Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Medulloblastoom: operatie, bestraling en chemotherapie

Chemotherapie is een verzamelnaam voor cel-dodende medicijnen. Bestraling is een plaatselijke behandeling met rontgenstraling met als doel om de tumorcellen te doden of te laten stoppen met groeien.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

De volgende behandeling zullen worden toegepast

  1. Operatie om de tumor zo veel mogelijk te verwijderen. Lees verder op: patiëntenfolder opaeratie kliniek neurochirurgie
  2. Bestraling is een behandeling waarbij rontgenstraling wordt gebruikt om de tumorcellen te doden. Bij het medulloblastoom wordt een deel van de bestralingen  gericht op de hersenen en de wervelkolom om ook losse tumorcellen in het hersenvocht, als die er zijn, te bestrijden. De hele bestralingsbehandeling duurt ca 6 weken. Het kan zijn dat u voor uw bestralingsbehandeling wordt doorverwezen naar een centrum voor protonenbestraling, deze vorm van bestraling kan niet in het ErasmusMC worden gegeven. Nadere informatie krijgt u van de radiotherapeut.
  3. Chemotherapie is een cel-dodend medicijn of een combinatie van verschillende cel-dodende medicijnen. Voor het medulloblastoom wordt vaak een combinatie van middelen gegeven. Een deel van de behandeling vindt poliklinisch plaats, voor een ander deel moet u enkele dagen worden opgenomen in het ziekenhuis. De hele chemotherapiebehandeling duurt 4-6 maanden.  Nadere informatie krijgt u van de internist oncoloog.

Hoe gaan we te werk?

In het behandelteam wordt besloten welke behandeling u zal worden aangeraden. Uiteindelijk beslist u zelf. 

Meestal zal dat eerst een operatie zijn, dan bestraling gecombineerd met enkele toedieningen chemotherapie. Daarna volgt nog een periode met chemotherapie.
Soms wordt ervoor gekozen al voor de bestraling te starten met chemotherapie.

Na afloop van alle behandelingen blijft u onder controle bij de neuro-oncoloog.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is meestal om de tumor te genezen. Omdat het een agressieve tumor kan zijn is de behandeling intensief. Genezen lukt niet bij alle mensen. Ook als de tumor goed reageert op de behandeling kan hij later terugkomen. Daarom blijft u onder controle.

Bijwerkingen & complicaties

Bijwerkingen van chemotherapie kunnen zijn: misselijkheid en overgeven, haaruitval, vermoeidheid, remming van de bloedaanmaak waardoor gevoeligheid voor infecties kan optreden of een verhoogde kans op bloedingen.

Bijwerkingen van bestraling kunnen zijn: vermoeidheid, haaruitval, hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid.

 

Resultaat

Het resultaat van de behandeling kan gezien worden op een MRI scan, meestal van de hersenen, die gemaakt wordt na elk onderdeel van de behandeling. 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor