Erasmus MC Onderzoeksbeleid
Het beleid van Erasmus MC met betrekking tot onderzoeksintegriteit is vastgelegd in de Erasmus MC Onderzoeksrichtlijn.
De Erasmus MC Onderzoeksrichtlijn beschrijft onder andere:
- Het beheren binnen een ethische onderzoeks- en onderwijsomgeving
- Onderzoek met patiënten, biomaterialen en laboratoriumdieren
- Gegevensbeheer
- Richtlijnen voor publiceren en auteurschap
- Relaties met derden
- Richtlijnen voor verleidingen door bedrijven en financiële belangenconflicten
- Intellectueel eigendom
Onderwijs in onderzoeksintegriteit
Een verplichte ééndaagse cursus onderzoeksintegriteit voor alle PhD-studenten maakt deel uit van het beleid. Voor Principal Investigators met supervisie verantwoordelijkheden is er een ééndaagse cursus onderzoeksintegriteit beschikbaar. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Erasmus MC Graduate School.
Bureau voor Onderzoeksintegriteit
Twijfelt u aan uw eigen benadering in uw onderzoek? Of vermoedt u dat iemand anders gegevens of bronnen manipuleert, resultaten verkeerd presenteert, gegevens onzorgvuldig verwerkt of afhankelijk is van politieke of commerciële invloeden, bijvoorbeeld? Het is belangrijk om dit niet voor uzelf te houden, maar contact op te nemen en de situatie te bespreken.
Als werknemer of student kunt u contact opnemen met onze Research Integrity Officer (RIO) voor hulp en advies. De RIO ondersteunt u bij het voorkomen van schendingen van de onderzoeksintegriteit en biedt begeleiding over een zorgvuldige en ethische benadering van uw onderzoek. Alle gesprekken met de RIO worden strikt vertrouwelijk behandeld. De RIO kan ook bemiddelen in bepaalde situaties of proberen problemen op een andere manier op te lossen, altijd op een neutrale en onbevooroordeelde manier. Daarnaast informeert de RIO u over de mogelijkheid om een klacht in te dienen voor nader onderzoek. Eventuele vervolgacties worden alleen ondernomen met uw uitdrukkelijke toestemming.
Als u ervoor kiest een klacht in te dienen over een medewerker van Erasmus MC, geldt de klachtenprocedure (ENG). De Raad van Bestuur zal onze Commissie Onderzoeksintegriteit vragen de klacht te onderzoeken.
Als u contact wilt opnemen met de RIO of een klacht wilt indienen, kunt u contact opnemen met de secretaris voor onderzoeksintegriteit.
Ethische toetsing van onderzoek
Voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen is ethische toetsing wettelijk verplicht (WMO). De richtlijnen en procedures van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) zijn te vinden op de website van de METC.
Voor onderzoek met menselijke proefpersonen, gegevens of materialen dat niet onder de WMO valt (zoals observaties, vragenlijsten en biobanking), heeft het Erasmus MC een aparte commissie voor ethische toetsing (de niet-WMO commissie).
Nevenwerkzaamheden
Bij Erasmus MC staan de onafhankelijkheid en integriteit van onze wetenschappelijke staf altijd voorop in wetenschappelijk onderzoek en praktijk. Daarom hechten wij veel waarde aan openheid, volledigheid en transparantie over de nevenwerkzaamheden van afdelingshoofden en (universitair) hoogleraren bij Erasmus MC.
Nevenwerkzaamheden per jaar
Met betrekking tot het begrip nevenwerkzaamheden sluit het jaarlijkse verzoek aan bij artikel 9.3 van de CAO-UMC en de "Sectorale Regeling Nevenwerkzaamheden" (CAO-NU). Erasmus MC definieert nevenwerkzaamheden als activiteiten die door een medewerker van Erasmus MC worden uitgevoerd, maar niet direct binnen de geldende functieomschrijving vallen. Hieronder vallen ook activiteiten die een verlengstuk vormen van de toegewezen taken binnen Erasmus MC of die (mogelijk) invloed hebben op de taakuitoefening of de belangen van Erasmus MC.
Dit geldt ongeacht:
(i) de omvang van het dienstverband bij Erasmus MC, (ii) de omvang van de nevenwerkzaamheden, (iii) of er een vergoeding voor de nevenwerkzaamheden wordt ontvangen, (iv) of de activiteiten binnen of buiten werktijd plaatsvinden, en (v) of de werkzaamheden incidenteel of structureel zijn.
Beleid inzake Financiële Belangenverstrengeling
Een belangenverstrengeling doet zich voor wanneer een medewerker, of de afdeling/sectie waarin hij of zij werkt, financiële of persoonlijke banden heeft met andere personen of organisaties die de uitvoering van onderzoek of andere activiteiten binnen Erasmus MC kunnen beïnvloeden. De mate van invloed kan variëren van verwaarloosbaar tot aanzienlijk.
Financiële belangen, zoals financiële aanspraken, betaalde adviesfuncties, aandelenbelangen, giften en royalty's, zijn de gemakkelijkst herkenbare bronnen van belangenverstrengeling en vormen tegelijkertijd de grootste bedreiging voor wetenschappelijke onafhankelijkheid. Belangenverstrengeling kan echter ook bestaan zonder dat de betrokken medewerker zich hiervan bewust is.
Dergelijke situaties worden vaak in verband gebracht met de belangen van farmaceutische en andere bedrijven, maar kunnen ook voortkomen uit persoonlijke relaties. Daarnaast kan onderzoek dat wordt gefinancierd door de overheid of andere subsidieverstrekkers eveneens leiden tot belangenverstrengeling.
Lees hier het beleid van Erasmus MC inzake Financiële Belangenverstrengeling (Engelstalig).
Met betrekking tot PHS-gefinancierde projecten
Voor onderzoekers van Erasmus MC die deelnemen aan projecten gefinancierd door de Amerikaanse Public Health Service (PHS), zoals de National Institutes of Health (NIH), gelden aanvullende eisen met betrekking tot bewustwording en rapportage van belangenverstrengeling. Deze zijn beschreven in het beleid inzake Financiële Belangenverstrengeling voor PHS-gefinancierde projecten (Engelstalig).
Kennisveiligheid
Kennisveiligheid draait in de eerste plaats om het voorkomen van ongewenste overdracht van gevoelige kennis en technologie. Dit is ongewenst wanneer het de nationale veiligheid in gevaar brengt. Daarnaast omvat kennisveiligheid de heimelijke beïnvloeding van onderwijs en onderzoek door andere staten, wat de academische vrijheid en sociale veiligheid onder druk kan zetten. Tot slot spelen er ethische vraagstukken bij samenwerkingen met landen die fundamentele rechten niet respecteren.
Om risico’s effectief te beperken, is het essentieel om gevoelige kennisgebieden nauwkeurig te identificeren. Dit betreft bijvoorbeeld kennis die is ontwikkeld voor militaire toepassingen of technologieën met een dubbel gebruiksdoel (dual-use). Ook kennisgebieden buiten het bereik van exportcontrole kunnen gevoelig zijn, zoals kunstmatige intelligentie, geavanceerde robotica en quantumtechnologie. In deze domeinen bestaat een verhoogd risico op onethisch gebruik van onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld in grootschalige surveillanceprogramma’s.
Erasmus MC werkt momenteel aan de oprichting van een adviescommissie en het vergroten van het bewustzijn rond dit onderwerp. Heeft u vragen over internationale samenwerkingen? Neem dan gerust contact op met het Nationaal Contactpunt voor Kennisveiligheid.
Gerelateerde documenten