Gipskamer

In de gipskamer werken onze gipsverbandmeesters. Zij kunnen u helpen wanneer er iets mis is met de delen van uw lichaam die zorgen voor uw houding en beweging.

Gipskamer

360 graden foto's in het Erasmus MC-Sophia

Gaat u met uw kind naar de gipskamer in het Erasmus MC-Sophia? Dan kunt u ter voorbereiding 360 graden foto's bekijken op onze website.

Ga naar de pagina Het avontuur van Joep en kies voor de gipskamer.

Soorten gips

Kalkgips wordt ook wel het ouderwetse gips genoemd. Vaak wordt dit gips op de Spoedeisende Hulp met een gipsspalk vastgemaakt. Er wordt dan een deel met hard gips bedekt en een ander deel met watten en verband, zodat er ook ruimte is voor een zwelling. Ook na bepaalde operaties krijgen patiënten dit gips, omdat het goed is voor de genezing. Omdat het twee dagen kan duren voordat dit gips goed hard is, moet u er in de tussentijd voorzichtig mee doen. Doe er bijvoorbeeld een kussentje onder. 

De andere soort gips is kunststofgips. Dit is gemaakt van polyester en is erg licht en stevig. Hoe meer lagen we hiervan gebruiken, hoe steviger het wordt. We kunnen dus ook flexibel gips hiermee maken. Verder maken we hier braces van. Dat betekent dat het gips aan en uit kan met klittenband. Het gips is na 30 minuten al hard. U kunt er dus veel sneller mee rondlopen. 

Spreekuren

Bij de gipskamer komen patiënten van verschillende specialismen. Vooral van orthopedie en traumatologie. U krijgt een afspraak bij het juiste spreekuur. Het kan ook zijn dat u door een ander specialisme wordt doorverwezen. Bijvoorbeeld neurochirurgie, revalidatie of plastische chirurgie. In dat geval maken we een aparte afspraak voor u. 

Hulpmiddelen

Het is belangrijk dat gips of kunststofgips niet nat wordt. Daarom zijn er speciale douchehoezen verkrijgbaar bij de gipskamer, de apotheek of online. Bijvoorbeeld bij Lomed Shop

Als u bij uw been gips krijgt of gips weggehaald wordt, kunt u een rolstoel of krukken krijgen. Als het gips verwijderd is, kunt u niet altijd meteen het been normaal gebruiken. Elleboogkrukken kunt u huren via de Spoedeisende Hulp of de Gipskamer. U kunt de krukken huren voor € 3,95 per week of kopen voor € 35. Via de thuiszorgwinkel kunnen krukken en rolstoelen geregeld worden. 

Onze gipsverbandmeesters

  • René van der Lugt
    René is de teamleider van de gipsverbandmeesters. Hij haalde zijn diploma in 1990 en werkt het langst bij de Gipskamer. 
  • Maarten van de Klift
    Maarten werkt sinds 2010 bij de Gipskamer en werkte daarvoor 8 jaar als regieverpleegkundige bij orthopedie.
  • Sylvia van den Bulk
    Sylvia begon in 2012 leerling gipsverbandmeester en werkt sinds 2014 als gipsverbandmeester bij de Gipskamer.

Lees meer informatie in de folders van orthopedie.

Heeft u vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

Contactformulier
Sophia Gipskamer Peuter Gips