Jump to top menu Jump to main menu Jump to content
NUHbuilding
News

Ernst Kuipers eerste buitenlandse boardmember NUHS Singapore

April 19, 2021

Ernst Kuipers is begin april benoemd tot lid van de Governing Board van het toonaangevende National University Health System (NUHS) in Singapore. Dat gebeurde met instemming van de ministers van Health en Education van Singapore.

Ernst Kuipers is begin april benoemd tot lid van de Governing Board van het toonaangevende National University Health System (NUHS) in Singapore. Dat gebeurde met instemming van de ministers van Health en Education van Singapore. NUHS is een groep van vier ziekenhuizen waaronder the National University Hospital van Singapore, zeven verspreide poliklinieken, een aantal instituten waaronder het National University Cancer Institute van Singapore, en vier faculteiten (Medicine, Nursing, Dentistry en Public Health). Kuipers is de eerste buitenlander in de Board.

Kuipers: ‘Ik ben vereerd om een bijdrage te mogen leveren aan NUHS als internationaal toonaangevend instituut. En ben ervan overtuigd dat we van Singapore kunnen leren. Zo zijn ze daar nauw gelieerd aan de technische universiteit, net als wij in de Convergentie met TU Delft en Erasmus Universiteit. Daarnaast heeft NUHS net als het Erasmus MC preventie, onderzoek en betaalbaarheid van de toekomstige gezondheidszorg hoog in het vaandel staan.’ 

Nauwe banden

Kuipers onderhoudt al sinds zijn promotietijd nauwe banden met vakgenoten in Zuidoost-Azië: China, Hong Kong, Korea en Japan. Zijn promotieonderzoek ging over maagkanker, een aandoening die in Azië veel voorkomt. Later bezocht hij er als hoogleraar MDL talrijke soortgelijke centra en hield hij er voordrachten op wetenschappelijke congressen. De afgelopen jaren gaf hij bovendien workshops over innovatie in de zorg, governance en nieuwbouw van medische instellingen. Een delegatie van NUHS bezocht in 2019 het Erasmus MC vanwege de voorgenomen nieuwbouw van hun National University Hospital en Medical School.

De bestuursvoorzitter van het Erasmus MC is voorlopig niet weg, benadrukt hij: ‘Nee, wees gerust. Dit betreft een toezichthoudende functie. De Board van NUHS vergadert een aantal keren per jaar. Mijn eerste deelname komende maand zal online zijn vanwege corona, later zal dat live worden.’ 

Over NUHS

NUHS is vergelijkbaar met de Rotterdamse situatie waarin Erasmus MC nauw samenwerkt met een aantal satellietziekenhuizen. NUHS is een van de drie publieke gezondheidszorgclusters in Singapore, met een universitair medisch centrum (NUS) en een regionaal gezondheidszorgsysteem. In het academische gezondheidssysteem wordt nauw samengewerkt met een aantal specialistische klinieken en faculteiten voor medisch wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. In het regionale gezondheidszorgsysteem zijn huisartsen, regionale ziekenhuizen, klinieken, verpleeghuizen en andere gemeenschappelijke instellingen betrokken.