Jump to top menu Jump to main menu Jump to content
Banner background blauw
News

NWA: corona scientifically explained for children

April 15, 2020

How do you explain the coronavirus and all the measures around it in an understandable way to children? The National Science Agenda is organized via Facebook on Wednesday 8 and 15 April at 2 pm (in Dutch)

Nationale Wetenschapsagenda: Corona wetenschappelijk uitgelegd voor kinderen 

woensdag 8 en 15 april 2020


Hoe leg je het coronavirus en alle maatregelen eromheen, op een begrijpelijke manier uit aan kinderen? Op woensdag 8 en 15 april om 14.00 organiseert de Nationale Wetenschapsagenda via Facebook Live een vragenuur waarin kinderen al hun vragen kunnen stellen over het coronavirus. De vragen zullen in begrijpelijke taal worden beantwoord door twee wetenschappers, viroloog Annemiek van der Eijk en dierenarts en onderzoeker Reina Sikkema (gespecialiseerd in de overgang van ziektes van dier naar mens)  van het Erasmus Medisch Centrum.

In de week voorafgaand aan het vragenuur kunnen kinderen hun vragen stellen via Facebook of door een filmpje op te sturen. Dit kan via dit formulier en of via info@wetenschapsagenda.nl. Uit de ingezonden filmpjes wordt een selectie in het vragenuur verwerkt.

Bekijk op deze site de vier toegankelijke animaties die de Nationale Wetenschapsagenda heeft gemaakt die uitleggen hoe het virus en immuniteit werkt, waarom we maatregelen hebben en wat kinderen zelf kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen.


Corona wetenschappelijk uitgelegd voor kinderen
De online vragenuren maken deel uit van een mini-campagne specifiek gericht op kinderen tussen ongeveer 8 en 14 jaar, want ook zij worden geconfronteerd met een situatie die zich niet altijd even gemakkelijk laat uitleggen. Naast de twee Facebook vragenuren wordt in vier korte online animaties uitgelegd hoe het virus precies in elkaar steekt, hoe immuniteit werkt, waarom we in Nederland bepaalde maatregelen hebben ingevoerd en tot slot wat kinderen zelf kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen. Het is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda in nauwe samenwerking met de virologen en epidemiologen van het RIVM en Erasmus MC en experts in communicatie jonge doelgroepen van de Hogeschool Utrecht.