Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC Hart en Vaat Instituut

Samen zetten wij ons in om de impact van hart- en vaatziekten te verlagen. Wij richten ons op preventie, vroege opsporing en het leveren van de beste zorg.

Onze specialisten werken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, passen de nieuwste technologieën toe en gebruiken de modernste behandelmethoden.

Situatieschets

  • In Nederland lijden er ongeveer 1,5 miljoen mensen aan een chronische hart- of vaatziekte. 
  • Elke dag sterven 50 mannen en 50 vrouwen aan een hart- of vaatziekte. 
  • Van die 100 mensen zijn er 24 jonger dan 75 jaar.

 

 

* Bron: Hartstichting

Wij zijn het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut

Het grootste van Nederland en daar zijn we trots op. Elke dag werken wij samen om onderzoek, onderwijs en zorg op topniveau te leveren. Door onze kennis te bundelen komen we tot de best mogelijke behandeluitkomsten. Optimale zorg voor de patiënt. Dat is wat ons drijft.
Lees ons verhaal

Wij zijn er voor

Patiënten met (complexe) hart- of vaatziekten

De meeste patiënten komen bij ons terecht omdat hun aandoening te complex is om in een regionaal ziekenhuis te behandelen. Bijvoorbeeld omdat er meerdere organen en weefsels bij betrokken zijn, of omdat de patiënt tegelijkertijd ook nog andere aandoeningen heeft.

Om complexe hart- en vaatziekten te behandelen is samenwerking tussen verschillende specialismen van groot belang. Dit is waarin het Hart en Vaat Instituut zich onderscheidt. Doordat onze specialismen intensief samenwerken kunnen we de specialistische behandelingen uitvoeren die nodig zijn bij complexe hart- en vaataandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan hartklepinterventies, interventies bij hartritmestoornissen, harttransplantaties en vaatchirurgische ingrepen.

Lees hier meer over onze specialismen.

 

Patiënten met zeldzame hart- of vaataandoeningen

Voor patiënten met een zeldzame hart- en vaataandoening is specialistische zorg extra belangrijk. Het Hart en Vaat Instituut biedt deze zorg. Door jarenlange ervaring kunnen onze artsen de juiste diagnose stellen en tot het best passende behandelplan komen.

De kennis over zeldzame hart- en vaataandoeningen komt samen in de expertisecentra die onder de paraplu van het Hart en Vaat Instituut vallen. Voorbeelden zijn het centrum voor aangeboren hartafwijkingen, het centrum voor zeldzame trombose, en het centrum voor endocarditis.

Lees hier meer over onze expertisecentra.

Wij bieden

Specialistische zorg door experts

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Wij hebben de ervaring en expertise in huis om complexe behandelingen zoals hartklepinterventies, harttransplantaties en vaatoperaties vakkundig uit te voeren.

Wij zetten ons elke dag in om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met ons wetenschappelijk onderzoek leveren we belangrijke bijdragen aan de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld op het gebied van invasieve beeldvorming en coronaire stents

Lees hier meer over onze research.

Zorg waar specialismen samen komen

Samenwerking is een essentieel onderdeel van het Hart en Vaat Instituut. Onze specialisten werken nauw samen in multidisciplinaire teams. Door met elkaar te overleggen komen we tot nieuwe inzichten en tot de best mogelijke behandeluitkomst voor de patiënt. 

Er zijn onder andere multidisciplinaire teams opgezet voor aortaklepimplantatie, voor cardiovasculaire zorg na hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en voor zorg bij erfelijke aneurysmata.

Lees hier meer over onze specialismen.

 

'De beste zorg voor iedereen.
Van jong tot oud. Een leven lang'

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet het Hart en Vaat Instituut zich in voor de preventie van hart- en vaatziekten. 

90 procent van alle hart- en herseninfarcten hangt samen met beïnvloedbare risicofactoren zoals roken, verhoogde bloedruk of onvoldoende beweging.* Het aanpassen van een ongezonde leefstijl kan dan ook veel gezondheidswinst opleveren. Met leefstijladviezen en gezondheidsprogramma’s motiveren wij onze patiënten om hun leefstijl te verbeteren. Wij doen dit voor de patiënt zélf, maar ook voor de samenleving als geheel. Door in te zetten op preventie blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk. Nu en in de toekomst.

* Bron: INTERHEART: Lancet 2004;364:937-52; INTERSTROKE: Lancet 2016;388:761-5.

 
Lees meer over preventie
Dossier Hart en Vaat Instituut
  • Thuismonitoring van patiënt met hartfalen halveert aantal ziekenhuisopnamen

    Thuismonitoring van patiënt met hartfalen halveert aantal ziekenhuisopnamen

    Door bij patiënten met chronisch hartfalen een sensor in hun longslagader te plaatsen en die op afstand uit te lezen halveert het aantal ziekenhuisopnamen. Ook hebben de patiënten een beter leven doordat de arts eerder kan ingrijpen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in The Lancet en gepresenteerd op het Europese congres […]

    Lees meer
  • Bloedstolsel verwijderen na herseninfarct is bij meer patiënten zinvol

    Bloedstolsel verwijderen na herseninfarct is bij meer patiënten zinvol

    Een stolsel verwijderen na een herseninfarct is tot 24 uur na het ontstaan van klachten zinvol. Dat blijkt uit onderzoek van het CONTRAST consortium waarin 18 Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC, samenwerken. Tot nu toe lag de grens bij 6 uur. Door 24 uur te hanteren komen meer patiënten in aanmerking voor de behandeling. […]

    Lees meer
  • CardioVascular Biomechanics Lab gouden greep voor ingenieurs, artsen én patiënt

    CardioVascular Biomechanics Lab gouden greep voor ingenieurs, artsen én patiënt

    Cardiologen, neurologen en radiologen van het Erasmus MC werken samen met Delftse wetenschappers en studenten. In het CardioVascular Biomechanics Lab (CVBL) doen ze onderzoek naar de biomechanica van het hart en bloedvaten. Door deze samenwerking kunnen technologische innovaties sneller worden ontwikkeld en geïmplementeerd in het ziekenhuis. De eerste resultaten zijn reeds zichtbaar.

    Lees meer
  • Op zoek naar oorzaken hartritmestoornissen binnen families

    Op zoek naar oorzaken hartritmestoornissen binnen families

    In het Erasmus MC is een polikliniek geopend voor mensen uit families waar vaker dan gemiddeld hartritmestoornissen voorkomen. Het doel is om de moleculaire oorzaken van dit zogeheten familiair atriumfibrilleren te ontrafelen.

    Lees meer
  • Reactie op NZa impactanalyse kinderhartcentra

    Reactie op NZa impactanalyse kinderhartcentra

    De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 6 december de Rapportage impactanalyse concentratie interventies bij patiënten met een aangeboren hartafwijking gepubliceerd. Deze analyse is in opdracht van de minister uitgevoerd, zodat hij de impact kan laten meewegen in zijn overwegingen bij het besluit over de concentratie van deze ingrepen in kinderhartcentra. Het besluit wordt in het […]

    Lees meer
  • Hart en Vaat Instituut geopend

    Hart en Vaat Instituut geopend

    De impact van hart- en vaatziekten verlagen. Dat is het doel van het op 1 december 2022 officieel geopende Erasmus MC Hart en Vaat Instituut. Het Instituut wil  internationaal toonaangevend  zijn met preventie- en behandelinnovaties en bijdragen aan de gezondheid van de maatschappij.

    Lees meer