn of aan bed. De leraren overleggen met de juf of meester van de basisschool over het schoolwerk. Ze geven ook informatie over de ziekte van het kind. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld nog heel moe als ze uit het ziekenhuis komen. Het is fijn als de klasgenoten en de juf of meester hiermee rekening kunnen houden. De kinderen krijgen zo veel mogelijk les uit hun eigen schoolboeken. Ze kunnen ook op een bijzondere manier praten met hun klasgenoten en de les volgen. Met een laptop en een webcam maken ze verbinding met hun eigen klas!

Evenementencoördinator
De evenementencoördinator bedenkt leuke activiteiten voor de kinderen, zodat ze een beetje afleiding hebben en zich niet hoeven te vervelen. De selectie van Feyenoord komt bijvoorbeeld elk jaar langs, artiesten zoals Nick en Simon die komen optreden, er is een bioscoopmiddag, bekende schrijvers zoals Paul van Loon komen voorlezen. En met dierendag staan er heuse kamelen, honden, ezels en konijnen in de hal van het ziekenhuis.