Wij zijn het Erasmus MC Kanker Instituut. Met grote toewijding staan we elke dag klaar voor alle patiënten met complexe of zeldzame vormen van kanker. Wij bieden mensen met kanker de best beschikbare en persoonlijke zorg. Zoveel mogelijk tijd van leven dan wel kwaliteit van leven.
Ook voeren wij wetenschappelijk onderzoek uit. We willen de zorg binnen de oncologie verder verbeteren. We speuren steeds naar nieuwe behandelingen en medicijnen tegen kanker. Voor onze patiënten van nu en voor toekomstige generaties. Samen zetten wij ons in voor een toekomst zonder kanker.
Binnenkort naar ons ziekenhuis?
We vertellen u graag stap voor stap wat er gaat gebeuren en hoe u zich kunt voorbereiden.
Oncologische advies- en informatiecentra een ‘must have’ om de zorg te ontlasten
Centra waar patiënten met kanker terecht kunnen voor advies en informatie, zoals PATIO van het Erasmus MC Kanker Instituut, worden gewaardeerd door patiënten, hun naasten en nabestaanden én ontlasten de reguliere medische zorg door passende zorg te bieden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Helen Driessen van het Erasmus MC.
Borstkanker op jonge leeftijd: ‘Er komt enorm veel op je af’
Ongeveer één op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Wat als je dit overkomt op jonge leeftijd? We gaan erover in gesprek met internist-oncoloog Agnes Jager van het Erasmus MC Kanker Instituut in de podcast In Opname.
Ontdekking van target in agressieve borstkanker opent de deur voor nieuwe immuuntherapie
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een aangrijpingspunt gevonden voor immuuntherapie voor een agressieve vorm van borstkanker. Ze isoleerden een receptor vanuit witte bloedcellen die het target herkent én zetten de eerste stappen richting een klinische behandeling. ‘Het was zoeken naar een speld in een hooiberg.’
Wat komt er op iemand af die te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is? Hoe ziet goede zorg in de laatste levensfase eruit? In een nieuwe aflevering van de podcast In Opname gaan we in gesprek met internist-oncoloog Eric Geijteman over palliatieve zorg.
Bij Jorien zetten vrouwen een punt achter hun borstkanker
Jorien Slierendregt werkt als tatoeëerder op een ongebruikelijke plek: in het ziekenhuis. Vrouwen die genezen zijn van borstkanker, komen bij haar voor een passende tepel na een borstreconstructie. ‘Het zijn altijd aangrijpende verhalen. Er staat niet voor niets een doos tissues op mijn bureau.’
KWF Kankerbestrijding trekt ruim 12,4 miljoen euro uit voor 17 projecten in Nederland die bijdragen aan een beter leven met en na kanker. Vijf van de projecten worden geleid door Erasmus MC’ers.