Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Kanker Instituut

Kanker kan iedereen overkomen

Wij zijn het Erasmus MC Kanker Instituut. Met grote toewijding staan we elke dag klaar voor alle patiënten met complexe of zeldzame vormen van kanker. Wij bieden mensen met kanker de best beschikbare en persoonlijke zorg. Zoveel mogelijk tijd van leven dan wel kwaliteit van leven.

Ook voeren wij wetenschappelijk onderzoek uit. We willen de zorg binnen de oncologie verder verbeteren. We speuren steeds naar nieuwe behandelingen en medicijnen tegen kanker. Voor onze patiënten van nu en voor toekomstige generaties. Samen zetten wij ons in voor een toekomst zonder kanker. 

 

Binnenkort naar ons ziekenhuis?

We vertellen u graag stap voor stap wat er gaat gebeuren en hoe u zich kunt voorbereiden.
Bereid u voor
Dossier Kanker Instituut
 • PCR-test op blaastumor toont aan of therapie zal werken

  PCR-test op blaastumor toont aan of therapie zal werken

  Met een betrekkelijk eenvoudige test kunnen urologen in de toekomst mogelijk nauwkeurig bepalen of blaasspoelingen bij blaaskanker gaan helpen. Dat is belangrijk, want bij 40 procent van de patiënten helpt de behandeling niet, terwijl deze wel lang duurt en  vervelende  bijwerkingen kan geven.

  Lees meer
 • Oncoloog Ronald de Wit in Academia Europaea

  Oncoloog Ronald de Wit in Academia Europaea

  De Academia Europaea heeft oncoloog prof.dr. Ronald de Wit benoemd als lid. De Wit is de eerste Nederlander uit het vakgebied interne oncologie die tot dit vooraanstaande genootschap is toegetreden.

  Lees meer
 • Eerste navigatiebronchoscopie in het Erasmus MC

  Eerste navigatiebronchoscopie in het Erasmus MC

  In het Erasmus MC is begin mei bij de eerste patiënt met longkanker een biopt van de tumor afgenomen met navigatiebronchoscopie. Met deze techniek kunnen biopten worden genomen van kleine afwijkingen, die nodig zijn voor de zeer individueel te bepalen behandeling. Navigatiebronchoscopie is in Nederland geïntroduceerd door het Radboudumc.

  Lees meer
 • Wetenschappers ontdekken waarom immuuntherapie soms niet werkt

  Wetenschappers ontdekken waarom immuuntherapie soms niet werkt

  Immuuntherapie is een veelbelovende behandeling tegen kanker, maar bij sommige patiënten werkt de behandeling niet of zelfs averechts. Onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC ontdekten nu dat dit komt doordat de immuuntherapie afweer-onderdrukkende cellen aanzet.

  Lees meer
 • Op zoek naar tumorcellen in het sap van de alvleesklier

  Op zoek naar tumorcellen in het sap van de alvleesklier

  Onderzoekers van het Erasmus MC gaan uitzoeken of alvleesklierkanker al in een heel vroeg stadium kan worden aangetoond. Ze analyseren het sap van de alvleesklier op stoffen die de aanwezigheid van een tumor verraden, nog voordat die met echografie zichtbaar is.

  Lees meer
 • Minitumoren bootsen nare eigenschappen van galwegkanker na

  Minitumoren bootsen nare eigenschappen van galwegkanker na

  Dankzij onderzoek van dr. Gilles van Tienderen heeft galwegkanker een stuk van zijn geheimen moeten prijsgeven. Van Tienderen kweekte in het laboratorium mini-galwegtumoren mét hun micro omgeving. Hij promoveerde deze maand cum laude in het Erasmus MC.

  Lees meer