Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Erasmus MC Podcast-serie: "In Opname"

In Opname is de podcast van Erasmus MC, met enthousiaste medewerkers in de hoofdrol. Wat komen artsen en verpleegkundigen tegen in hun dagelijks werk? Wat kunnen we als gewone mens leren van wetenschappers?

De podcast-serie is onder andere te beluisteren via:

Luister naar onze podcast-serie Nursefy

In de podcast Nursefy vertellen verpleegkundigen van het Erasmus MC over hun vak. Wat zijn de uitdagingen en kansen bij het werk in het grootste academische ziekenhuis van Nederland?
Luister naar Nursefy

Aflevering 54: Ruim 2 miljoen Nederlanders horen constant een irritant geluid

Een hoge pieptoon, krekels, een locomotief of steeds hetzelfde liedje: mensen met tinnitus, ofwel oorsuizen, horen constant vervelende geluiden. Waar komt tinnitus vandaan? En wat kun je eraan doen? In een nieuwe aflevering van de podcast In Opname gaan we in gesprek met psycholoog Arno Lieftink, die tinnituspatiënten behandelt.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 53: Benauwd en hoesten: slechte longen door vroeggeboorte

Kortademig, benauwd, hoesten en sneller moe. In een nieuwe aflevering van de podcast In Opname vertelt longarts Lidewij Visser over volwassenen die een longaandoening hebben door hun vroeggeboorte. Waar komt de longschade vandaan en wat is eraan te doen?

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 52: Hoe schadelijk is vapen?

Hoesten, longontsteking en concentratiestoornissen. Longarts Leon van den Toorn maakt zich zorgen over vapen, vertelt hij in In Opname, de podcast van het Erasmus MC. ‘Onze grootste zorg zijn de tieners die – beïnvloed door elkaar – aan vapes beginnen. Allemaal met het idee dat het minder kwaad kan.’

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 51: Hevig bloedverlies bij de menstruatie? Er is iets aan te doen

Elke twee uur je tampon of maandverband moeten vervangen. Of niet naar school of werk durven uit angst om door te lekken. Blijf niet lopen met hevig menstrueel bloedverlies want er is iets aan te doen, zeggen gynaecoloog Carla Groenestein en verpleegkundig specialist Carolien van der Velden in de podcast In Opname.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 50: Hobbels, bobbels en ontstekingen: het gaat niet altijd goed met fillers

Hobbels, bobbels, ontstekingen of zelfs blindheid: het inspuiten van fillers gaat niet altijd goed. In de podcast In Opname bespreken cosmetisch artsen KNMG Leonie Schelke en Tom Decates hoe complicaties ontstaan en hoe je kunt voorkomen dat het bij jou misgaat.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 49: Wat gebeurt er in het mortuarium?

Mensen komen naar het ziekenhuis om beter te worden, maar helaas lukt dat niet altijd. Wat gebeurt er met je lichaam als je in het ziekenhuis overlijdt? In de podcast In Opname vertellen El van Diesen en Ron Frijters over hun werk in het mortuarium van het Erasmus MC.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 48: ‘Geef nazaten van totslaafgemaakten hun ontnomen identiteit terug’

Erasmus MC-wetenschapper Arwin Ralf wil DNA-onderzoek doen naar de afkomst van de nazaten van totslaafgemaakten. Rondom Keti Koti, de viering van het afschaffen van de slavernij, vraagt hij aandacht voor zijn missie in de podcast In Opname.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 47: De overgang alleen iets voor je moeder? Nee dus

Op je zeventiende al in de overgang komt niet vaak voor, maar als de vervroegde overgang je treft kun je er behoorlijk last van hebben. Lichamelijk en mentaal. Gynaecoloog Yvonne Louwers en psycholoog Geranne Jiskoot runnen samen een poli voor vrouwen met premature ovariële insufficientie (POI). In de podcast In Opname vertellen ze hierover.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 46: Bepalen de beestjes in je buik hoe je je voelt?

In je darmen leven biljoenen bacteriën, schimmels, gisten en andere beestjes. De samenstelling van dit microbioom hangt samen met gevoelens van depressiviteit, ontdekten wetenschappers André Uitterlinden en Robert Kraaij van het Erasmus MC. In de podcast In Opname vertellen ze hoe dit zit, en nemen we een kijkje in het poeplab.

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 45: Steeds meer trage zwemmers: zaadkwaliteit sterk gedaald

De kwaliteit van het sperma neemt wereldwijd sterk af. In de afgelopen decennia is het aantal zaadcellen per zaadlozing met miljoenen gedaald. In een nieuwe aflevering van de podcast In Opname vertelt uroloog-androloog Gert Dohle hoe erg dit is – en wat eraan te doen is.

  

De podcast is onder andere te beluisteren via:Aflevering 44: Een orgaan of weefsel doneren: hoe werkt dat?

Een orgaan of weefsel doneren: we hebben er allemaal wel een mening over of een voorstelling bij. Maar hoe gaat het nou echt in zijn werk? In de podcast In Opname neemt orgaandonatiecoördinator van het Erasmus MC Transplantatie Instituut Hanneke Hagenaars ons mee in het donatieproces.

 

De podcast is onder andere te beluisteren via:Aflevering 43: Kind met chronische pijn? Zoek op tijd de juiste hulp

Aarzel niet om kinderen met chronische pijn door te sturen naar een gespecialiseerd centrum voor kinderpijn. Dat zeggen physician assistant Bernadette de Mol en kinderanesthesioloog Tom de Leeuw in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

 Kinderpijnspecialisten Bernadette de Mol en Tom de Leeuw zijn te gast in de podcast In Opname. 

De podcast is onder andere te beluisteren via:Aflevering 42: 'Maak second opinion bespreekbaar bij prostaatkanker'

Mannen met prostaatkanker: maak een second opinion bespreekbaar. Die oproep doet internist-oncoloog prof. Ronald de Wit van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname. Volgens hem vragen niet genoeg prostaatkankerpatiënten om een second opinion

  

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Aflevering 41: '6 op de 10 Nederlanders slapen elke nacht een uur te kort'

Zestig procent van de Nederlanders slaapt elke nacht een uur te kort. Dat zegt hoogleraar Bert van der Horst in In Opname, de podcast van het Erasmus MC. In zijn ideale maatschappij wordt niemand wakker van de wekker.

 hoogleraar Bert van der Horst  

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 40: 'Overgangsklachten vaak onderschat'

Opvliegers, nachtzweten en hartkloppingen: klachten die horen bij de overgang worden door veel dokters onderschat. Dat zegt gynaecoloog prof. dr. Joop Laven in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

  

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Aflevering 39: ‘Meeste Nederlanders staan open voor dier als donor'

Ethicus Eline Bunnik en ontwikkelingsbioloog Joost Gribnau van het Erasmus MC gingen in de Donordierdialoog met Nederlanders in gesprek over het dier als orgaandonor. De meeste deelnemers staan daarvoor open. Wel stellen ze strenge voorwaarden over bijvoorbeeld dierenwelzijn.

 Ethicus Eline Bunnik en ontwikkelingsbioloog Joost Gribnau praten in In Opname over het dier als donor. 

De podcast is onder andere te beluisteren via:Aflevering 38: ‘Artrose is volksziekte van de toekomst’

De gewrichtsaandoening artrose is een veel groter probleem dan gedacht. Er zijn twee keer zoveel patiënten dan eerder berekend, maar aandacht voor de impact daarvan ontbreekt. Dat zeggen prof. Sita Bierma-Zeinstra en prof. Patrick Bindels in In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

  prof. Sita Bierma-Zeinstra en prof. Patrick Bindels 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 38.


Aflevering 37: Hevige pijn bij je menstruatie? Trek aan de bel!

Heb je zoveel pijn bij de menstruatie dat je niet kunt functioneren? Trek aan de bel, want het kan endometriose zijn. Die oproep doet gynaecoloog Anneke Steensma in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

 Gynaecoloog Anneke Steensma is gespecialiseerd in endometriose. 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 37.


