Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Hart en Vaat Instituut

Samen zetten wij ons in om de impact van hart- en vaatziekten te verlagen. Wij richten ons op preventie, vroege opsporing en het leveren van de beste zorg.

Onze specialisten werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, passen de nieuwste technologieën toe en gebruiken de modernste behandelmethoden.

Situatieschets

  • In Nederland lijden er ongeveer 1,5 miljoen mensen aan een chronische hart- of vaatziekte. 
  • Elke dag sterven 50 mannen en 50 vrouwen aan een hart- of vaatziekte. 
  • Van die 100 mensen zijn er 24 jonger dan 75 jaar.

 

 

* Bron: Hartstichting

Wij zijn het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut

Het grootste van Nederland en daar zijn we trots op. Elke dag werken wij samen om onderzoek, onderwijs en zorg op topniveau te leveren. Door onze kennis te bundelen komen we tot de best mogelijke behandeluitkomsten. Optimale zorg voor de patiënt. Dat is wat ons drijft.
Lees ons verhaal

Wij zijn er voor

Patiënten met (complexe) hart- of vaatziekten

De meeste patiënten komen bij ons terecht omdat hun aandoening te complex is om in een regionaal ziekenhuis te behandelen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere organen en weefsels bij betrokken zijn, of omdat de patiënt tegelijkertijd ook nog andere aandoeningen heeft.

Om complexe hart- en vaatziekten te behandelen is samenwerking tussen verschillende specialismen van groot belang. Dit is waarin het Hart en Vaat Instituut zich onderscheidt. Doordat onze specialismen intensief samenwerken kunnen we de specialistische behandelingen uitvoeren die nodig zijn bij complexe hart- en vaataandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hartklepinterventies, interventies bij hartritmestoornissen, harttransplantaties en vaatchirurgische ingrepen.

Lees hier meer over onze specialismen.

 

Patiënten met zeldzame hart- of vaataandoeningen

Voor patiënten met een zeldzame hart- en vaataandoening is specialistische zorg extra belangrijk. Het Hart en Vaat Instituut biedt deze zorg. Door jarenlange ervaring kunnen onze artsen de juiste diagnose stellen en tot het best passende behandelplan komen.

De kennis over zeldzame hart- en vaataandoeningen komt samen in de expertisecentra die onder de paraplu van het Hart en Vaat Instituut vallen. Voorbeelden zijn het centrum voor aangeboren hartafwijkingen, het centrum voor zeldzame trombose, en het centrum voor endocarditis.

Lees hier meer over onze expertisecentra.

Wij bieden

Specialistische zorg door experts

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Wij hebben de ervaring en expertise in huis om complexe behandelingen zoals hartklepinterventies, harttransplantaties en vaatoperaties vakkundig uit te voeren.

Wij zetten ons elke dag in om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met ons wetenschappelijk onderzoek leveren we belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld op het gebied van invasieve beeldvorming en coronaire stents

Lees hier meer over onze research.

Zorg waar specialismen samen komen

Samenwerking is een essentieel onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Onze specialisten werken nauw samen in multidisciplinaire teams. Door met elkaar te overleggen komen we tot nieuwe inzichten en tot de best mogelijke behandeluitkomst voor de patiënt. 

Er zijn onder andere multidisciplinaire teams opgezet voor aortaklepimplantatie, voor cardiovasculaire zorg na hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en voor zorg bij erfelijke aneurysmata.

Lees hier meer over onze specialismen.

 

'De beste zorg voor iedereen.
Van jong tot oud. Een leven lang'

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet het Hart en Vaat Instituut zich in voor de preventie van hart- en vaatziekten. 

90 procent van alle hart- en herseninfarcten hangt samen met beïnvloedbare risicofactoren zoals roken, verhoogde bloedruk of onvoldoende beweging.* Het aanpassen van een ongezonde leefstijl kan dan ook veel gezondheidswinst opleveren. Met leefstijladviezen en gezondheidsprogramma’s motiveren wij onze patiënten om hun leefstijl te verbeteren. Wij doen dit voor de patiënt zélf, maar ook voor de samenleving als geheel. Door in te zetten op preventie blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk. Nu en in de toekomst.

* Bron: INTERHEART: Lancet 2004;364:937-52; INTERSTROKE: Lancet 2016;388:761-5.

 
Lees meer over preventie
Dossier Hart en Vaat Instituut
  • Cindy voelde zich kerngezond, maar bleek doodziek

    Cindy voelde zich kerngezond, maar bleek doodziek

    Als je haar ziet, zou je niet zeggen dat ze hartpatiënt is. Cindy (37) is een energieke moeder van twee kinderen en werkt als verpleegkundige. Alleen een tasje met batterijen verraadt dat ze een steunhart heeft en op de wachtlijst staat voor harttransplantatie. ‘Van mij mogen ze morgen al bellen, ik wil weer mijn normale […]

    Lees meer
  • Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts

    Emma kreeg op haar 13e een donorhart, over twee jaar is ze arts

    De 23-jarige Emma Davids onderging op haar 13e een harttransplantatie in het Erasmus MC Transplantatie Instituut. Nu is ze vijfdejaars student geneeskunde. ‘Als je zelf patiënt bent, weet je hoe het is om in het bed tegenover de dokter te liggen.’

    Lees meer
  • Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

    Met mobiel steunhart kan kind straks thuis harttransplantatie afwachten

    Het Erasmus MC Sophia heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een mobiel steunhart in gebruik genomen. Hiermee kunnen jonge kinderen die wachten op een donorhart vrijer bewegen en zich in de toekomst thuis voorbereiden op de transplantatie. ‘Fantastisch om te zien wat dit apparaat teweegbrengt.’

    Lees meer
  • Heart-in-a-box is een succes: ‘Hopelijk straks ook voor kinderen’

    Heart-in-a-box is een succes: ‘Hopelijk straks ook voor kinderen’

    De heart-in-a-box-techniek, die ook bij harttransplantaties in het Erasmus MC wordt toegepast, heeft de afgelopen twee jaar voor meer harttransplantaties gezorgd. Cardioloog Olivier Manintveld en cardiothoracaal chirurg Yannick Taverne van het Erasmus MC Transplantatie Instituut zijn enthousiast en kijken alvast vooruit. ‘Het zou fijn zijn als er straks ook meer harten voor kinderen beschikbaar komen.’

    Lees meer
  • Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

    Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een gen gevonden dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Ze kwamen het gen op het spoor via DNA-onderzoek bij een baby met een onverklaarde ziekte. Een custom made zebravis bevestigde hun vermoedens. ‘Toekomstige patiënten krijgen nu sneller een diagnose.’ 

    Lees meer
  • Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

    Het Erasmus MC heeft een hoge internationale onderscheiding gekregen voor de manier waarop artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zorg bieden aan patiënten die aan een hart-longmachine (ECMO) liggen.

    Lees meer