Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Voorzieningen

U kunt binnen het Erasmus MC gebruikmaken van een groot aantal voorzieningen.

In het Erasmus MC

Apotheek

Voor alle medicijnen die u thuis gebruikt, kunt u terecht bij de Poliklinische Apotheek Erasmus MC. Wij hebben twee locaties waar u uw medicijnen aan de balie kunt afhalen:
 • Apotheek Hoofdingang
 • Apotheek Zimmermanweg (voor patiënten van het Erasmus MC Kanker Instituut (Oncologie, Radiotherapie, Hematologie) en Longgeneeskunde.)
De Poliklinische Apotheek is geopend: 

Poliklinische-Apotheek-Erasmus MC-Balie-Zimmermanweg

AYA-lounge

De AYA-lounge is een gezellige 'huiskamer' waarin AYA's (jongvolwassenen tussen 18-39 jaar met kanker) zich kunnen terugtrekken en mede-AYA's kunnen ontmoeten. Om toegang te krijgen is een pas nodig. Deze is te verkrijgen bij PATIO (Patiënteninformatiecentrum Oncologie, elke werkdag open tussen 08.00-16.30 uur) na het invullen van een formulier. Met deze pas kan de lounge elk moment betreden worden. De lounge is in NS-170 (in de grote hal bij ingang Erasmus MC Zimmermanweg). Voor meer informatie over de AYA-lounge, kun je terecht bij PATIO.

AYA Lounge in het Erasmus MC

Bezinningsruimte

Het Erasmus MC heeft een bezinningsruimte voor alle patiënten, bezoekers, werknemers en studenten. Dit is een ruimte speciaal voor alle personen die een moment van rust en stilte zoeken. Iedereen is welkom.

Locatie

De bezinningsruimte bevindt zich in gebouw Ca-115

Openingstijden

 • Maandag tot en met vrijdag: 7.00 - 21.00 uur
 • Zaterdag en zondag: 8.00 - 21.00 uur

Bezinningsruimte Erasmus MC

Daktuinen

Op de achtste verdieping van het Erasmus MC vindt u de daktuinen. 

Daktuin-Erasmus-MC-vrouw

Golfkarren

Tussen Ingang Wytemaweg en Ingang Zimmermanweg rijden van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 - 16.30 golfkarren heen en weer. Deze golfkarren rijden heen en weer voor patiënten en bezoekers die bijvoorbeeld niet zo ver kunnen lopen. De golfkarren stoppen bij alle ingangen en waar dat wordt gevraagd. Wilt u met de golfkar meerijden? Zwaai dan naar de bestuurder van de golfkar.

Golfkar in het Erasmus MC

Horecagelegenheden

AH to go

 • maandag t/m vrijdag: 07.00 - 20.00 uur
 • zaterdag: 09.30 - 20.00 uur
 • zondag: 10:00 - 20:00 uur

U kunt alleen met pinpas betalen. U vindt de AH to go in het midden van de Passage (gebouw Nc). Bekijk de website van AH to go voor meer contactinformatie.

Restaurant DOK10

 • maandag t/m vrijdag: 07.00 - 19.00 uur
 • zaterdag en zondag: 09.00 - 17.00 uur

Bevindt zich in gebouw Nt-043h vlakbij de metro-ingang Dijkzigt en de ingang van Erasmus MC Sophia (gebouw Na).

Doppio Espresso

 • maandag t/m vrijdag: 07.00 - 17.00 uur
 • zaterdag: 10:00 - 17.00 uur
 • zondag: gesloten
 • feestdagen: gesloten

Bevindt zich naast de ingang van het Ronald McDonald's Huis Sophia aan de Wytemaweg. Bekijk de website van Doppio Espresso voor meer contactinformatie.

Restaurant Foodmaker

 • maandag t/m vrijdag: 08.00 - 17.00 uur
 • zaterdag en zondag: gesloten

Restaurant Foodmaker bevindt zich op de eerste verdieping in gebouw Nf / Ns.  U kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en een warme maaltijd.

Café Garden Lounge

 • maandag t/m vrijdag: 08.00 - 16.00 uur

Bevindt zich op de tussenvloer bij de Hoofdingang van het Erasmus MC (gebouw Nc). 

