Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Hart en Vaat Instituut

Samen zetten wij ons in om de impact van hart- en vaatziekten te verlagen. Wij richten ons op preventie, vroege opsporing en het leveren van de beste zorg.

Onze specialisten werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, passen de nieuwste technologieën toe en gebruiken de modernste behandelmethoden.

Situatieschets

 • In Nederland lijden er ongeveer 1,5 miljoen mensen aan een chronische hart- of vaatziekte. 
 • Elke dag sterven 50 mannen en 50 vrouwen aan een hart- of vaatziekte. 
 • Van die 100 mensen zijn er 24 jonger dan 75 jaar.

 

 

* Bron: Hartstichting

Wij zijn het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut

Het grootste van Nederland en daar zijn we trots op. Elke dag werken wij samen om onderzoek, onderwijs en zorg op topniveau te leveren. Door onze kennis te bundelen komen we tot de best mogelijke behandeluitkomsten. Optimale zorg voor de patiënt. Dat is wat ons drijft.
Lees ons verhaal

Wij zijn er voor

Patiënten met (complexe) hart- of vaatziekten

De meeste patiënten komen bij ons terecht omdat hun aandoening te complex is om in een regionaal ziekenhuis te behandelen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere organen en weefsels bij betrokken zijn, of omdat de patiënt tegelijkertijd ook nog andere aandoeningen heeft.

Om complexe hart- en vaatziekten te behandelen is samenwerking tussen verschillende specialismen van groot belang. Dit is waarin het Hart en Vaat Instituut zich onderscheidt. Doordat onze specialismen intensief samenwerken kunnen we de specialistische behandelingen uitvoeren die nodig zijn bij complexe hart- en vaataandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hartklepinterventies, interventies bij hartritmestoornissen, harttransplantaties en vaatchirurgische ingrepen.

Lees hier meer over onze specialismen.

 

Patiënten met zeldzame hart- of vaataandoeningen

Voor patiënten met een zeldzame hart- en vaataandoening is specialistische zorg extra belangrijk. Het Hart en Vaat Instituut biedt deze zorg. Door jarenlange ervaring kunnen onze artsen de juiste diagnose stellen en tot het best passende behandelplan komen.

De kennis over zeldzame hart- en vaataandoeningen komt samen in de expertisecentra die onder de paraplu van het Hart en Vaat Instituut vallen. Voorbeelden zijn het centrum voor aangeboren hartafwijkingen, het centrum voor zeldzame trombose, en het centrum voor endocarditis.

Lees hier meer over onze expertisecentra.

Wij bieden

Specialistische zorg door experts

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Wij hebben de ervaring en expertise in huis om complexe behandelingen zoals hartklepinterventies, harttransplantaties en vaatoperaties vakkundig uit te voeren.

Wij zetten ons elke dag in om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met ons wetenschappelijk onderzoek leveren we belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld op het gebied van invasieve beeldvorming en coronaire stents

Lees hier meer over onze research.

Zorg waar specialismen samen komen

Samenwerking is een essentieel onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Onze specialisten werken nauw samen in multidisciplinaire teams. Door met elkaar te overleggen komen we tot nieuwe inzichten en tot de best mogelijke behandeluitkomst voor de patiënt. 

Er zijn onder andere multidisciplinaire teams opgezet voor aortaklepimplantatie, voor cardiovasculaire zorg na hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en voor zorg bij erfelijke aneurysmata.

Lees hier meer over onze specialismen.

 

'De beste zorg voor iedereen.
Van jong tot oud. Een leven lang'

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet het Hart en Vaat Instituut zich in voor de preventie van hart- en vaatziekten. 

90 procent van alle hart- en herseninfarcten hangt samen met beïnvloedbare risicofactoren zoals roken, verhoogde bloedruk of onvoldoende beweging.* Het aanpassen van een ongezonde leefstijl kan dan ook veel gezondheidswinst opleveren. Met leefstijladviezen en gezondheidsprogramma’s motiveren wij onze patiënten om hun leefstijl te verbeteren. Wij doen dit voor de patiënt zélf, maar ook voor de samenleving als geheel. Door in te zetten op preventie blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk. Nu en in de toekomst.

* Bron: INTERHEART: Lancet 2004;364:937-52; INTERSTROKE: Lancet 2016;388:761-5.

 
Lees meer over preventie
Dossier Hart en Vaat Instituut
 • Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

  Zebravis helpt bij ontdekking van nieuw gen voor zeldzame hartspierziekte

  Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een gen gevonden dat een zeldzame hartspierziekte bij kinderen veroorzaakt. Ze kwamen het gen op het spoor via DNA-onderzoek bij een baby met een onverklaarde ziekte. Een custom made zebravis bevestigde hun vermoedens. ‘Toekomstige patiënten krijgen nu sneller een diagnose.’ 

  Lees meer
 • Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

  Hoogste internationale erkenning voor toepassing hart-longmachine

  Het Erasmus MC heeft een hoge internationale onderscheiding gekregen voor de manier waarop artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals zorg bieden aan patiënten die aan een hart-longmachine (ECMO) liggen.

  Lees meer
 • Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

  Waarom doen vrouwen niet mee aan klinisch onderzoek?

  Internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC heeft een subsidie van de Hartstichting ontvangen voor het Marie Curie-onderzoek, waarvan zij onderzoeksleider is. Hiermee willen onderzoekers achterhalen waarom minder vrouwen deelnemen aan klinische studies en hoe zij meer vrouwen kunnen werven.

  Lees meer
 • Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

  Wetenschappers meten effect van oorclip op hartritme

  Een clipje dat elektrische signalen geeft op het oor kan mogelijk soelaas bieden bij de hartritmestoornis genaamd boezemfibrilleren. Wetenschappers hebben tijdens openhartoperaties voor het eerst het effect van de clipjes op het hartritme gemeten. Dit kan een eerste stap zijn richting bredere klinische toepassing van de oorclipjes.

  Lees meer
 • Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

  Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

  Erasmus MC-onderzoekers Kirby Lattwein en Eline Vinke ontvangen een Dekkerbeurs van de Hartstichting. De beurs geeft de jonge hart- en vaatwetenschappers de kans zich verder te ontwikkelen en hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

  Lees meer
 • Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

  Onderzoek naar zacht robothart krijgt 11 miljoen

  Een zacht implanteerbaar robothart voor mensen met ernstig hartfalen. Om dat verder te ontwikkelen heeft het consortium Holland Hybrid Heart 10 miljoen euro ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda. Het zachte robothart kan bij patiënten met ernstig hartfalen in de borstkas worden geplaatst en neemt de functie van het echte hart over.

  Lees meer