Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Podcast-serie 'In opname'

Over de gepassioneerde werknemers van het Erasmus MC. Wat drijft deze toponderzoekers en artsen? Hoe denken naaste collega’s over hen? Interviewers Mark de Bruijn en Jelle Visser nemen je mee in hun wereld.

Afleveringen

Aflevering 18: Liesbeth van Rossum over de relatie tussen Covid-19 en overgewicht

In deze podcastaflevering vertelt Professor Liesbeth van Rossum (internist-endocrinoloog) over het verband tussen Covid19 en overgewicht. Ze concludeert dat 70 tot 80 procent van de coronapatiënten die op de IC belanden, kampt met overgewicht. Het immuunsysteem blijkt minder in staat te reageren op binnendringende virussen en bacteriën. Van Rossum geeft ook tips voor een gezondere leefstijl. 

Liesbeth van Rossum
De podcast is oncder andere te beluisteren via:
Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 18.

Aflevering 17: Ernst Kuipers blikt terug op de coronatijd

In deze podcastaflevering blikken journalisten Jelle Visser en Mark de Bruijn samen met bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, Ernst Kuipers, terug op de afgelopen maanden waarin hij dagelijks de natie bijpraatte en waarin hij met behulp van het leger de opvang en spreiding van coronapatiënten regelde. Wat deed het met hem en hoe belangrijk is humor voor hem in deze roerige periode?

Ernst KuipersDe podcast is oncder andere te beluisteren via:
Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 17.


Aflevering 16: Het menselijke gezicht van de coronacrisis (Diederik Gommers)

Diederik Gommers, hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC, blikt terug op de piek van de pandemie, toen angst en overvolle IC's domineerden. Door de coronacrisis werd Gommers een bekende en populaire Nederlander. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Gommers over schuldgevoel, het zwartboek bij een eventuele tweede coronagolf en een carrière buiten het ziekenhuis.

Diederik Gommers De podcast is oncder andere te beluisteren via:Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 16.

Aflevering 15: 'De anderhalvemeter-samenleving is het tijdelijke abnormaal' (Erwin Kompanje)

Deze week in de podcastserie 'In Opname' filosoof en medisch ethicus Erwin Kompanje over onze sterfelijkheid, het belang van fysieke aanraking en de absurditeit van de ‘anderhalvemeter’-samenleving. 

Erwin Kompanje

De podcast is oncder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 15.

Aflevering 14: Het (mysterieuze) immuunsysteem van kinderen (Pieter Fraaij)

Deze week in de podcastserie "In Opname” kinderarts en infectieloog Pieter Fraaij over het (mysterieuze) immuunsysteem van jonge kinderen.
Pieter FraaijKinderen zijn “tough cookies” die relatief veel kunnen hebben. Het is verstandig om de basisscholen weer te openen. Volgens Fraaij is de ‘schade' die kinderen oplopen door lang niet naar school te gaan groter dan het mogelijke risico op besmetting met het het coronavirus.

De podcast is oncder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 14.


Aflevering 13: Marion Koopmans blikt terug op twee maanden coronavirus

Deze week in de podcastserie "In Opname” een interview met viroloog professor Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team en adviseur van de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie

Marion KoopmansOver waarom het coronavirus zo venijnig is en hoe het staat met de zoektocht naar een vaccin. Koopmans reageert ook op vragen die leven op sociale media, zoals: komt het coronavirus uit een Chinees laboratorium?

De podcast is te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 13.

Aflevering 12: Het coronavirus en de toekomst van de gezondheidszorg (Stephanie Klein Nagelvoort)

Deze week in de podcastserie “In Opname”: Wat betekent het coronavirus voor de toekomst van de gezondheidszorg? Stephanie Klein Nagelvoort, internist en afdelingshoofd Interne Geneeskunde, over zelf ziek worden en het weer opstarten van de reguliere patientenzorg.

Stefanie Klein NagelvoortDe podcast is te beluisteren via:

Aflevering 11: Het verhaal van twee doodzieke coronapatiënten (Clementine Daggers en Jan Seip)

Deze week in de podcastserie “In Opname”: ze keken de dood in de ogen, tijdens het hoogtepunt van de corona pandemie. Clementine Daggers (74) en Jan Seip (64) kwamen terecht op de intensive care van het Erasmus  MC. En ze kunnen het gelukkig navertellen. Ze vertellen in onze podcast 'In Opname' over hun angstige momenten. Over hun voorzichtige herstel nu. Wat krijg je mee als een verpleegkundige vertelt je in een kunstmatige slaap te brengen? Hoe ontwaak je? Wat krijg je nog mee van de wereld om je heen, waar alles draait om die ziekte?

CoronpatiëntDe podcast is te beluisteren via:

Aflevering 10: De impact van corona op patiënt en verpleegkundige (Koos van der Ree Doolaard)

Deze week in de podcastserie “In Opname”: het gevecht om leven en dood tijdens de coronacrisis op de Intensive Care afdeling van het Erasmus MC in Rotterdam. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Koos van der Ree Doolaard, IC-verpleegkundige en teammanager. Over de dood als onderdeel van je werk, omgaan met emoties en hoe IC-patiënten, die het overleven, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een enorme optater krijgen.

 Koos van der Ree Doolaard 

De podcast is te beluisteren via:

Aflevering 9: Infectiepreventie in het ziekenhuis (Greet Vos)

Hoe bescherm je een heel ziekenhuis tegen het corona-virus, moeten we massaal aan de mondkapjes en wat doet het virus precies in je lichaam?

Greet Vos In de podcastserie “In Opname” praten Mark de Bruijn en Jelle Visser deze week met Greet Vos, arts-microbioloog en verantwoordelijk voor de infectie-preventie in het Erasmus MC in Rotterdam. Vos is zelf ook besmet geraakt met het virus, maar inmiddels gezond en weer aan het werk. 

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 8: Hoe run je een ziekenhuis in tijden van corona? (Joke Boonstra)

Hoe run je een ziekenhuis met 120 corona patiënten en hoe staat het met de wachtlijst van andere patiënten?

Joke Boonstra

Welke rol speelt het zogenoemde ’Triage-team’ dat beoordeelt wie voorrang krijgt bij behandeling? Deze week in de podcastserie "In Opname”: hoe run je een ziekenhuis in tijden van corona. En het is MC nog wel een veilige (werk)plek? Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de patiëntenzorg in het Erasmus MC.

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 7: De Intensive Care in tijden van corona (Diederik Gommers)

Hoe run je -in tijden van corona- de Intensive Care unit en nog belangrijker: hoe voorkom je Italiaanse toestanden?

Diederik GommersMark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Diederik Gommers, IC-arts in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, die op dit moment z’n handen vol heeft aan het coördineren van de Nederlandse IC-bedden.

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 6: Hoe gaan we om met het coronavirus? (Annemiek van der Eijk)

Het coronavirus heeft ons allemaal in de greep. Social distancing is de nieuwe werkelijkheid. Wat kunnen we nog meer doen om verspreiding te voorkomen? 

Annemiek van der EIjk

Kunnen we nog naar buiten? Helpt het om mondkapjes te dragen? Hoe zit het nu met onze immuniteit en kunnen onze huisdieren besmet worden? We vroegen onze volgers op social media hun vragen te stellen aan viroloog Annemiek van der Eijk. In deze podcast geeft ze op een groot aantal van die vragen antwoord.

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 5: Alles over onze ogen (Caroline Klaver)

'Eet je worteltjes op, daar krijg je goede ogen van.' Ieder kind heeft het wel eens gehoord. Maar klopt het? Luister naar het antwoord van Caroline Klaver.

Oogarts en epidemioloog Caroline Klaver

Caroline Klaver, oogarts en epidemioloog vertelt hoe we zo lang mogelijk scherp kunnen blijven zien. En hoe houden we de ogen van onze kinderen gezond in het mobiele telefoon-tijdperk? Want schermstaren dreigt een flink deel van de nieuwe generatie slechtziend te maken. Kortom, alles over onze ogen, met tips, ook voor als je al wat ouder bent, om zo lang mogelijk scherp te blijven zien.

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 4: Kunnen we het coronavirus stoppen? (Marion Koopmans)

Kunnen we het coronavirus nog stoppen? En wat is dan de beste aanpak? Marion Koopmans vertelt er over in een nieuwe aflevering van de podcast-serie In Opname.

Marion Koopmans

De afdeling Virologie, waar Koopmans leiding aan geeft, houdt zich bezig met het ontrafelen van de geheimen achter het coronavrirus (SARS-CoV-2) maar ook  achter allerlei andere virussen, van herpes tot Ebola. In de 4e uitzending van onze podcast hoor je ook wie de mens is achter deze bevlogen viroloog.

Luister nu deze aflevering:

Aflevering 3: Een leven zonder stress (Witte Hoogendijk)

Nederlanders stressen wat af. Met alle gevolgen van dien. Chronische stress kan omslaan in een burn-out of een depressie.
Witte Hoogendijk
Psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC verdiept zich al dertig jaar lang in mysteries rond depressies en is gespecialiseerd in stress en burn-outs. Waar komt ons stressgevoel bijvoorbeeld vandaan? Wat gebeurt er dan in je hersenen en in je lijf en kun je ook stoppen met stressen? Luister naar zijn tips om evenwichtiger, gezonder en gelukkiger te worden.

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 2: Hoe belangrijk is vet voor het lichaam? (Liesbeth van Rossum)

Niet elk “pondje gaat door het mondje”. Professor Liesbeth van Rossum geldt als een groot talent op haar onderzoeksgebied, de invloed van hormonen op onze gezondheid.

Liesbeth-van-Rossum

Veelgevraagd door de media, lid van de Jonge Akademie en co-auteur van het boek Vet Belangrijk dat inmiddels de zevende druk beleeft en vertaald wordt in twintig talen. Zij richtte het Centrum Gezond Gewicht op, waar innovatieve obesitasbehandelingen op maat ontwikkeld worden.

Beluister nu deze aflevering:

Aflevering 1: De bijzondere kenmerken van de lever (Luc van der Laan)

Veel leverziekten zijn dodelijk. Zo'n 250.000 Nederlanders worstelen met een leverziekte, die ontstaan is door bijvoorbeeld een virusinfectie of langdurig alcoholgebruik. Jaarlijks zijn er in ons land 150 levertransplantaties en sterven er tientallen patiënten vanwege een groot tekort aan donoren.

Onderzoek naar de bijzondere kenmerken van de lever

In de podcastserie 'In Opname', over de mensen van het Erasmus Medisch Centrum, vertelt professor Luc van der Laan over zijn missie om met stamcellen nieuwe stukken lever te laten groeien.

Beluister nu deze aflevering:

Waar vind je onze podcasts?

Luister de podcasts van het Erasmus MC via je favoriete podcast player:

Als je onze podcast waardeert, deel deze dan en laat een review achter in je podcast player!