Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medisch-ondersteunend

Operatieassistent

Startmoment: september en maart.
Duur: 2 jaar en 10 maanden
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Tijdens deze opleiding leer je hoe jij de behandelend specialist assisteert bij het per operatieve proces en hoe jij het zorgproces rondom de patiënt tijdens de perioperatieve periode coördineert en regisseert. Het is noodzakelijk dat je een aanstelling als Operatie assistent hebt in één van de bij ons aangesloten ziekenhuizen. Welke dit zijn lees je bij 'Toelatingseisen'.

Over deze opleiding

Overzicht

Wie denkt aan een carrière in een ziekenhuis, denkt al gauw aan artsen en verpleegkundigen, maar je kunt ook solliciteren als operatieassistent (bij één van de onderstaande ziekenhuizen die genoteerd staan bij overige informatie). Als je aangenomen wordt, meldt je praktijkbegeleider je aan voor de opleiding. Je komt dan in een leer-werktraject in een stimulerende omgeving, waarin methoden en (operatie) technieken zich snel ontwikkelen. Opereren is teamwork en je werkt dan ook samen met verschillende disciplines. Het is ook heel belangrijk om goed met patiënten om te kunnen gaan. Tijdens operaties kunnen soms hectische situaties ontstaan. Het is dan noodzakelijk om goed met stress te kunnen omgaan en tegelijkertijd accuraat te blijven werken. Er ontstaat hierdoor veel afwisseling in je werk. Als jij het een uitdaging vindt om op een operatiekamercomplex te werken, dan is deze opleiding iets voor jou!

Inhoud

Je leert tijdens de opleiding in de theorie en praktijk hoe je bij de verschillende specialismen zoals b.v. algemene chirurgie, orthopedie en plastische chirurgie de instrumenten moet kiezen en aangeven zonder dat daar steeds om gevraagd hoeft te worden. Ook leer je hoe je de chirurg kan assisteren door bijvoorbeeld het operatiegebied vrij te houden. Daarnaast word je bekwaam in de coördinatie en de logistiek voor, tijdens en na de ingreep. Je leert werken in een multidisciplinair team waarin alles gestroomlijnd moet lopen. Je krijgt kennis over anatomie en fysiologie van het lichaam, operatietechnieken, apparatuur, materialen en middelen en de verschillende ziekten en trauma's die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening waarvoor de patiënten de operatie moeten ondergaan zullen aan bod komen. Hierdoor kun je anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt. Je leert ook hoe je als lid van een operatieteam zorg moet dragen voor veiligheid van de patiënt en de omgeving. De veiligheid van de patiënt is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zo leer je hoe je de risico's op infecties voor de patiënt zo klein mogelijk kan houden en hoe je er voor zorgt dat er geen instrumenten en gazen achterblijven in de patiënt. Je bent na het volgen van je studie in staat om Best Practice zorg te kunnen leveren en je als professional te blijven ontwikkelen. Daarom leer je ook hoe je wetenschappelijke artikelen kunt lezen, analyseren en inzetten in de dagelijkse praktijk. 
 
Als je de opleiding hebt afgerond kun je in alle ziekenhuizen in Nederland als operatieassistent binnen alle specialismen werken. Maar je kunt ook in het buitenland met deze kennis aan de slag. Een opleiding met veel mogelijkheden. 

In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding. 

Bekijk hier de video Werken op de OK van Erasmus MC: de werkdag van een operatieassistent

 

Resultaat

Bij de beoordeling van de studieresultaten zijn verschillende personen betrokken, bijvoorbeeld een werkbegeleider, praktijkbegeleider en een opleider. Met de opgeslagen resultaten in jouw portfolio laat je je inzicht en ontwikkeling zien voor wat betreft je competenties. Wanneer alle EPA's zijn toevertrouwd, ontvang je het CZO diploma operatieassistent. De hieronder vermelde instellingen hebben een erkenning gekregen van het CZO (College Zorg Opleidingen). Je ontvangt een door het CZO uitgereikt diploma. Meer informatie vind je op de site van het CZO

Praktische informatie

Startdata

De opleiding start jaarlijks in maart en september. Sluitingsdatum van de inschrijving is uiterlijk één maand van tevoren. 

Toelatingseisen

  • Diploma HAVO; of 
  • Diploma MBO op niveau 4; of 
  • CZO diploma medewerker Operatieve Zorg (MOZ) of anesthesiemedewerker (AM) 

Lees in de vacature van het ziekenhuis hun evt verscherpte toelatingseisen.
Het is noodzakelijk dat je een aanstelling als operatieassistent hebt in één van de bij ons aangesloten ziekenhuizen:   

  • Adrz 
  • Amphia Ziekenhuis
  • Albert Schweitzer ziekenhuis
  • Bravis ziekenhuis
  • Erasmus MC 
  • Franciscus gasthuis & Vlietland 
  • Haga ziekenhuis, Den Haag en Zoetermeer
  • IJsselland ziekenhuis
  • Ikazia ziekenhuis
  • Maasstad ziekenhuis
  • Máxima MC  
  • Reinier de Graaf Gasthuis
  • Spijkenisse Medisch Centrum
  • Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis
  • Zorgsaam 
  • Zuyderland
 

 

Programma

Bij deze opleiding wordt het verwerven van theoretische kennis gecombineerd met het opdoen van ervaring in de praktijk. De verwachting is dat de laatste van de kern EPA’s na 28 maanden van de opleiding op supervisieniveau 4 toevertrouwd kan worden. De opleidingsduur kan variëren, dit is afhankelijk van eventuele vrijstellingen en van jouw persoonlijke voortgang. Vanaf de start van de opleiding wisselen theorie – en praktijkdagen elkaar af. Tijdens het vervolg van je opleiding komt het accent steeds meer op de praktijk te liggen. 

Het onderwijs op de Erasmus MC Academie is opgezet met  praktijkopdrachten, zelfstudie, contactonderwijs (responsiemomenten en simulatieonderwijs) en peer-to-peer feedback. Je start met drie algemene leereenheden gevolgd door leereenheden waarin steeds een specialisme centraal staat. Sommige leereenheden kunnen eerder of later gevolgd worden, indien dat voor de stage in de praktijk beter aansluit. Om je te helpen kennis en ervaring op te doen in dit vakgebied en dit toe te passen in de praktijk, wordt er o.a. aandacht besteed aan: operatieve zorg en technieken, chirurgische technieken anesthesiologische zorg en technieken, anatomie, pathologie, fysiologie.  
Naast het vakinhoudelijke deel zijn er EPA overstijgende leeractiviteiten (EOL) waarin onderwerpen zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, patiëntveiligheid en kwaliteit, organisatie en professionaliseren worden behandeld. Deze leeractiviteiten lopen als een rode draad door de opleiding. Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor je ontwikkeling tot professional. 

Door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling toon je aan of je bekwaam bent voor een EPA. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding en een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor je leerproces is een belangrijke voorwaarde voor een positief studieresultaat. Je ontvangt begeleiding van je (praktijk)opleider, (gast)docenten, opleiders en jouw studiegenoten bij het verwerven van kennis en inzicht en bij het toepassen hiervan in de praktijk.

Tijdens of na je opleiding kunnen een aantal specifieke EPA’s worden gevolgd waarbij hoog complexe operaties worden behandeld. 

 
 

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing. Een korte versie van het prijzenoverzicht unit Medisch Assisterend vind je hier.

Bijzonderheden

De mogelijkheid bestaat om leereenheden van de opleiding afzonderlijk te volgen. 
Voor BMH-gediplomeerden is een verkort maatwerktraject mogelijk. Kijk voor informatie bij het nieuwsbericht 'Diploma BMH op zak? Dan kan je bij ons maatwerktraject OA/AM volgen'.

 

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier