target menu
 

Logopedie

Na een operatie in mond- of keelholte

Als gevolg van uw operatie in mond- of keelholte zult u waarschijnlijk problemen met het slikken en spreken krijgen.
Om deze klachten zo veel mogelijk te verminderen, wordt de logopedist in het ziekenhuis ingeschakeld.

Voor de operatie
De logopedist komt voor de operatie bij u langs om kennis te maken. Hij/zij zal u vragen naar eventuele slik- en spraakproblemen die u mogelijk voor de operatie al heeft en kan tevens een indruk krijgen van uw manier van spreken.

Na de operatie
De eerste dagen na de operatie zijn voor veel patiënten het moeilijkst. De operatiewonden in de mond, van de borst of van de arm zijn nog pijnlijk en u kunt niet spreken, eten of drinken. Veel patiënten hebben de eerste week na de operatie een tracheacanule en een voedingssonde om de operatiewonden de gelegenheid te geven te helen. Na deze tijd zal de logopedist bij u langs komen om te kijken of u de lippen en de tong goed kunt bewegen en of u kunt slikken. Indien er problemen zijn, bijvoorbeeld vaak verslikken, zal de logopedist u adviezen geven ten aanzien van het slikken.

Bijwerkingen of klachten bij het spreken en/of eten
De aard van de klachten en problemen na de operatie is sterk afhankelijk van de plaats van de operatie en de reconstructie. Hierdoor kunnen de klachten per patiënt nogal verschillen. In alle gevallen zal de logopedist zoveel mogelijk uw specifieke problemen proberen te verhelpen en/of verminderen. Na de operatie kan het zijn dat u het gevoel heeft dat u minder beheersing heeft over uw tong. Vooral bij het spreken en tijdens het eten kan dit lastig zijn. Daarom zal de logopedist zonodig met u gerichte tongoefeningen voor de spiegel doen, zodat u zich bewust wordt van de tongbewegingen. Dit zal helpen bij de revalidatie van het slikken en spreken. Ook de onderlip is veelal stijf en er kunnen stoornissen in het gevoel van de onderlip zijn. Om de lip weer soepel te laten worden kan de logopedist lipoefeningen geven.

Het eindresultaat wordt natuurlijk beïnvloed door de aard en plaats van de operatie,maar ook uw wil en doorzettingsvermogen kunnen positief werken. Logopedie na ontslag Wanneer u uit het ziekenhuis wordt ontslagen, kan het zijn dat uw oefeningen met de logopedist nog niet zijn beëindigd. U kunt de behandeling bij de logopedist in het ziekenhuis voortzetten. Indien u ver van het ziekenhuis woont,wordt contact opgenomen met een logopedist in uw woonomgeving die u verder zal begeleiden. Als u na de operatie wordt bestraald, kan de logopedist van het ziekenhuis nog contact met u houden om zo nodig de adviezen en oefeningen ten aanzien van het spreken en slikken aan te passen.

Terug