Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Kinderadviesraad

Voor alle kinderen in het Erasmus MC Sophia

De Kinderadviesraad spreekt namens alle kinderen die behandeld worden in het Erasmus MC Sophia, en ook namens hun broers, zussen, vrienden en vriendinnen. Kinderen krijgen door de Kinderadviesraad een stem die gehoord wordt door het bestuur en alle medewerkers van het ziekenhuis.

Kinderadviesraad

Wat is de Kinderadviesraad?

In de Kinderadviesraad denken kinderen samen met de medewerkers van het ziekenhuis mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De Kinderadviesraad wordt gevormd door (ex)patiënten en door broers, zussen en vrienden van patiënten. Deze kinderen komen regelmatig in het ziekenhuis en weten hierdoor heel goed hoe het in het ziekenhuis is. Zij kunnen vertellen wat ze hebben meegemaakt en wat hun ideeën zijn om het verblijf leuker te maken. Het bestuur en de medewerkers van het Erasmus MC Sophia vinden de mening van de Kinderadviesraad heel belangrijk en luisteren daarom goed naar ze.

Waarom een Kinderadviesraad?

Iedereen die in het Erasmus MC Sophia werkt, wil graag dat de kinderen die wij behandelen zich zo prettig mogelijk voelen. Het is dus logisch dat kinderen zélf zeggen wat zij belangrijk vinden en hoe zij zich het meest op hun gemak voelen in het ziekenhuis. Daarom is er een Kinderadviesraad.

Wat doet de Kinderadviesraad?

De Kinderadviesraad komt ongeveer vijf keer per jaar samen om te vergaderen over de onderwerpen die zij belangrijk vinden en waarvan ze denken dat het beter kan in het ziekenhuis. Het gaat dan bijvoorbeeld over:

 • Het eten in het ziekenhuis: de Kinderadviesraad vindt het belangrijk dat het eten lekker is, op een gezellige manier wordt opgediend en dat kinderen samen kunnen eten met hun familie.
 • Contact met artsen en verpleegkundigen: kinderen willen graag alles kunnen begrijpen wat de arts zegt, en zelf ook alles tegen de arts kunnen zeggen. Duidelijke communicatie is daarbij erg belangrijk.
 • De inrichting van het ziekenhuis: een prettige omgeving is belangrijk. De Kinderadviesraad denkt na over manieren om de (behandel)kamers gezelliger te maken. Bijvoorbeeld met speelgoed, kunst of muziek.

De Kinderadviesraad discussieert met elkaar over deze onderwerpen, bedenkt oplossingen en brengt hierover advies uit aan het bestuur van het ziekenhuis. Ook wordt de Kinderadviesraad soms door het bestuur gevraagd om mee te denken over actuele onderwerpen, of werkt de Kinderadviesraad samen met een groep medewerkers een groot idee uit.

Samenzorg-ontbijt

Actuele onderwerpen

De afgelopen tijd hield de Kinderadviesraad zich bezig met de volgende onderwerpen:

 • Voorlichting en afleiding bij onderzoek en behandeling: soms moeten er dingen in het ziekenhuis gebeuren die niet leuk zijn. De Kinderadviesraad vindt het belangrijk dat kinderen goed worden voorbereid op deze onderzoeken of behandelingen. Ook vindt de Kinderadviesraad het belangrijk dat kinderen, op een manier die zij fijn vinden, afleiding kunnen krijgen tijdens deze onderzoeken of behandelingen.
 • Omgeving: de Kinderadviesraad denkt na over manieren om de kamers (patiëntenkamers, wachtkamers, behandelkamers) leuk te maken voor kinderen van alle leeftijden. Er is al veel aankleding en speelgoed beschikbaar voor kinderen van jonge leeftijden, maar er worden ook veel pubers in het Erasmus MC Sophia behandeld.
 • Gezamenlijk eten: de Kinderadviesraad heeft ervoor gezorgd dat kinderen die opgenomen zijn samen met hun ouders kunnen ontbijten. De volgende stap is het mogelijk te maken dat ouders ’s avonds de warme maaltijd mee eten (tegen vergoeding). Ook lijkt het de Kinderadviesraad leuk als de kinderen die opgenomen zijn af en toe gezamenlijk aan tafel kunnen eten.

Landelijke dag voor alle kinderadviesraden

De Kinderadviesraad van het Erasmus MC Sophia staat niet op zichzelf. In heel Nederland zijn meer dan 20 kinderadviesraden actief in verschillende ziekenhuizen en revalidatieklinieken. Een keer per jaar komen alle kinderadviesraden bij elkaar om hun ervaringen te delen, van elkaar te leren en te bespreken wat de belangrijkste onderwerpen zijn om landelijk mee aan de slag te gaan. Op zaterdag 16 november 2019 werd deze dag in het Erasmus MC Sophia gehouden. 

Close-up Kinderadviesraad

Het onderwerp is het actuele thema: ‘voorbereiding en afleiding bij onderzoek en behandeling’. Deze dag wordt samen met Stichting kind en ziekenhuis georganiseerd en heeft een extra feestelijk tintje omdat dit jaar het verdrag van de rechten van het kind 30 jaar bestaat. In dit verdrag staan afspraken over de rechten van kinderen en jongeren. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend en dragen er zorg voor dat de afspraken worden nageleefd.

Groepsfoto Kinderadviesraad

Behaalde resultaten

Dankzij de ideeën en adviezen van de Kinderadviesraad zijn er al meerdere zaken veranderd en verbeterd in het Erasmus MC Sophia.

 • Het ziekenhuis organiseerde afgelopen jaar iedere maand workshops voor kinderen van verschillende leeftijden, met verschillende onderwerpen: muziek en dans, creatief, sport, koken en multimedia. Dit gebeurde met input van de Kinderadviesraad.
 • De Kinderadviesraad heeft het voor elkaar gekregen dat er voor ouders die bij hun kind blijven slapen ’s ochtends ook een ontbijt wordt verzorgd. Want samen eten is veel gezelliger!
 • De Kinderadviesraad heeft ook geholpen met het ontwikkelen van een interactieve quiz over veilige zorg in het ziekenhuis. Deze animatie is nu niet alleen informatief, maar ook nog eens leuk voor kinderen om naar te kijken.
 • De Kinderadviesraad is ook blij dat er een Samenzorg overleg is opgezet in het Erasmus MC Sophia. Samenzorg betekent dat alle medewerkers van het Erasmus MC Sophia, kinderen en families samen één team vormen. Tijdens dit overleg stellen artsen en verpleegkundigen samen met het kind en zijn ouders het behandelplan voor de komende dagen op. Kinderen en ouders maken zo deel uit van het behandelteam en zijn een gelijkwaardige partner in de zorg. Het overleg is extra en geen vervanging van een artsengesprek. Bekijk de pagina van Samenzorg voor meer informatie over Samenzorg en hoe dit tot uiting komt in ons ziekenhuis.

Wie zitten er in?

De Kinderadviesraad bestaat uit:

 • Dewi-Jill van den Heuvel (voorzitter).
 • Aymon-Jae van den Heuvel
 • Berend van Donkelaar
 • Dali Rosbach
 • Emma Oudenaarde
 • Fauve Heres
 • Feline Hees
 • Frida van Rosmalen
 • Jasmijn Fiering
 • Juul Bal
 • Loubna Ettaheri
 • Parel Bras

Annelies Blom, Nicole Ackermans en Vivi Buijs zijn medewerkers van het Erasmus MC Sophia die de Kinderadviesraad begeleiden.

Kinderasviesraad Erasmus MC Sophia

In de media

Wil jij ook een plekje in de Kinderadviesraad?

Wil jij onderdeel worden van de Kinderadviesraad? Dat kan als je:

 • Tussen de 8 en 18 jaar oud bent.
 • Zelf patiënt bent (geweest) in het Erasmus MC Sophia, of je broer/zus/familie/vriend(in) patiënt is in het Erasmus MC Sophia.

Meld je aan via dit formulier, dan neemt de voorzitter van de Kinderadviesraad of één van de begeleiders contact met je op. Geef aan waarom jij graag lid wilt worden van de Kinderadviesraad. Geef ook je naam, geboortedatum en adres door en of je patiënt bent in het Erasmus MC Sophia, of een broer, zus of ander familielid van een patiënt bent. 

Twijfel je nog? Je mag altijd bij een vergadering komen kijken. Samen met de voorzitter kun je dan beslissen of je lid wilt worden. Lid worden is vrijwillig. Dit betekent dat je er geen vergoeding voor krijgt. Wel vergoeden we je reis- en parkeerkosten.

Neem contact op met de Kinderadviesraad

Je mag ons altijd mailen als je ideeën hebt om iets positiefs voor alle kinderen in het Erasmus MC Sophia te doen. Klik op de contact knop onderaan deze pagina, dan neemt de voorzitter van de Kinderadviesraad of één van de begeleiders contact met je op.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier