Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Spreekuur

Spreekuur syndroom van Turner (volwassenen)

Wanneer: De afspraak vindt plaats op woensdagmiddag of donderdagochtend.
Gebouw: U vindt ons op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde. Gebouw: Ba 2e etage, locatie staat vermeld op uw dagticket. Telefoon: (010) 704 01 16

Tijdens dit spreekuur behandelen wij volwassen patiënten met het syndroom van Turner. Dit spreekuur noemen wij ook wel de Turnerpolikliniek.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Om gezondheidsproblemen te voorkomen en de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden, volgen wij patiënten met het syndroom van Turner hun leven lang.

Tijdens uw bezoek aan ons spreekuur spreekt u de verpleegkundig specialist, gynaecoloog en/of internist-endocrinoloog. Als het nodig is, spreekt u tijdens uw afspraak met meerdere specialisten.

Als het nodig is, plannen wij daarnaast een afspraak voor u in bij de fysiotherapeut, psycholoog, seksuoloog, cardioloog of KNO-arts.

Wij willen zo goed mogelijk op de hoogte zijn van uw persoonlijke situatie en uw gezondheid. Daarom vragen wij u om voorafgaand aan uw bezoek aan ons spreekuur vragenlijsten in te vullen en bloed te laten prikken.

Eén keer in de vijf jaar (of vaker, als het nodig is) krijgt u daarnaast een Dexa-scan, zodat wij uw botdichtheid in de gaten kunnen houden.

Transitiespreekuur

Twee keer per jaar organiseren wij het transitiespreekuur. Dit spreekuur is voor jong volwassenen met het syndroom van Turner die de overstap maken van de kinderafdeling naar de volwassen afdeling. De overstap naar de volwassenenzorg zorgt voor heel wat veranderingen. Om jongeren daarop voor te bereiden, maken zij tijdens het transitiespreekuur kennis met de verpleegkundig specialist van de volwassenpolikliniek.
Dit transitiespreekuur vindt plaats op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

Tijdens uw bezoek aan ons spreekuur, spreekt u één of meerdere specialisten.

  • Verpleegkundig specialist
    De verpleegkundig specialist is uw eerste aanspreekpunt. Voor vragen en herhaalrecepten kunt u bij haar terecht. Zij werkt daarnaast nauw samen met de gynaecoloog en de internist-endocrinoloog.
  • Gynaecoloog
    Bij het voorschrijven van het vrouwelijke hormoon, een eventuele kinderwens of seksuele problematiek plannen wij een afspraak voor u in bij de gynaecoloog. Als het nodig is doet de gynaecoloog lichamelijk onderzoek.
  • Internist-endocrinoloog
    De internist-endocrinoloog is betrokken bij de opsporing en behandeling van verschillende medische aandoeningen die bij het syndroom van Turner kunnen voorkomen.
  • Cardioloog
    Vrouwen met het syndroom van Turner hebben een verhoogde kans op een aangeboren hartafwijking of hart- en vaatziekten. U krijgt daarom iedere vijf jaar een afspraak bij de cardioloog, of als het nodig is vaker. Als u een kinderwens heeft, of al zwanger bent, komt u vaker op controle.
  • Kno-arts
    Vrouwen met het syndroom van Turner hebben vaker last van gehoorverlies. In dat geval ziet u ook de KNO-arts.
  • Psycholoog
    Bij sociale-emotionele problemen of  gedragsproblematiek, verwijzen wij u door naar onze psycholoog of maken wij een afspraak voor u voor neuropsychologisch onderzoek.
  • Seksuoloog
    De seksuoloog uit het Turner Team helpt u bij seksuele problematiek.
  • Fysiotherapeut
    De fysiotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert bij stoornissen in houding en beweging. De fysiotherapeut adviseert ook over gezond bewegen, het verbeteren van de lichamelijke conditie en verminderen van vermoeidheidsklachten.
  • Polikliniekassistente
    De polikliniekassistente heeft een ondersteunende rol. Zij maakt onder andere poliklinische afspraken en meet uw lengte, gewicht en bloeddruk tijdens het polikliniekbezoek.

Samenwerkingen tussen specialismen

Wij werken samen met de patiëntenvereniging ‘Turner Contact Nederland’(TCN) en de ervaring coaches.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Behandelteam

Checklist

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor