Maatschappelijk gedreven
Maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid. Deze uitdagingen variëren van het bevorderen van een gezonde levensloop en eigen regie over gezondheid tot de vraag of en hoe we bepaalde aandoeningen kunnen voorkomen, vertragen of genezen. En van toegankelijkheid van zorg en duurzaamheidsvraagstukken tot het bevorderen van een veilige en gezonde leefomgeving. Onze onderzoeksstrategie richt zich op gebieden waar we de meeste impact kunnen hebben, in lijn met onze sleutelrol als medisch centrum voor tertiaire zorg in de regio, en in samenwerking met onze (regionale) partners.
Wetenschappelijke profilering
De onderzoeksstrategie geeft focus, maar is zeker niet bedoeld om een te beperkt kader te stellen. Het Erasmus MC biedt kansen voor iedere onderzoeker met een interessant idee. De strategie versterkt echter het wetenschappelijke profiel van onze organisatie: dit is waar we goed in zijn, dit zijn de gebieden die we verder willen verkennen en ontwikkelen, dit zijn onze belangrijkste wetenschappelijke ambities, en dit is hoe we patiënten en de maatschappij willen dienen. De onderzoeksstrategie ondersteunt ons dus niet alleen bij het maken van keuzes en het vinden van de beste kansen om in te investeren. Het laat ook zien waar het Erasmus MC zich echt wil onderscheiden binnen het wetenschappelijk onderzoek in het brede gezondheidsveld.
Maatschappelijke uitdagingen: uitgangspunt voor keuzes
Het Erasmus MC wil toonaangevend zijn in (technologische) innovaties op het gebied van gezondheid en zorg, vanuit een positie als vertrouwde en betrouwbare wetenschappelijke autoriteit. Onze unieke setting - in het hart van een stad rijk aan diversiteit en cultuur - biedt veel mogelijkheden voor onze onderzoekers om grensverleggende samenwerkingen op te zoeken, academisch vrij onderzoek te doen, hun innovatieve krachten te verkennen en zo de impact van hun wetenschappelijk werk te vergroten. Zo kunnen we als academisch medisch centrum bijdragen aan het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd en die van de toekomst.
Urgente gezondheidsuitdagingen
Als samenleving staan we voor grote en urgente maatschappelijke uitdagingen. Deze komen deels voort uit demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, migratie en achterstand op het gebied van groene ruimte. Sociale ongelijkheid vertaalt zich in grote sociaaleconomische gezondheidsverschillen en grote groepen mensen hebben een lage gezondheidsvaardigheden. Er is een toenemende vraag naar zorg, terwijl er minder mensen zijn die deze zorg kunnen bieden. De kosten van de gezondheidszorg blijven sterk stijgen, deels als gevolg van dezelfde demografische trends, maar ook door de introductie van dure diagnoses en behandelingen. Dit raakt aan het brede thema van duurzaamheid (van de gezondheidszorg) en de relevantie daarvan voor de 'groenere' keuzes die we als organisatie maken.
Een gezonde levensloop
Wat zijn deze uitdagingen voor onze samenleving? Ten eerste moeten we een gezonde levensstijl bevorderen gedurende de hele levensloop van individuen, en dit begint al voor het moment van conceptie. Door een gezonde levensloop te volgen, hebben mensen minder gezondheidszorg nodig, kunnen meer mensen deelnemen aan de maatschappij en zullen zorgverleners minder snel hun beroep opgeven. In lijn met het eerste deel van de algemene missie van het Erasmus MC - 'Wij zetten ons in voor een gezonde bevolking' - zien wij ook grote uitdagingen in het bieden van goede zorg en ondersteuning aan een toenemend aantal mensen, waaronder mensen met chronische ziekten. Daarnaast is een relevante vraag of en hoe we bepaalde aandoeningen kunnen voorkomen of uitstellen.
Toegankelijkheid van zorg
In het verlengde hiervan is toegankelijkheid van zorg een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Ook hierbij is het relevant te werken aan strategieën om de groeiende ziektelast van chronische aandoeningen te verminderen. De samenleving vraagt intussen om goede zorg die voor iedereen vindbaar en toegankelijk is én blijft, juist ook voor de kwetsbaren in de samenleving. Gezien de verwevenheid van uiteenlopende factoren is dit een complexe opgave. Mogelijke oplossingen zitten – naast het voorkomen of vertragen van ziekten – in het vergroten van de zorgcapaciteit en het innoveren van de gezondheidszorg. Nieuwe technologische mogelijkheden en digitalisering kunnen hieraan bijdragen.
Uitdagingen in de leefomgeving
Dit brengt ons bij een van de belangrijkste kwesties van deze tijd: het bevorderen van een veilig en gezonde leefomgeving. Het is duidelijk dat de samenleving steeds kwetsbaarder wordt voor de gevolgen van wereldwijde milieu- en klimaatproblemen.
Hieronder vallen ook grootschalige uitbraken van infectieziekten, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op zowel de volksgezondheid als de samenleving als geheel. We hebben te maken met een (sociale) omgeving die weinig bevorderlijk is voor de gezondheid, waardoor welvaartsziekten een steeds groter probleem worden. Maar ook de impact die de zorgsector zelf heeft op milieu en klimaat is relevant.
Strategische keuzes voor onderzoek maatschappelijk bepaald
Onze onderzoeksstrategie is geformuleerd op basis van de hierboven geschetste maatschappelijke uitdagingen.
In vier ambitieuze strategische onderzoeksdoelen schetsen we hoe het Erasmus MC een rol wil spelen bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen door middel van onderzoek. Elk doel is uitgewerkt in verschillende focusgebieden, die het hele spectrum van fundamenteel onderzoek tot de toepassing van bevindingen in de praktijk bestrijken. De scope is breed: van moleculen en cellen tot patiënten en populaties. En bij alles wat we doen, beschouwen we altijd de persoon als geheel in relatie tot een verscheidenheid aan factoren die gezondheid en ziekte bepalen. Naast de biologische mechanismen van ziekten houden we ook rekening met sociale factoren, de invloed van het milieu en de gevolgen van levensstijlen. We zetten onze kennis en infrastructuur in om de volledige breedte van onze onderzoeksstrategie te realiseren. Dit is alleen mogelijk in nauwe samenwerking met onze regionale en (inter)nationale partners in zorg, onderzoek en onderwijs.