Restaurant KADE80

Openingstijden restaurant Kade80 

 • maandag: 07:00 - 14:30
 • dinsdag: 07:00 - 14:30
 • woensdag: 07:00 - 14:30
 • donderdag: 07:00 - 14:30
 • vrijdag: 07:00 - 14:30
 • zaterdag: Gesloten
 • zondag: Gesloten

Na sluitingstijd kunt u 7 dagen per week terecht in restaurant Dok 10.Op feestdagen is KADE80 gesloten. U kunt alleen met pinpas betalen. Bevindt zich in op de eerste verdieping in gebouw Nb, naast de AH to Go (gebouw Nb).

Starbucks 

 • maandag t/m vrijdag: 07.00 - 18.00 uur
 • zaterdag en zondag: 12.00 - 17.00 uur

Bevindt zich in gebouw Nt-043h vlakbij de metro-ingang Dijkzigt.

Twee Beren

 • maandag t/m vrijdag: 08.30 - 19.00 uur
 • zaterdag en zondag: 10.00 - 19.00 uur

U vindt De Twee Beren aan Het Plein, binnen bij de ingang Wytemaweg, bij de ingang van het Erasmus MC Sophia (gebouw Sh).

In de patiëntenkamer

Als u als patiënt bent opgenomen, hebben wij verschillende services waar u gebruik van kunt maken, zoals een patiëntentablet, televisie, radio en internet. Ook is er een kluisje aanwezig voor uw waardevolle spullen.

Patientenkamer-eenpersoonskamer-vrouw-in-met-bed-met-tablet

Kapper (Aderans)

Let op: door de lockdown zijn onze diensten tijdelijk alleen beschikbaar voor klanten met een medisch hulpmiddel (haarwerk). We werken alleen op afspraak.

Normale openingstijden:

- maandag t/m vrijdag van 8.30 - 17.00 uur
- zaterdag en zondag: gesloten
- feestdagen: gesloten

Telefonisch bereikbaar op (010) 703 38 55. De kapper beschikt ook over een haarwerkstudio met gecertificeerde haarwerkers.

Logeermogelijkheden

Er verschillende logeermogelijkheden in/bij het Erasmus MC.

Mobiel bellen

Wij vragen u uw mobiele telefoon in het ziekenhuis op stil- of trilstand te zetten. Praat tijdens het bellen niet te hard en zoek een plek uit waar u zo min mogelijk mensen stoort. Op sommige plekken staat aangegeven dat u niet mobiel mag bellen. Dit komt vaak door de apparatuur die daar gebruikt wordt.

OV oplaad- en ophaalautomaat

In de boekhandel AKO staat een automaat waar u uw persoonlijke of anonieme OV-chipkaart kunt opladen en waar u bestelde reisproducten kunt ophalen. Boekhandel AKO is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 17.00 uur. 

PATIO

In het patiënteninformatiecentrum oncologie (PATIO) kunnen patiënten en naasten terecht voor een gesprek met lotgenoten en advies over niet-medische vraagstukken door een ondersteuningsconsulent.

 • maandag t/m vrijdag: 8.00 - 16.30 uur

PATIO bevindt zich aan de rechterzijde van de hoofdingang van het Erasmus MC. (gebouw Ns).

Post

Op werkdagen wordt op de afdeling dagelijks post bezorgd. Wilt u iemand een kaartje sturen? Voor een snelle postbestelling is een goede adressering belangrijk. Stuur uw post naar: Erasmus MC, naam patiënt, kamernummer, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam 

Rolstoelen

Bij de ingangen zijn rolstoelen aanwezig. U kunt de rolstoel gebruiken door een muntstuk van € 2 in het muntslot te doen. U ontvangt na gebruik uw muntstuk terug. 

kindje in rolstoel

Ronald McDonald Speeldek

Heeft u een kind dat is opgenomen of wordt behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis? Dan kan het broertje of zusje komen spelen op het Speeldek. Het Ronald McDonald Speeldek biedt kosteloos speelopvang aan voor broertjes en/of zusjes van 0 tot en met 10 jaar. In het weekend is ook uw zieke kind welkom, maar dan alleen onder begeleiding van een ouder.

Openingstijden

Voor de actuele openingstijden kunt u bellen naar het Speeldek (010) 310 81 20. Wij streven ernaar om op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur geopend te zijn. Wij zijn alleen geopend als er voor die dag kinderen zijn aangemeld. In verband met beperkte beschikbaarheid op het Speeldek is het belangrijk om uiterlijk 1 werkdag van tevoren de reservering te maken. Indien we geen aanmeldingen hebben besluiten wij de werkdag ervoor dat het Speeldek niet open zal gaan.

