Jump to top menu Jump to main menu Jump to content
Voormalig entreegebouw Erasmus MC 1200
News

Voormalig entreegebouw duurzaam gesloopt

March 5, 2020

Radiatoren, wasbakken, toiletpotten, kranen, trappen, roostervloeren, warmteboilers, betonvloeren… Deze, en nog veel meer materialen uit het zorgvuldig gesloopte gebouw aan de 's Gravendijkwal, hebben een nieuwe bestemming gevonden in een nieuwbouwproject in Borne. Kortom, het oude gebouw van Erasmus MC is niet ‘gewoon’ gesloopt, maar duurzaam. Dat wil zeggen met behoud van zoveel mogelijk bruikbare materialen, circulaire sloop heet dat. En met succes, want in totaal is zo’n 75 procent van deze materialen op een hoogwaardige manier één op één hergebruikt.

Sinds het Erasmus MC in 2018 de deuren van de nieuwbouw openende, staat de sloop van het oude ziekenhuis op de agenda. Geen makkelijke klus, aangezien de panden tussen andere bebouwing staan. De uitdaging zat hem ook in de waardevolle materialen die in het voormalige entreegebouw aan ’s Gravendijkwal zijn achterbleven. Zonde om deze weg te gooien! Daarnaast heeft het Erasmus MC meerdere duurzaamheidsambities, zoals circulair bouwen en slopen. 

Om een duurzame sloop te kunnen realiseren stelde het Erasmus MC samen met adviseurs een zogenaamde ‘materialenpaspoort’ samen. Een paspoort dat alle materialen in kaart brengt om ze vervolgens ook daadwerkelijk aan te kunnen bieden aan de markt voor één op één hergebruik. En met resultaat! Inmiddels zijn veel materialen van het oude gebouw terug te vinden in een nieuwbouwproject in Borne. 

Video circulair slopen

Een unieke aanpak in Nederland. Wil je weten hoe dat werkt, circulair slopen? In onderstaande video leggen Erasmus MC en haar samenwerkingspartners dat uit.


Video circulariteit