Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
The road to genomics in society

The road to Genomics in Society

4 maart 2024

‘Waar te beginnen?’ was de cruciale vraag toen Team Genomics in Society (GiS), samen met programmadirecteur Sam Riedijk, begon met de ontwikkeling van de research master Genomics in Society. Met een heldere visie in gedachten begonnen ze aan een avontuur dat de inzet van velen vereiste, met zowel vele hoogtepunten als uitdagende tegenslagen. Het idee werd uiteindelijk een door de NVAO geaccrediteerde research master, ondersteund door een routekaart die de stappen schetste die werden ondernomen om dit te bereiken. Sam en het Team GiS creëerden een video waarbij ze gebruikmaakten van de gedeelde ervaringen van iedereen die betrokken was bij deze reis. Deze video is bedoeld om collega’s en onderwijsontwerpers met ambitieuze plannen een solide start te bieden bij het opzetten van hun eigen research master.

 

 

‘It takes a village’

Het begon met het idee om een nieuwe generatie professionals op te leiden die bruggen kunnen slaan tussen genomics en de samenleving, en die een positieve maatschappelijke impact kunnen hebben, passend bij de voordurend veranderende behoeften en waarden van de samenleving. Echter, het oprichten van een onderzoeksmaster gaat verder dan het vasthouden aan een visie; het omvat het bijeenbrengen van een groep gemotiveerde individuen die hun expertise, unieke vaardigheden en perspectieven inbrengen. Deze diverse groep mensen speelt een cruciale rol bij het tot leven brengen van het programma. Het zijn de gezamenlijke inspanningen en gedeelde toewijding van iedereen die een visie transformeren naar een tastbare en impactvolle realiteit.

Sam en het GiS-team konden gebruik maken van ondersteuning en expertise binnen hun eigen vakgebied, maar merkten al snel een kenniskloof op als het ging om de vraag hoe je een onderzoeksmaster van idee tot uitvoering brengt.

"Aanvankelijk waren we niet zeker of we de juiste personen waren voor de job, maar we transformeerden precies daartoe. Het was nooit de vraag of we het voor elkaar zouden krijgen, maar eerder wanneer. De reis leerde ons waardevolle lessen, die we graag willen delen met iedereen die een onderzoeksmasterprogramma wil creëren."

- Sam Riedijk, opleidingsdirecteur Genomics in Society.


In het kader van het principe ‘open science’ en kennisdeling heeft Erasmus MC Graduate School dit kennisgat nu gevuld met een inspirerende video: ‘Hoe maak je een onderzoeksmasterprogramma?’, om zo alle onderwijsontwerpers met grote ambities een goede start te bieden.

Hoe begin je?

Bekijk de video waarin de routekaart voor het opzetten van een onderzoeksmaster wordt gepresenteerd, met de Research Master Genomics in Society als voorbeeld. De video heeft tot doel belangrijke lessen te delen die gedurende elke stap van het process zijn opgedaan. Van conceptontwikkeling tot het verzamelen van de juiste mensen, het navigeren door financieringsuitdagingen, het ontwerpen van het curriculum en uiteindelijk het behalen van accreditatie.