Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Bij- of nascholing

Maag-, darm- en leverziekten voor verpleegkundigen

Startmoment: 1x per jaar in het najaar
Duur: De scholing bestaat uit 6 scholingsdagen.
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Ben je verpleegkundige en op zoek naar nieuwe inzichten en verdieping van kennis op het gebied van maag-, darm en leverziekten dan is deze scholing iets voor jou.

Over deze opleiding

Overzicht

Ben je verpleegkundige en werkzaam op een afdeling waar patiënten worden gediagnosticeerd en behandeld voor aandoeningen aan maag-, darm- en/of lever? Dan heb je gemerkt dat het aantal patiënten de laatste jaren sterk is toegenomen. Voor de patiënten bieden nieuwe technieken en inzichten in diagnostiek en behandeling steeds meer mogelijkheden die leiden tot preventie, genezing of verbetering van de kwaliteit van leven. Daarnaast zorgen deze ontwikkelingen ook voor een intensivering van zorg met meer patiënten met een verhoogd risico op complicaties en multi problematiek.

Wil je meer weten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling en de gevolgen hiervan voor de verpleegkundige zorg dan is deze scholing iets voor jou.

Inhoud

Tijdens deze scholing verwerf je kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van diagnostiek, behandeling en (na)zorg voor patiënten die worden behandeld in verband met maag-, darm- en leveraandoeningen.

Resultaat

Na afloop ontvang je een Bewijs van deelname.

Praktische informatie

Startdata

Aanmelden gaat via Eduplaza. Bij voldoende deelnemers start de scholing 1 x per jaar in het najaar. Sluitingsdatum van de inschrijving is 1 maand voor aanvang van de scholing.

Toelatingseisen

  • Diploma verpleegkunde, BIG geregistreerd

Programma

Het onderwijs dat wij tijdens deze scholing aanbieden  is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de inspirerende colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door  het toepassen van de door jouw opgedane inzichten in een context specifieke (simulatie)omgeving.  
Ons uitgangspunt is ook dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. vandaar dat ook tijdens de scholing er veel gebruik wordt gemaakt van recente casuïstiek. 

De volgende vakinhoudelijke onderwerpen komen tijdens de scholing aan bod:
Anatomie,fysiologie, pathologie, diagnostiek, behandeling en specifieke verpleegkundige zorgverlening  bij geselecteerde syndromen van de maag-, darm-lever, pancreas en galwegen te weten:

  • Ascitis;
  • Icterus;
  • Passagestoornissen (diarree, obstipatie, refluxklachten);
  • Voeding;
  • Pijnbehandeling;
  • Infectiepreventie;
  • Leveraandoeningen en transplantatie;
  • Maag- en darmaandoeningen;
  • Oncologie;
  • Verpleegtechnische ontwikkelingen met betrekking tot diverse sondes en ascitesdrainage en stomazorg;
  • Communicatie: patiënte participatie binnen de MDL;
  • Acute zorgsituaties.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op deze scholing haal je jouw  basiskennis met betrekking tot anatomie en fysiologie op en volg je een e-learning.

Bijzonderheden

Aanpassing voor maatwerk is mogelijk.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Aanmelden via Eduplaza

Algemene voorwaarden

Lees ook onze leveringsvoorwaarden.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier