Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

De gipskamer

In de gipskamer werken onze gipsverbandmeesters. Zij behandelen patiënten met aandoeningen en letsels aan het steun- en bewegingsapparaat. Ook geven zij u instructies en informatie die kan helpen bij uw herstel.

Over de gipskamer

Wat we doen

Wanneer krijgt u gips?

U wordt doorverwezen naar de gipskamer als u een botbreuk heeft, of als er sprake is van ander letsel aan botten, gewrichten, pezen en spieren. De gipsverbandmeester kijkt samen met de arts welk soort gips het beste voor u is.

Verschillende soorten gips

Uw arts heeft gips voorgeschreven of misschien heeft u onlangs op de Spoedeisende Hulp gips gekregen. Hieronder leggen we uit welke verschillende soorten gips er zijn.

Kalkgips

Dit witte gips wordt ook nog wel eens het ouderwetse gips genoemd. Dit gips is zwaarder dan het nieuwe moderne kunststof gips. Vaak gebruiken we dit gips op de Spoedeisende Hulp na het vaststellen van een breuk. Een spalk is een gips waarbij het grootste gedeelte hard is en het andere deel alleen bedekt is met watten en verband. Vaak is het lichaamsdeel met de breuk opgezwollen en op deze manier kan de zwelling beter weggaan.

Ook worden er gipsspalken direct na bepaalde operaties aangelegd. Kalkgips heeft als voordeel dat het wondvocht kan opnemen. Mocht de geopereerde wond nog wat bloeden, dan trekt het vocht in het gips. Het gips houdt het genezen van de wond niet tegen.

Het kalkgips wordt hard in 48 uur. In die tijd moet u erg voorzichtig zijn met het gips. Leg uw arm of been niet op harde randen, maar doe er een kussentje tussen.

Kunststof gips

Kunststofgips is gemaakt van een polyester. Het is licht van gewicht, maar toch stevig. Hoe meer lagen we van dit gips gebruiken, hoe steviger het gips wordt. Hoe minder lagen, hoe flexibeler. Wij kunnen ook braces maken van kunststof gips. Een brace is een gips die zo gemaakt is, dat hij aan en uit kan met behulp van klittenband.

Kunststof gips heeft een uithardingstijd van 30 minuten. Een stuk sneller dan kalkgips. U mag lopen op kunststof gips na 30 minuten.

Belangrijk

Denk erom dat gips niet nat mag worden. Dit geldt zowel voor kalk- als voor kunststofgips. Hoewel kunststofgips waterbestendig is, nemen de watten die eronder zit wel water op. Dat kan irritatie en huidcomplicaties geven. Er zijn speciale douchehoezen te koop die u kunt gebruiken. Hiervoor kunt u onder andere naar de zorgwinkel in het Erasmus MC.

Locaties en spreekuren

Locaties

De gipskamer van het Erasmus MC bestaat uit 2 locaties. De volwassen patiënten worden behandeld op de gipskamer van het Erasmus MC. De kinderen worden behandeld op de gipskamer van het Erasmus MC Sophia. Allebei de locaties hebben eigen spreekuren.

Samenwerking

De specialismen waar de gipskamer voor werkt zijn onder andere: orthopedie, traumachirurgie, plastische chirurgie, revalidatiegeneeskunde, neurochirurgie en vaatchirurgie.

Wij behandelen altijd met een verwijzing van een specialist. We werken dus niet voor huisartsen of op verzoek van een patiënt.

Openingstijden

De gipskamer is geopend tussen 8.00u en 16.30u.

Hulpmiddelen

Douchehoezen

Het is belangrijk dat uw gips niet nat wordt. Daarom zijn er speciale hoezen waarmee u kunt douchen. Deze kunt u kopen in de zorgwinkel van het Erasmus MC. De winkel vindt u rechts van de hoofdingang. U kunt ook hoezen bestellen via internet.

Krukken

Neem een rolstoel of krukken mee als u voor het eerst een gips of andere ondersteuning van het been krijgt. Ook wanneer het gips of ander ondersteunend materiaal van uw been definitief wordt verwijderd. U kunt namelijk niet altijd meteen uw been belasten en normaal bewegen.

Krukken kunt u huren bij de zorgwinkel van het Erasmus MC. Ook kunt u krukken huren bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt.

Rolstoel

Heeft u een rolstoel nodig, dan kunt u deze zelf regelen bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt. U kunt deze niet in het ziekenhuis lenen. Wel zijn er sterke ijzeren rolstoelen te leen die u in het ziekenhuis mag gebruiken.

Onze gipsverbandmeesters

Patiëntenfolders

Lees meer informatie in de folders van orthopedie.