Aflevering 36: Bevolkingsonderzoek darmkanker: wel of niet meedoen?

Bij Karin Wismeijer werd door het bevolkingsonderzoek darmkanker ontdekt. In de podcast In Opname vertelt ze wat er op haar afkwam na de diagnose. Maag-darm-leverarts prof. Manon Spaander schuift aan om fabels over de darmkankerscreening te ontkrachten.

 Patiënt Karin Wismeijer (links) en MDL-arts Manon Spaander schuiven aan in de podcast over darmkankerscreening. 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 36.


Aflevering 35: Hoe bevolkingsonderzoek steeds gepersonaliseerder wordt

De toekomst van bevolkingsonderzoek ligt bij personalisering van de screeningsprogramma’s. Dat zeggen professor Harry de Koning en universitair hoofddocent Iris Lansdorp-Vogelaar in de podcast In Opname.

Erasmus MC Podcast-serie In Opname

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 35.


Aflevering 34: Hoogleraar Jolien-Roos Hesselink ‘Nog te weinig bekend over aangeboren hartafwijking en zwangerschap’

Kinderen krijgen is geen vanzelfsprekendheid voor vrouwen met een aangeboren hartafwijking. Hoogleraar Jolien-Roos Hesselink onderzoekt hoe dit toch veilig kan. ‘Ik besef hoe belangrijk dit is voor vrouwen.’

  Hoogleraar cardiologie

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 34.


Aflevering 33: Kindercardioloog Janneke Kammeraad 1 op de 10 kinderoverlijdens door plotse hartstilstand: ‘Dat getal moet omlaag’

Plotse hartstilstand veroorzaakt tien procent van de overlijdens op kinderleeftijd. Dat getal moet omlaag, zegt kindercardioloog Janneke Kammeraad van het Erasmus MC Sophia in de podcast Hartje Rotterdam.

  kindercardioloog Janneke Kammeraad

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 33.


Aflevering 32: Kinderinterventiecardiologen Ingrid van Beynum en Thomas Krasemann 'Hoe repareer je een kinderhart zonder de borstkas te openen'

Hoe repareer je kinderhart zonder de borstkas te openen? In een nieuwe podcast vertellen kinderinterventiecardiologen Ingrid van Beynum en Thomas Krasemann over hun werk. ‘Wij denken niet: kan ik dit repareren, maar hoe kan ik dit repareren?’

 Podcast interventie  

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 32


Aflevering 31: Senior-onderzoeker Janne Papma en internist-ouderengeneeskunde Rozemarijn van Bruchem-Visser 'Een diagnose dementie opent ook deuren'

Na een diagnose dementie vallen mensen vaak tussen wal en schip. Hoe gaat het nu verder en waar kunnen ze zorg krijgen? Het Alzheimercentrum Erasmus MC wil dat gat dichten. In de podcast In Opname vertellen senior-onderzoeker Janne Papma en internist-ouderengeneeskunde Rozemarijn van Bruchem-Visser hoe ze dat gaan doen.

Janne Papma en Rozemarijn van Bruchem-Visser 'Een diagnose dementie opent ook deuren'  

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 31


Aflevering 30: Gynaecoloog prof. dr. Joop Laven 'Deze misvattingen over PCOS moeten de wereld uit'

Onvruchtbaarheid, overgewicht en kanker: over polycysteus ovariumsyndroom, ofwel PCOS, bestaan allerlei misvattingen. In een nieuwe aflevering van In Opname scheidt gynaecoloog prof. dr. Joop Laven de feiten van de mythes.

Erasmus MC Podcast-serie In Opname 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 30


Aflevering 29: Hoogleraar leverfalen en levertransplantatie Herold Metselaar ‘Maak overlevingscijfers levertransplantatie openbaar’

Patiënten die een levertransplantatie nodig hebben, hebben het recht te weten wat hun overlevingskansen zijn in het centrum waar zij behandeld worden. Dat betekent: cijfers over de prestaties van ieder centrum voor levertransplantatie publiek maken. Dat zegt hoogleraar leverfalen en levertransplantatie Herold Metselaar in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

Herold Metselaar podcast 

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 29. 


Aflevering 28: Kindercardioloog Wim Helbing: ‘Stimuleer kinderen met een hartafwijking om te sporten’

Iedereen moet bewegen, ook kinderen met een aangeboren hartafwijking. Ouders, leerkrachten en trainers moeten hen daarom stimuleren om te sporten in plaats van hen af te remmen. Dat zegt kindercardioloog Wim Helbing van het Erasmus MC Kinderthoraxcentrum in de podcast In Opname.

Podcast Wim Helbing 

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 28. 


Aflevering 27: Kinderthoraxanesthesioloog Inge de Liefde ‘Een anesthesioloog is meer dan een slaapdokter’

Anesthesiologen worden in de volksmond ook wel slaapdokters genoemd. Maar dat klopt niet helemaal, vertelt kinderthoraxanesthesioloog Inge de Liefde van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia in de podcast In Opname. ‘De patiënt laten slapen is maar een klein deel van ons werk.’

Podcast 27: kinderthoraxanesthesioloog Inge de Liefde 

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 27. 


Aflevering 26: Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: ‘Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten’

Kinderen die een harttransplantatie nodig hebben, profiteren niet van de nieuwe donorwet. Het aanbod van donorharten voor kinderen blijft beperkt. Dat zegt kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia, het enige Nederlandse centrum voor harttransplantatie bij kinderen, in de podcast In Opname.

Podcast Pieter van de Woestijne

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 25: Monique van Dijk: Meer geld naar verpleegkundig onderzoek

Er moet meer subsidie beschikbaar komen voor verpleegkundig onderzoek. Dat zegt hoogleraar Verplegingswetenschap Monique van Dijk in de podcast In Opname van het Erasmus MC.  

Podcast  25 verpleegkunde

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 24: Wouter van Leeuwen (kinderhartchirurg): ‘Wij vinden ons werk normaal, maar dat is het helemaal niet’

Toen kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia zichzelf en zijn team terug zag op televisie realiseerde hij zich pas de volle impact van hun werk. ‘Toen kwam het wel even binnen: wat wij doen is misschien niet zo normaal.Dat vertelt Wouter van Leeuwen in de podcast ‘Hartje Rotterdam’ van het Erasmus MC. 

Podcast met Wouter van Leeuwen

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Aflevering 23: Stefan Sleijfer: Wat heeft DNA te maken met kanker?

Kanker ontstaat door een mutatie in het DNA, maar in het genetisch materiaal ligt ook steeds vaker de oplossing besloten voor een gepersonaliseerde behandeling. Dat zegt internist-oncoloog en hoogleraar Stefan Sleijfer van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname van het Erasmus MC.

Podcast met Setfan Sleijfer

De podcast is onder andere te beluisteren via:

Aflevering 22: Jeanine Roeters van Lennep en Hans Duvekot: Zwangerschapsvergiftiging en hart- en vaatziekten

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van ernstige zwangerschapsvergiftiging, ofwel pre-eclampsie, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten later in het leven. Internist Jeanine Roeters van Lennep en gynaecoloog Hans Duvekot willen dat voorkomen en roepen op tot waakzaamheid, tot jaren na de bevalling. Dit is de 22e aflevering van In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

Podcast vrouwendag

De podcast is onder andere te beluisteren via:Aflevering 21: Diewertje Houtman: 'Knutselen aan DNA? Ga erover in gesprek!'

Nederlanders, ga met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om embryo-DNA aan te passen. Die oproep doet onderzoeker Diewertje Houtman in de 21e aflevering van In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

onderzoeker Diewertje Houtman in In opname

De podcast is onder andere te beluisteren via:

 


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 21. 


Aflevering 20: Eric Steegers: ‘De zorg voor zwangeren moet beter’

De zorg voor zwangeren moet veel beter. Dat zegt gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde Eric Steegers in de 20e aflevering van In Opname, de podcast van het Erasmus MC.

