Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Guillain-Barré syndroom (GBS)

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een ziekte waarbij de spieren in de armen, benen en romp binnen enkele dagen of weken verzwakken. Soms kunnen mensen vrijwel verlamd raken. Ook het gevoel kan veranderen, vaak beginnend in de tenen of vingers. De klachten kunnen verbeteren.

Guillain-Barré syndroom (GBS): over deze aandoening

Wat is Guillain-Barré syndroom (GBS)?

 GBS is een zeldzame ziekte die ontstaat doordat het eigen lichaam gezonde zenuwen aanvalt. Ongeveer 2 van de 3 patiënten hebben voor GBS een infectie gehad, zoals buikgriep. GBS begint meestal met plotselinge spierzwakte in de armen en/of benen, pijn en/of een veranderd gevoel. Dit kan in enkele dagen tot weken verergeren. Soms ontstaan er ook problemen met de ademhaling en het slikken. In ernstige gevallen moet de patiënt op de Intensive Care (IC) worden opgenomen voor kunstmatige beademing en hartbewaking. Praten kan dan onmogelijk zijn geworden, terwijl iemand vaak wel bij zijn volle bewustzijn is. De meeste mensen bereiken binnen enkele weken het dieptepunt van de ziekte. Na verloop van tijd kan herstel plaatsvinden. Ongeveer 1 van de 3 van de patiënten herstelt helemaal. Ongeveer 1 van de 3 patiënten houdt milde restverschijnselen. De rest van de patiënten houdt restklachten, die in het dagelijks leven beperkend kunnen zijn. 

 

Soorten

GSB verloopt ernstig of minder ernstig. Kinderen met ernstige klachten of die snel achteruitgaan, zijn vaak te zwak om zelf te ademen en beademen we daarom kunstmatig.

Er zijn twee varianten van GSB: een demyeliniserende en een axonale variant. Deze hebben te maken met verschillende antistoffen. In Nederland gaat het meestal om een demyeliniserende variant. Het onderscheid tussen de twee varianten maken we met een EMG (elektromyografie). Hiermee meten we de (elektrische) activiteit van spieren en zenuwen.

Een zeldzamere variant van GSB is het Miller Fisher syndroom. Hierbij zijn vooral de hersenzenuwen aangedaan. Heeft uw kind het Miller Fisher syndroom, dan is hij niet meer goed in staat de ogen en het gezicht te bewegen en krijgt hij moeite met slikken. Ook is er dan sprake van een coördinatiestoornis.

Oorzaak

GBS ontstaat doordat het immuunsysteem ziekmakende bacteriën of virussen aanvalt (bijvoorbeeld een verkoudheid of keelontsteking), maar daarbij per toeval antistoffen maakt die ook de zenuwen aanvallen.

Symptomen en gevolgen

Kinderen met GBS krijgen in enkele dagen tot enkele weken last van spierzwakte in de armen en benen, vaak met gevoelloosheid, tintelingen en pijn.

Kinderen herstellen beter van GBS dan volwassenen. Bijna alle kinderen kunnen na een periode van behandeling en revalidatie weer lopen, praten en naar school. Een minderheid van de kinderen houdt restverschijnselen over, zoals vermoeidheid, zwakte of pijn.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoek

Bij een vermoeden van GBS, wordt u onderzocht door de neuroloog. Meestal doen we aanvullend bloedonderzoek en een lumbaalpunctie. Later volgt een EMG-onderzoek.

Bewaking

GBS kan snel verergeren, daarom bewaken we patiënten die nog niet aan het verbeteren zijn in het ziekenhuis. Dit doen we vaak op de High Care of Intensive Care.

Behandeling

We behandelen GBS met:

  • Immuunglobulines. Dit zijn eiwitten afkomstig uit donorbloed, die de afweerreactie van het eigen lichaam tegen gezonde zenuwen kunnen remmen.
  • Pijnstilling.
  • Fysiotherapie.
     

Met wie heeft u te maken?

  • Neuroloog
  •  Klinisch neurofysioloog
  • Fysiotherapeut
  •  Verpleegkundige
  • IC-arts.
 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor