Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Operatiemedewerker cataractchirurgie

Startmoment: De opleiding start bij voldoende aanmeldingen jaarlijks in oktober.
Duur: Tijdens 3 lesweken worden  54 lesuren aangeboden, verdeeld over 8 lesdagen bij Erasmus MC Academie. Hierna is er een aparte dag waarop er een theorie- en een praktijktoets wordt afgenomen.
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Vind je werken op een OK zoals omlopen en instrumenteren bij cataractoperaties leuk? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Over deze opleiding

Overzicht

Met de keuze voor de opleiding van operatiemedewerker cataractchirurgie kies je voor het werken in een actieve leeromgeving met veel ontwikkelingen op het gebied van technieken en methoden. De operatiemedewerker cataractchirurgie vervult hierbij een belangrijke rol. Het is niet alleen de techniek die op de voorgrond staat, ook het omgaan met patiënten en collega's van diverse disciplines is hier onlosmakelijk mee verbonden. Het is daarom noodzakelijk dat je zelfstandig werkzaamheden kunt verrichten maar daarbij de zorgvuldigheid niet uit het oog verliest tijdens cataractoperaties. 

In deze opleiding krijg je in de eerste weken een degelijke basis aan theoretisch en vaardigheidsonderwijs. Vervolgens worden op je eigen locatie de nodige 'vlieguren' en diverse praktijkopdrachten gemaakt. Na het behalen van een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk rond je de opleiding af met een eindopdracht middels het uitvoeren van een pitch welke je online presenteert.

Inhoud

Erasmus MC Academie heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Oogziekenhuis Rotterdam en verzorgt de opleiding tot operatiemedewerker cataractchirurgie. Kenmerk van de opleiding is dat deze sterk op de praktijk is toegespitst. Aantrekkelijk is het meteen toepassen wat er tijdens de opleiding wordt geleerd en geoefend. Andersom kan er tijdens de les besproken worden wat je in praktijksituaties bent tegengekomen. Dat betekent dat deze opleiding zich richt op de vakinhoudelijke kant van het werkterrein van de operatiemedewerker cataractchirurgie. Naast het vakinhoudelijke onderwijs wordt in het programma ook expliciet aandacht besteed aan angstreductie bij patiënten en duurzaamheid op een OK.

Resultaat

Bij een voldoende voor je praktische- en theoretische leerweg ontvang je een huisdiploma. Na deze opleiding kan je zelfstandig omlopen, instrumenteren en assisteren bij een cataractoperatie. Dit uiteraard met in acht name van alle daaraan gestelde eisen voor het werken op een OK.
Hierna bestaat de mogelijkheid (na overleg met je werkgever) om de LE oogchirurgie te volgen. Je kunt bij voldoende toetsresultaten worden ingezet bij complexere oogoperaties. 

Praktische informatie

Startdata

De opleiding start jaarlijks in oktober. 
Sluitingsdatum van de inschrijving is uiterlijk één maand van tevoren. De minimale groepsgrootte is ca. 12 deelnemers.

We starten in de eerste week met 4 theoriedagen waarna je de verworven kennis direct in de praktijk kunt toepassen. In de vierde week van de opleiding worden de vaardigheidslessen verzorgd. Deze worden verdeeld over 3 aaneengesloten lesdagen. Tijdens deze vaardigheidslessen leer je de werkzaamheden van een operatiemedewerker cataract zoals omlopen en instrumenteren. In de achtste week van de opleiding wordt je kennis getoetst middels een kennis- en vaardigheidstoets. Beide toetsen worden op dezelfde dag afgenomen.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding operatiemedewerker cataractchirurgie beschik je over een stageplaats in een ziekenhuis of privékliniek waar de praktijkopdrachten uitgevoerd kunnen worden. Tevens is één van de volgende diploma's, getuigschriften of certificaten nodig:

  • Doktersassistenten niveau 4 
  • Verpleegkundige niveau 4 
  • Vergelijkbaar diploma op niveau 3 met aantoonbaar werk- en denkniveau 
  • Technisch oogheelkundig assistent (TOA) niveau  

Programma

Wanneer alle onderdelen zijn behaald ontvang je het huisdiploma operatiemedewerker cataractchirurgie. Het onderwijs van Erasmus MC Academie is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je leert door o.a. met medestudenten samen te werken en met vakdocenten te discussiëren tijdens een dagprogramma. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang. Vanuit deze basis is de opleiding tot stand gekomen. 
De opleiding bestaat uit modules.  Elk module bestaat uit meerdere onderwerpen en heeft een overzichtspagina in de digitale leerwegomgeving waar je de benodigde informatie kan vinden.
 
Module 1. Algemene richtlijnen bij Cataract operaties
  • Anatomie & Fysiologie
  • AZT technieken
  • Farmacologie

Module 2. De Cataract operatie

  • Pathologie en diagnose
  • Operatietechnieken

Module 3. OZT

  • Pre, per  en postoperatieve zorg

Module 4. Apparatuur

  • Microscoop
  • Phaco apparaat
Er wordt vooral veel aandacht besteed aan vaardigheidsonderwijs en het thema veiligheid. In oefensituaties worden diverse praktijkvaardigheden geoefend en getoetst. De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Na afronding van de opleiding kan je omlopen, instrumenteren en assisteren bij cataractoperaties.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Aanmelden kan via deze aanmeldpagina.

Algemene voorwaarden

Lees ook de algemene voorwaarden van de Erasmus MC Academie. 

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier