Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Fellow kindernefrologie

Afdeling kindernefrologie

Startmoment: Doorlopend
Duur: 2.5 jaar fulltime
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Sophia

Het Erasmus MC Sophia biedt kindernefrologische zorg in de volle breedte, dus inclusief chronische dialyse en transplantatie. De afdeling is een erkend centrum voor het opleiden tot kinderarts-nefroloog.

Over deze opleiding

Overzicht

De afdeling kindernefrologie in het Erasmus MC Sophia is 1 van de 3 afdelingen in Nederland die kindernefrologische zorg biedt in de volle breedte, dus inclusief chronische dialyse en transplantatie.

Binnen deze afdeling krijg je te maken met patiënten in alle leeftijdsklassen: van pasgeborenen tot 18 jarigen. Zij hebben ziekten met een kortstondig, recidiverend of chronisch beloop. De kindernefrologische zorg is zoveel mogelijk ambulant georganiseerd, maar soms is een opname niet te vermijden.

Team
Tijdens je fellowship kom je terecht in een inspirerend team. Het team bestaat uit een vaste groep van verpleegkundigen, doktersassistentes, een psycholoog, pedagogisch medewerker, maatschappelijk werk, een onderwijsconsulent, diëtiste, een secretaresse en artsen. Dit team heeft als doel om de ziekte en alle bijkomende ingrepen en leefregels draaglijk te maken voor het kind met een langdurige nierziekte, en zijn directe omgeving. Daarnaast werkt het team samen met andere disciplines, zoals klinische genetica, urologie en de afdeling nefrologie voor volwassenen.

De pathofysiologie van de water- en zouthuishouding, elektrolytstoornissen en bloeddrukproblemen komen dagelijks aan bod. De klinische chemie en beeldvorming staan dan ook centraal in de diagnostiek.

Onderwijs
De afdeling kindernefrologie verzorgt onderwijs aan studenten, verpleging, arts-assistenten en nascholing van kinderartsen.

Onderzoek
Het onderzoek van de afdeling spitst zich toe op het verbeteren van de resultaten van niertransplantaties, en het voorkomen en vroegtijdig vaststellen van acute nierinsufficiëntie op de IC.

Waarom bij Erasmus MC?

De kindernefrologie van het Erasmus MC is een grote kindernefrologische afdeling met alle behandelmogelijkheden in eigen huis. We zijn innovatief op het gebied van transplantaties en we zijn een erkend expertisecentrum Kidney & Hypertension.

Praktische informatie

Programma

Tijdens je opleiding draai je mee in het team van kinderarts-nefrologen:

  • Na een inwerkperiode ga je ook avond- en weekenddiensten doen voor de kindernefrologie, met een staflid als achterwacht.
  • Tijdens kantooruren komen de stages hemodialyse, peritoneaal dialyse, niertransplantatie, kliniek, kinderurologie en wetenschap aan bod. Alles conform de CSO richtlijn.
  • Je gaat meedraaien op de verschillende specialistische poliklinieken (nefrotisch syndroom, tubulaire ziekten).
  • We hebben een nauwe samenwerking met het LUMC, zodat een deel van de opleiding soms ook daar gevolgd kan worden.

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je aanmelden via kindernefrologie@erasmusmc.nl.

Heeft u vragen?

Vragen of opmerkingen kunt u stellen via ons contactformulier:

Contactformulier