Het viel Steegers al vroeg in zijn carrière op dat moeders in rijke wijken gezondere kinderen krijgen dan moeders in armere wijken. Hij pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak van lichamelijke en sociale problemen, zoals schulden en huiselijk geweld. Hij noemt dat sociale verloskunde. Waarom is dat nodig? En is het toeval dat dit idee uit Rotterdam komt?

Eric Steegers in podcast

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 20. 


Aflevering 19: Ernst Kuipers over de tweede golf

In deze aflevering van de podcastserie Erasmus MC in opname vertelt Erasmus MC bestuursvoorzitter Ernst Kuipers dat het aantal Covid-19 patiënten de komende weken nóg verder zal stijgen. Hij vergelijkt de tweede golf met een tsunami. ‘Deze golf leek eerst veel minder hoog, daarna kwam er een enorme kracht die nu maar doorgaat.’ Hoe anticipeert hij daarop als bestuurder en hoe fit is hij zelf nog al die maanden?

Ernst Kuipers in podcast

De podcast is onder andere te beluisteren via:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 19.

Aflevering 18: Liesbeth van Rossum over de relatie tussen Covid-19 en overgewicht

In deze podcastaflevering vertelt Professor Liesbeth van Rossum (internist-endocrinoloog) over het verband tussen Covid19 en overgewicht. Ze concludeert dat 70 tot 80 procent van de coronapatiënten die op de IC belanden, kampt met overgewicht. Het immuunsysteem blijkt minder in staat te reageren op binnendringende virussen en bacteriën. Van Rossum geeft ook tips voor een gezondere leefstijl. 

Liesbeth van Rossum
De podcast is oncder andere te beluisteren via:
Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 18.

Aflevering 17: Ernst Kuipers blikt terug op de coronatijd

In deze podcastaflevering blikken journalisten Jelle Visser en Mark de Bruijn samen met bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, Ernst Kuipers, terug op de afgelopen maanden waarin hij dagelijks de natie bijpraatte en waarin hij met behulp van het leger de opvang en spreiding van coronapatiënten regelde. Wat deed het met hem en hoe belangrijk is humor voor hem in deze roerige periode?

Ernst KuipersDe podcast is oncder andere te beluisteren via:
Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 17.


Aflevering 16: Het menselijke gezicht van de coronacrisis (met Diederik Gommers)

Diederik Gommers, hoofd van de Intensive Care van het Erasmus MC, blikt terug op de piek van de pandemie, toen angst en overvolle IC's domineerden. Door de coronacrisis werd Gommers een bekende en populaire Nederlander. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Gommers over schuldgevoel, het zwartboek bij een eventuele tweede coronagolf en een carrière buiten het ziekenhuis.

 

Diederik Gommers De podcast is oncder andere te beluisteren via:

 Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 16.

Aflevering 15: Erwin Kompanje:  'De anderhalvemeter-samenleving is het tijdelijke abnormaal'

Deze week in de podcastserie 'In Opname' filosoof en medisch ethicus Erwin Kompanje over onze sterfelijkheid, het belang van fysieke aanraking en de absurditeit van de ‘anderhalvemeter’-samenleving. 

Erwin Kompanje

De podcast is oncder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 15.

Aflevering 14: Pieter Fraaij: Het (mysterieuze) immuunsysteem van kinderen 

Deze week in de podcastserie "In Opname” kinderarts en infectieloog Pieter Fraaij over het (mysterieuze) immuunsysteem van jonge kinderen.
Pieter FraaijKinderen zijn “tough cookies” die relatief veel kunnen hebben. Het is verstandig om de basisscholen weer te openen. Volgens Fraaij is de ‘schade' die kinderen oplopen door lang niet naar school te gaan groter dan het mogelijke risico op besmetting met het het coronavirus.

 

De podcast is oncder andere te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 14.


Aflevering 13: Marion Koopmans blikt terug op twee maanden coronavirus

Deze week in de podcastserie "In Opname” een interview met viroloog professor Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team en adviseur van de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie

Marion KoopmansOver waarom het coronavirus zo venijnig is en hoe het staat met de zoektocht naar een vaccin. Koopmans reageert ook op vragen die leven op sociale media, zoals: komt het coronavirus uit een Chinees laboratorium?

De podcast is te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 13.

Aflevering 12: Stephanie Klein Nagelvoort: Het coronavirus en de toekomst van de gezondheidszorg

Deze week in de podcastserie “In Opname”: Wat betekent het coronavirus voor de toekomst van de gezondheidszorg? Stephanie Klein Nagelvoort, internist en afdelingshoofd Interne Geneeskunde, over zelf ziek worden en het weer opstarten van de reguliere patientenzorg.

Stefanie Klein NagelvoortDe podcast is te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 12.


Aflevering 11: Clementine Daggers en Jan Seip: Het verhaal van twee doodzieke coronapatiënten

Deze week in de podcastserie “In Opname”: ze keken de dood in de ogen, tijdens het hoogtepunt van de corona pandemie. Clementine Daggers (74) en Jan Seip (64) kwamen terecht op de intensive care van het Erasmus  MC. En ze kunnen het gelukkig navertellen. Ze vertellen in onze podcast 'In Opname' over hun angstige momenten. Over hun voorzichtige herstel nu. Wat krijg je mee als een verpleegkundige vertelt je in een kunstmatige slaap te brengen? Hoe ontwaak je? Wat krijg je nog mee van de wereld om je heen, waar alles draait om die ziekte?

CoronpatiëntDe podcast is te beluisteren via:

Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 11.


Aflevering 10: Koos van der Ree Doolaard: De impact van corona op patiënt en verpleegkundige 

Deze week in de podcastserie “In Opname”: het gevecht om leven en dood tijdens de coronacrisis op de Intensive Care afdeling van het Erasmus MC in Rotterdam. Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Koos van der Ree Doolaard, IC-verpleegkundige en teammanager. Over de dood als onderdeel van je werk, omgaan met emoties en hoe IC-patiënten, die het overleven, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een enorme optater krijgen.

 Koos van der Ree Doolaard 

De podcast is te beluisteren via:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 10.

Aflevering 9: Greet Vos: Infectiepreventie in het ziekenhuis

Hoe bescherm je een heel ziekenhuis tegen het corona-virus, moeten we massaal aan de mondkapjes en wat doet het virus precies in je lichaam?

Greet Vos In de podcastserie “In Opname” praten Mark de Bruijn en Jelle Visser deze week met Greet Vos, arts-microbioloog en verantwoordelijk voor de infectie-preventie in het Erasmus MC in Rotterdam. Vos is zelf ook besmet geraakt met het virus, maar inmiddels gezond en weer aan het werk. 

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 9.

Aflevering 8: Joke Boonstra: Hoe run je een ziekenhuis in tijden van corona?

Hoe run je een ziekenhuis met 120 corona patiënten en hoe staat het met de wachtlijst van andere patiënten?

Joke Boonstra

Welke rol speelt het zogenoemde ’Triage-team’ dat beoordeelt wie voorrang krijgt bij behandeling? Deze week in de podcastserie "In Opname”: hoe run je een ziekenhuis in tijden van corona. En het is MC nog wel een veilige (werk)plek? Mark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor de patiëntenzorg in het Erasmus MC.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 8.

Aflevering 7: Diederik Gommers: De Intensive Care in tijden van corona

Hoe run je -in tijden van corona- de Intensive Care unit en nog belangrijker: hoe voorkom je Italiaanse toestanden?

Diederik GommersMark de Bruijn en Jelle Visser in gesprek met Diederik Gommers, IC-arts in het Erasmus MC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, die op dit moment z’n handen vol heeft aan het coördineren van de Nederlandse IC-bedden.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 7.

Aflevering 6: Annemiek van der Eijk: Hoe gaan we om met het coronavirus? 

Het coronavirus heeft ons allemaal in de greep. Social distancing is de nieuwe werkelijkheid. Wat kunnen we nog meer doen om verspreiding te voorkomen? 

Annemiek van der EIjk

Kunnen we nog naar buiten? Helpt het om mondkapjes te dragen? Hoe zit het nu met onze immuniteit en kunnen onze huisdieren besmet worden? We vroegen onze volgers op social media hun vragen te stellen aan viroloog Annemiek van der Eijk. In deze podcast geeft ze op een groot aantal van die vragen antwoord.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 6.

Aflevering 5: Caroline Klaver: Alles over onze ogen

'Eet je worteltjes op, daar krijg je goede ogen van.' Ieder kind heeft het wel eens gehoord. Maar klopt het? Luister naar het antwoord van Caroline Klaver.

Oogarts en epidemioloog Caroline Klaver

Caroline Klaver, oogarts en epidemioloog vertelt hoe we zo lang mogelijk scherp kunnen blijven zien. En hoe houden we de ogen van onze kinderen gezond in het mobiele telefoon-tijdperk? Want schermstaren dreigt een flink deel van de nieuwe generatie slechtziend te maken. Kortom, alles over onze ogen, met tips, ook voor als je al wat ouder bent, om zo lang mogelijk scherp te blijven zien.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 5.

Aflevering 4: Marion Koopmans: Kunnen we het coronavirus stoppen?

Kunnen we het coronavirus nog stoppen? En wat is dan de beste aanpak? Marion Koopmans vertelt er over in een nieuwe aflevering van de podcast-serie In Opname.

Marion Koopmans

De afdeling Virologie, waar Koopmans leiding aan geeft, houdt zich bezig met het ontrafelen van de geheimen achter het coronavrirus (SARS-CoV-2) maar ook  achter allerlei andere virussen, van herpes tot Ebola. In de 4e uitzending van onze podcast hoor je ook wie de mens is achter deze bevlogen viroloog.

Luister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 4.

Aflevering 3: Witte Hoogendijk: Een leven zonder stress

Nederlanders stressen wat af. Met alle gevolgen van dien. Chronische stress kan omslaan in een burn-out of een depressie.
Witte Hoogendijk
Psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC verdiept zich al dertig jaar lang in mysteries rond depressies en is gespecialiseerd in stress en burn-outs. Waar komt ons stressgevoel bijvoorbeeld vandaan? Wat gebeurt er dan in je hersenen en in je lijf en kun je ook stoppen met stressen? Luister naar zijn tips om evenwichtiger, gezonder en gelukkiger te worden.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 3.

Aflevering 2: Liesbeth van Rossum: Hoe belangrijk is vet voor het lichaam?

Niet elk “pondje gaat door het mondje”. Professor Liesbeth van Rossum geldt als een groot talent op haar onderzoeksgebied, de invloed van hormonen op onze gezondheid.

Liesbeth-van-Rossum

Veelgevraagd door de media, lid van de Jonge Akademie en co-auteur van het boek Vet Belangrijk dat inmiddels de zevende druk beleeft en vertaald wordt in twintig talen. Zij richtte het Centrum Gezond Gewicht op, waar innovatieve obesitasbehandelingen op maat ontwikkeld worden.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 2.

Aflevering 1: Luc van der Laan: De bijzondere kenmerken van de lever

Veel leverziekten zijn dodelijk. Zo'n 250.000 Nederlanders worstelen met een leverziekte, die ontstaan is door bijvoorbeeld een virusinfectie of langdurig alcoholgebruik. Jaarlijks zijn er in ons land 150 levertransplantaties en sterven er tientallen patiënten vanwege een groot tekort aan donoren.

Onderzoek naar de bijzondere kenmerken van de lever

In de podcastserie 'In Opname', over de mensen van het Erasmus Medisch Centrum, vertelt professor Luc van der Laan over zijn missie om met stamcellen nieuwe stukken lever te laten groeien.

Beluister nu deze aflevering:


Of luister zonder podcast player direct naar aflevering 1.

Waar vind je onze podcasts?

Luister de podcasts van het Erasmus MC via je favoriete podcast player:

Als je onze podcast waardeert, deel deze dan en laat een review achter in je podcast player!