Informatie en reserveren

Voor informatie en reserveringen kunt ons bereiken via (010) 310 81 20.

speeldek RonaldMcDonald

Rookvrij Erasmus MC

In en rondom het Erasmus MC is roken niet toegestaan.

School

Voor alle kinderen is school belangrijk. Ook als je ziek bent. Daarom is er onderwijsondersteuning mogelijk in het Erasmus MC Sophia. 

Lees meer over het expertisecentrum Ziek en Onderwijs.

Stiltecentrum

Het Stiltecentrum is een ruimte waar u even tot rust kunt komen, mediteren, bidden of een kaarsje kunt branden. Voor islamitische gelovigen is er in het Stiltecentrum een naar het oosten gerichte gebedsruimte. U vindt ons Stiltecentrum in het Erasmus MC Sophia op de eerste etage. Gebouwnummer: Sk-1250.

Stiltecentrum Sophia

Tolk

Bij taalproblemen kan het nuttig zijn een tolk te hulp te vragen. Dit kan op aanvraag van een arts of verpleegkundige. U kunt ook zelf om een tolk vragen via de arts of verpleegkundige.

Tolk voor doven en slechthorenden

Als u doof of slechthorend bent, kunt u een tolk aanvragen via tolkcontact.nl.

Travel Clinic Erasmus MC

 • maandag t/m vrijdag: 08.45 - 16.30 uur

De Travel Clinic Erasmus MC is er voor iedereen die voor korte of langere tijd naar de (sub)tropen gaat. U kunt er terecht voor reizigersadvies, vaccinaties, malariamiddelen en reisbenodigdheden. Daarnaast ook voor PCR-tests met reisverklaring en seizoensvaccinaties zoals de griepprik. 

De Travel Clinic is gevestigd op Zimmermanweg 7 buiten naast de hoofdingang (gebouw Ns).
Meer informatie vindt u op www.travelclinic.com.

Wifi / internet

Het Erasmus MC biedt aan patiënten en bezoekers gratis toegang tot Internet via een draadloos netwerk. Dit (wifi) netwerk heeft de naam: Hotspot. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze dienst. Hiervoor moet u uw apparaat verbinden met het netwerk: Hotspot. Daarna moet u een webbrowser openen en naar een willekeurige website gaan. Hierna krijgt u een pagina te zien waarop u akkoord moet gaan met enkele gedragsregels en voorwaarden. Als u akkoord bent gegaan, wordt de verbinding opengezet. 

Winkels

Let op! Tijdelijk aangepaste openingstijden i.v.m. COVID

AH to go

- maandag t/m vrijdag: 7.00 - 20.00 uur
- zaterdag: 09.30 - 18.00 uur
- zondag: 10.00 - 17.00 uur
- feestdagen: gesloten

U kunt alleen met pinpas betalen. U vindt de AH to go in het midden van de Passage (gebouw Nc).

Boekhandel AKO:

- maandag t/m vrijdag : 8.00 - 17.00 uur
- zaterdag en zondag: gesloten
- feestdagen: gesloten

U vindt de AKO naast de Etos in de Passage (gebouw Na).

Bloemenkiosk Greenz: 

- maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.30 uur.
- zaterdag en zondag: gesloten
- feestdagen: gesloten

Drogisterij ETOS

- maandag t/m vrijdag: 8.00 - 17.00 uur
- zaterdag en zondag: gesloten
- feestdagen: gesloten

U kunt alleen met pinpas betalen. U vindt de Etos op de hoek van de Passage en Het Plein (gebouw Na).

Mini-warenhuis KEET: 

- maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
- zaterdag en zondag: gesloten
- feestdagen: gesloten

U vindt KEET in de Passage, rechts van de hoofdingang.

Zorgwinkel

Aan de Zimmermanweg naast het patiënteninformatiecentrum Oncologie (PATIO) de Zorgwinkel Erasmus MC. Er is een breed assortiment van krukken, rolstoelen, rollators, verpleeghulpmiddelen. In de zorgwinkel vindt u ook artikelen voor de zorg van moeder en kind en middelen die patiënten in het ziekenhuis gebruiken.

In de zorgwinkel zit ook Livit. Dit is een specialist op het gebied van orthopedisch schoeisel, prothesen, braces en steunkousen.

- maandag t/m vrijdag: 08:30 - 17:00 uur

- zaterdag en zondag gesloten

Telefonisch bereikbaar op (010) 704 11 76.
Kijk voor meer informatie op www.cruc.nl.

Erasmus MC-Hoofdingang-Gebouw-Voorplein